avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 299 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Asigurare locuinta
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Asigurare locuinta

In luna August 2010 am fost inundat de catre un vecin, i-am spus ca nu am pretentii de la el intrucat am asigurare. Am fost despagubit corespunzator de catre firma de asigurari in luna Decembrie 2010, insa #-o in urma cu o saptamana (Feb 2011) vecinul meu a primit de la societatea de asigurari o somatie de plata, din care citez:

"Va aducem la cunostinta ca in urma inundatiei produse in data ........asiguratului nostrum Dl. ........ domiciliat in……….., figurati in evidentele contabile ale societatii noastre cu un debit de ........... lei.
Deoarece dl, .........V. avea incheiata polita de asigurare a locuintei ..................societatea noastra a regularizat dauna pe care dvs ati produs-o, urmand ca dvs sa suportati contravaloarea daunei provocate asiguratului nostru.
Soc de Asigurari SA, la data achitarii contravalorii daunei, se subroga in drepturile asiguratului, sau, motiv pentru care va punem in vedere ca in termen de 10 zile calendaristice de al primirea prezentei sa va prezentati la sediul agentiei ................................... in vederea achitarii debitului de ............... lei.
Prezenta constituie si convocare la conciliere directa prevazuta de art. 720 ind. ! Cod procedura civila pentru data de ........................, ora ......., la sediul societatii noastre din ..........................., in vederea solutionarii litigiului pe cale amiabila.
In cazul in care nu ne contactati in termenul sus-mentionat, suntem nevoiti sa va actionam in judecata, situatie in care, pe langa contravaloarea debitului, veti suporta cheltuielile de judecata, la care se adauga actualizarea la indicele de inflatie precum si dobanda legala.


Are vreo sansa sa scape de plata sumei respective? Este o situatie neplacuta, au venituri destul de mici, si aceasta practica strica bunele elatii de vecinatate.
Cel mai recent răspuns: Axel79 , utilizator 08:37, 2 Martie 2011
In cazul imposibilitatii solutionarii amiabile,asiguratorul va starui cu scopul recuperarii debitului,in instanta
Exista posibilitatea ca si in cazul dispunerii de catre instanta a unei hotarari favorabile dvs,debitorii sa nu detina bunuri prin care eventual sa poata fi executati,astfel incat debitul sa nu poata fi recuperat
Societatea de asigurari isi rezerva dreptul de a recupera prejudiciul de la cel vinovat.
teoretic nu ar trebui sa aveti remuscari.Stiu ca practic - tensiunile nu pot fi evitate din subiectivism!! Singura solutie ar fi daca evenimentul nu s-a datorat neglijentei(robinet uitat deschis, butoi cu apa rasturnat) ci unei defectiuni a instalatiei comune.Cauza evenimentului trebuia sa fie constatata la data avizarii, de catre inspectorul asiguratorului.Iar ca ultim "pai" : dovada produsa de vinovat, privind lipsa de venituri care sa acopere paguba produsa, asiguratorii avand in practica si renuntarea la regres in astfel de cauze.Interventia proprie in sprijinul vecinului, ar putea fi rau inteleasa, asa incat e bine sa va abtineti(fata de asigurator)
Mai exista o posibilitate mica, cu mici sanse de reusita: daca se dovedeste ca defectiunea a vut loc pe coloana comuna (dar acest lucru ar fi trebuit sa stabileasca inspectorul de daune la data fotografierii daunelor) regresul ar putea fi impotriva aociatiei de proprietari (sau locatari).Daca nu se poate, vecinul dv. ar putea (pe baza faptului ca are venituri mici) sa se inteleaga cu cei de la asigurari pt. plata daunei pe baza unui angajament de plata lunar , cu sume mici si nu mai plateste cheltuielie cu avocatul, si alte eventuale cheltuieli.
Ca sa se opresca regresul trebuie sa restituiti dv. banii la asigurari, dar cel mai bine sa respectati sfatul dat de nucu$ si sa va abtineti in relatia cu cei de la asigurari.
Va spun din experienta ca din moment ce s-a inchis dosarul in aceasta forma nu mai este cale de intoarcere. Vecinul va trebui sa plateasca dauna produsa. Sub ce forma asta se poate discuta cu asiguratorul dar nu dv ci vinovatul. Dv ati inteles gresit ca polita de asigurare va despagubeste de daunele produse fara sa se recupereze paguba de la vinovat. Numai daca erati dv vinovat nu plateati propria dauna produsa.

Alte discuții în legătură

Asigurare locuinta - recuperare debit Axel79 Axel79 In luna August 2010 am fost inundat de catre un vecin, i-am spus ca nu am pretentii de la el intrucat am asigurare. Am fost despagubit corespunzator de catre ... (vezi toată discuția)
Despagubire inundatie dana_leea dana_leea Cu ceva timp in urma am avut inundatie.A curs ceva apa la vecinul de sub mine, care a fost despagubit in baza politei de asigurare. Firma de asigurare vrea sa ... (vezi toată discuția)
Apartamente cu polita de asigurare cocos 44 cocos 44 Apartamentul meu este asigurat prin polita la una din firmele existente;din pacate, in ultimii ani am suferit mai multe inundatii de la apartamentele ... (vezi toată discuția)