avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 715 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... APARTAMENTE CU POLITA DE ASIGURARE
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

APARTAMENTE CU POLITA DE ASIGURARE

Apartamentul meu este asigurat prin polita la una din firmele existente;din pacate, in ultimii ani am suferit mai multe inundatii de la apartamentele superioare si de fiecare data asiguratorul mi-a achitat o suma de bani,care reprezenta contravaloarea reparatiilor necesare de readucere la situatia anterioara a gletului si zugravelilor zonelor afectate de inundatie.In prezent am aceasta situatie in baie si bucatarie,fiind necesare reparatiile locale(asigurate prin polita),cat si restul de tavane;am solicitat proprietarului apartamentului superior,vinovat de inundatie,sa contribuie cu o suma de bani la refacerea zugravelilor,insa a refuzat,motivand ca eu sunt asigurat si pe el nu-l intereseaza aceasta problema!!!
Cu alte cuvinte,prin polita eu ii asigur si pe altii,fara ca ei sa contribuie material cu nimic!Exagerat vorbind, cineva poate sa-mi dea foc la casa,nu pateste nimic,pentru ca eu sunt asigurat si la incendii!!!
Care credeti ca este solutia?
Cel mai recent răspuns: nucu$ , utilizator 16:09, 7 Mai 2007
Daca vecinul de sus este dovedit vinovat pt.inundatie,Asiguratorul (firma de asigurari) in mod normal,executa regres pentru a recupera plata daunei de la acesta (identic la polita CASCO auto).Daca vinovatul are o polita de raspundere civila la acelasi Asigurator,litigiul se stinge prin efectul ambelor polite.
Atentie:dupa plata unei daune ,trebuie facuta dovada efectuarii reparatiei aferente.In caz contrar,Asiguratorul poate refuza plata daunei ulterioare care are acelasi risc produs.
Daca inundatia este efectul spargerii conductelor intre paliere,nu exista vinovat si deci nici regres financiar.
Din nou atentie: unii asiguratori cuprind in asigurare riscul de " inundatie din conducte" -pe clauza suplimentara,platita separat.Cititi cu atentie conditiile de asigurare primite cu polita.Majoritatea nu le citim desi am semnat pt.ele X-(
Ultima modificare: Luni, 7 Mai 2007
nucu$, utilizator
~ Conținut șters la cerere ~
Revin cu precizari: Asiguratorul platese daunele strict legate de evenimentul produs,mai putin: rate prima datorate(uneori);excluderile cuprinse in conditiile de asigurare;cota/parte in caz de culpa comuna.
Cuantumul se stabileste:pe baza facturi/chitante in original;deviz de reparatie sau deviz estimativ negociat cu asiguratul in cazul in care se convine acest lucru.
In cazurile discutate (inundatii) ,urmele mai vechi,datorate unor evenimente anterioare care nu au fost avizate ,sau care nu s-au petrecut pe timpul valabilitatii politei,sunt constatate de insp.asig. si nu pot fi despagubite.
In concluzie:atentie la conditii,at.f.f.mare la capitolul excluderi.In toate cazurile declaratiile asiguratului sunt luate ca "de buna credinta" (pana la proba contrarie) iar sarcina dovedirii producerii riscului si a dimensiunii pagubei-revine asiguratului.
In principiu e bine sa cereti consiliere de la un insp.de asigurari,chiar daca polita o incheiati (din dif.motive) cu un agent.
Va multumesc pt. comentarii;asi dori sa simplific putin intrebarea mea:proprietarul apartamentului dovedit vinovat de inundare,are vreo obligatie materiala fata de proprietarul apartamentului inundat,care este asigurat prin polita?
Daca a produs prejudiciul prin neglijenta sau intentionat,poate fi actionat in just.pt.daune provocate.De retinut ca despagubirile se primesc pe baza doc.in original.Asiguratorul ,in cazul unui proces cu vinovatul,plateste daunele stab. de instanta si urmeaza a recupera sumele de la vinovat.Asta ...dureaza..:((

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asigurarea pentru inundatii alex8001 alex8001 Buna ziua. Ma intereseaza o asemenea asigurare, dar nu in caz de calamitati. Vreau sa ma asigur pentru cazul in care vecinul ma inunda sau eu inund un vecin. ... (vezi toată discuția)
Asigurare inundatie vecini aba1011 aba1011 Buna ziua.daca i-am facut unui vecin inundatie la baie si el este asigurat pentru astfel de lucruri si solicita de la firma de asigurari despagubiri,ma ... (vezi toată discuția)
Ce solutie exista pt a recupera plata daunelor? viorel constantin viorel constantin Apartamentul in care locuiesc a fost inundat de vecinul de deasupra. Am luat leg cu cei de la firma de asigurari Generali, am chemat veciniii si ... (vezi toată discuția)