avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 383 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Desfiintare post functionar public
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Desfiintare post functionar public

Pe data de 28.02.2011 primesc o dispozitie a primarului de incetare a activitati incepand cu data de 01.04.2011 pe motiv de desfiintare a postului de operator de rol fiscal si modificarea organigramei prin H.C.L ,dar tot prin aceasta hotarare se infiinteaza alte 4 posturi de functionar public care sunt vacante acum ,mai mult se mai vacanteaza un post prin demisie ,acum fiind 5 posturi vacante.
In decizie se specifica ca incepand cu data sus mentionata curge si termenul de preaviz.
Ce trebuie sa fac in cazul acesta ?
Are obligatia sa-mi ofere un alt post vacant sau fac eu cerere pentru transferarea pe alt post?
Unde sa ma adresez pentru rezolvarea cazului ,secretarul primariei nu stie, sau nu vrea sa aplice articolul din legea 188.
Va multumesc pentru ajutorul acordat ,anticipat.
Ultima modificare: Marți, 1 Martie 2011
AFANFANA, utilizator
Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici
ART. 99
(1) Persoana care are competenţa legală de numire în funcţia publică va dispune eliberarea din funcţia publică prin act administrativ, care se comunică funcţionarului public în termen de 5 zile lucrătoare de la emitere, în următoarele cazuri:
a) autoritatea sau instituţia publică şi-a încetat activitatea ori a fost mutată într-o altă localitate, iar funcţionarul public nu este de acord să o urmeze;
b) autoritatea sau instituţia publică îşi reduce personalul ca urmare a reorganizării activităţii, prin reducerea postului ocupat de funcţionarul public;
(3) În cazul eliberării din funcţia publică, autoritatea sau instituţia publică este obligată să acorde funcţionarilor publici un preaviz de 30 de zile calendaristice.
(4) În perioada de preaviz, persoana care are competenţa legală de numire în funcţia publică poate acorda celui în cauză reducerea programului de lucru, până la 4 ore zilnic, fără afectarea drepturilor salariale cuvenite.
(5) În cazurile prevăzute la alin. (1) lit. b), c), şi e), în perioada de preaviz, dacă în cadrul autorităţii sau instituţiei publice există funcţii publice vacante corespunzătoare, aceasta are obligaţia de a le pune la dispoziţie funcţionarilor publici.

Pe ce motiv a solicitat desfiintarea postului. Sa fiu mai explicita ce motiv a invocat primarul in xpunerea de motive laproiectul de hotarare ca sa desfiinteze postul respectiv. In al doilea rand nu poti desfiinta posturi care sunt ocupate cu personal si in acelasi timp sa infiintezi altele vacante. Este ilegal ce a facut primarul! Aceasta hotarare are avizul ANFP in baza art. 107. ? daca a mers pe varianta art. 100 din Legea 188/1999 -reorganizarea activitatii are obligatia reincadrarii personalului pe noile functii publice sau dupa caz noile compartimente, dar in nici un caz sa va acorde preaviz de incetare a activitatii. Reveniti cu mai multe detalii cu privire la HCL si Dispozitia primaruului.
Din moment ce sunt posturi vacante ar fii chiar culmea sa nu va transfere pe unul dintre ele.Probabil ca nu indepliniti conditiile cerute de postul respectiv,sau altfel spus acele posturi nu corespund cu gradatia si clasa dvs.de incadrare.Probabil ca trebuie transformat unul dintre posturile vacante pentru a corespunde cu pregatirea dvs.Intrebati la resurse umane din cadrul institutiei si solicitati ajutorul ordonatorului de credite cat mai urgent .
"In al doilea rand nu poti desfiinta posturi care sunt ocupate cu personal si in acelasi timp sa infiintezi altele vacante. Este ilegal ce a facut primarul! Aceasta hotarare are avizul ANFP in baza art. 107. ? daca a mers pe varianta art. 100 din Legea 188/1999 -reorganizarea activitatii are obligatia reincadrarii personalului pe noile functii publice sau dupa caz noile compartimente, dar in nici un caz sa va acorde preaviz de incetare a activitatii."
Ce text de lege impiedica o institutie sa desfiinteze posturi ocupate (chiar fara a desfiinta mai intai posturile vacante) si sa infiinteze altele?:hammer:

"Probabil ca trebuie transformat unul dintre posturile vacante pentru a corespunde cu pregatirea dvs.Intrebati la resurse umane din cadrul institutiei si solicitati ajutorul ordonatorului de credite cat mai urgent"
Ce sens mai are desfiintarea postului actual si mutarea pe o alta functie prin reorganizare?...(In afara de faptul ca ar putea fi o "promovare mai rapida" :))
Nu aveti dreptate stimata "Tanjiani" Nu poti emite dispozitie de incetare a activitatii a unui salariat pe motiv de desfiintare a postului si in acelasi timp tu infiintezi alte posturi . In primul rand fie functie publica fie contractuala ai obligatia ca si conducator sa pui la dispozitia salariatilor posturile care sunt libere cu bineinteles cu respectarea unor conditii. Daca in cadrul institutiei sunt posturi vacante cu atributii asemanatoare salariatul are dreptul de a participa la concurs.
Art. 99 (1) Persoana care are competenţa legală de numire în funcţia publică va dispune eliberarea din funcţia publică prin act administrativ, care se comunică funcţionarului public în termen de 5 zile lucrătoare de la emitere, în următoarele cazuri:
a) autoritatea sau instituţia publică şi-a încetat activitatea ori a fost mutată într-o altă localitate, iar funcţionarul public nu este de acord să o urmeze;
b) autoritatea sau instituţia publică îşi reduce personalul ca urmare a reorganizării activităţii, prin reducerea postului ocupat de funcţionarul public;
Dupa parerea dvs. in cazul de fata la ce alineat o incadrati pe persoana in speta daca tot a-ti dat exemplu art. 99 din Statutul Functionarilor publici. Este foarte posibil ca functia de operator rol sa fie contractuala si nu publica. Totodata in cele 30 zile de preaviz este obligatoriu daca este functie publica ca institutia sa solicite ANFP ului lista functiilor publice vacante in vederea redistribuirea persoanei in cauza. Daca s-au aplicat prevederile art. 100 din Statut este si mai grav.

Alte discuții în legătură

Reorganizare institutie publica conform oug nr. 63/2010 alexandru andra alexandru andra Trebuie sa umblam la organigrama/stat de functii, cf. oug 63/2010 si dorim ca unele birouri sa devina compartimente cu maxim 2 FP. In ce legislatie prevede ... (vezi toată discuția)
Concediere functionar public ana18 ana18 mi-am terminat concediul de crestere al copilului in varsta de pana la 2 ani pe 18 iulie2010 m-am intors la munca exact in febra concedierilor. Eu sunt ... (vezi toată discuția)
Se acorda preaviz? nalex nalex Institutie publica care este preluata de regionala, iar acea institutie publica te propune la preaviz cu aprobarea regionalei, dar in cadrul compartimentului ... (vezi toată discuția)