avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 123 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Infiintare ONG cu activitate online
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Infiintare ONG cu activitate online

Buna ziua,

As dori sa infintez o asociatie non profit care are drept scop sprijinirea copiilor cu o situatie materiala deficitara in vederea continuarii studiilor, incurajarea performantei in educatie prin sprijinirea acestor copii si organizarea de diverse activitati constructive si educative cu ei, evident si orice activitati conexe.
Intrebarea mea: ce coduri caen sa folosesc? Pentru ca specializarea mea in informatica ma ajuta sa dezvolt si sa intretin aplicatii web (mai clar creez pagini de internet in orice limbaj, fac servisare si implementare a solutiilor pentru orice necesitati) si as dori sa desfasor voluntar asemenea activitati pentru atragerea de fonduri. Pe langa asta as dori si o activitate de personalizare obiecte (inscriptionari tricouri, cani, brichete, pixuri, agende, etc.) si desfacerea lor intr-un magazin online(poate si unul normal daca afacerea merge) pentru strangere de fonduri, cat si vanzarea unor alte produse in cadrul site-ului/site-urilor asociatiei.

1. Ce coduri caen sa folosesc pentru a face toate astea legal, si in acelasi timp sa nu ma incarc de impozite si sa ingreunez contabilitatea?
2. In ce masura pot dispune in statut clauze suplimentare pentru intrarea si iesirea din asociatie ca membru si daca pot desfasura activitati cu persoane voluntare in vederea realizarii obiectivelor fara a le remunera, iar daca le platesc in ce conditii (am citit OG nr. 26/2000 si Legea nr. 246 din 18.iulie.2005, dar doresc clarificari).
3. Ce deduceri fiscale mai exista in vigoare sau vor apare in Romania pentru ONG-uri?

Va multumesc anticipat!

Cel mai recent răspuns: Sorina Tusa , Avocat 23:35, 28 Februarie 2011
1. In ceea ce priveste ONG-urile, nu vorbim de coduri CAEN - acestea sunt valabile pentru societati comerciale, ci de scop si obiective, ce trebuie formulate cu atentie, astfel incat sa acopere gama de acticitati, pe care doriti sa le desfasurati- astfel se contureaza capacitatea de folosinta a asociatiei.
2.Clauzele cu privire la membri-intrare si iesire, sunt obligatorii de reglementat aceste aspecte, trebuie prevazuta in statut procedura de a deveni membru, precum si pirerderea acestei calitati.
3.Conform dispoziţiilor din Cod fiscal, organizaţiile nonprofit sunt scutite de la plata impozitului pe profit pentru următoarele tipuri de venituri:
a)cotizaţiile şi taxele de înscriere ale membrilor;
b)contribuţiile băneşti sau în natură ale membrilor şi simpatizanţilor;
c)taxele de înregistrare stabilite potrivit legislaţiei în vigoare;
d)veniturile obţinute din vize, taxe şi penalităţi sportive sau din participarea la competiţii şi demonstraţii sportive;
e)donaţiile şi banii sau bunurile primite prin sponsorizare;
f) dividendele şi dobânzile obţinute din plasarea disponibilităţilor rezultate din venituri scutite;
g)veniturile pentru care se datorează impozit pe spectacole;
h)resursele obţinute din fonduri publice sau din finanţări nerambursabile;
i) veniturile realizate din acţiuni ocazionale precum: evenimente de strângere de fonduri cu taxă de participare, serbări, tombole, conferinţe, utilizate în scop social sau profesional, potrivit statutului acestora;
j) veniturile excepţionale rezultate din cedarea activelor corporale aflate în proprietatea organizaţiilor nonprofit, altele decât cele care sunt sau au fost folosite într-o activitate economică;
k) veniturile obţinute din reclamă şi publicitate, realizate de organizaţiile nonprofit de utilitate publică, potrivit legilor de organizare şi funcţionare, din domeniul culturii, cercetării ştiinţifice, învăţământului, sportului, sănătăţii, precum şi de camerele de comerţ şi industrie, organizaţiile sindicale şi organizaţiile patronale.
Organizaţiile nonprofit sunt scutite de la plata impozitului pe profit şi pentru veniturile din activităţi economice realizate până la nivelul echivalentului în lei a 15.000 euro, într-un an fiscal, dar nu mai mult de 10% din veniturile totale scutite de la plata impozitului pe profit, prevăzută la alin. (2). Organizaţiile prevăzute în prezentul alineat datorează impozit pe profit pentru partea din profitul impozabil ce corespunde veniturilor, altele decât cele prevăzute la alin. (2) sau în prezentul alineat, impozit calculat prin aplicarea cotei de 16% sau, în cazul în care desfăşoară activităţi de natura barurilor de noapte, cluburilor de noapte, discotecilor, cazinourilor sau pariurilor sportive, inclusiv persoanele juridice care realizează aceste venituri în baza unui contract de asociere, şi la care impozitul pe profit datorat pentru activităţile prevăzute în acest articol este mai mic decât 5% din veniturile respective sunt obligaţi la plata unui impozit de 5%, aplicat acestor venituri realizate.
Dar pentru desfasurarea activitatilor economice, ce solutie, schitata in linii mari, as avea pentru a fi in limitele legale? Scopul meu fiind sprijinirea copiilor, cum pot desfasura activitati petru realizare de fonduri? O solutie ar fi realizarea unui srl care sa desfasoare activitatile respective, dar nu exista o portita prin care sa evit acest demers?
Activitatile de colectare fonduri se desfasoara tot pe asociatie, fiind in conformitate cu scopul ei, iar cu privire la srl, vi-l puteti infiinta, avand asociatia ca asociat in srl, iar banii colectati vin ca dividente ale asociatiei, in calitate de asociat in srl. sper ca nu am fost prea tehnica!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prestari servicii la o asociatie Mariko Mariko Buna ziua tuturor!Poate ma puteti lamuri: In cazul unei asociatii culturale: da spectacole contracost la diferite festivitati unde sunt invitati. Exista ... (vezi toată discuția)
Ong ANALIROMAN ANALIROMAN Buna ziua! Am o mica nedumerire...activitatea ONG-ului este ..pescuit in ape dulci...deci...pescuieste..si preda mai departe acest peste(cu factura catre alte ... (vezi toată discuția)
Contract de consultanta intre ong radium radium Buna ziua, daca puteti, va rog sa ma sfatuiti: 1. pun bazele unei asociatii, iar printre altele, doresc sa inchei si un contract de consultanta cu un alt ... (vezi toată discuția)