avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 640 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Concurenta neloiala
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Concurenta neloiala

O firma care participa la o licitatie care nu este cu strigare ci cu oferta econimica depusa in plic inchis poate fi asociat la o alta firma participanta? Cei care fac parte din comisia de evaluare a ofertelor le pot descalifica pentru acest motiv sau este o atributie a inspectorilor de concurenta? Licitatia nu este una de achizitii, cel care organizeaza licitatia fiind cel care urmeaza sa incaseze banii pentru inchirierea unui spatiu comercial...Legislatia careia i se supune inchiriere precizeaza ca poate participa orice persoana fizica sau juridica...Cele doua societati sunt persoane juridice distince cu oferte distincte...Diversi juristi mi-au dat raspunsuri contradictorii...:))
Multumesc pentru raspunsuri.
Ultima modificare: Miercuri, 2 Martie 2011
zaganescu, utilizator
Cel mai recent răspuns: zaganescu , utilizator 10:02, 24 Martie 2011
In opinia mea, ar trebui sa se aiba in vedere si art. 79 din LSC.
Din moment ce ambele societati doresc obtinerea unui anume contract, este clar ca interesele lor sunt contrare.
In cazul concret.....greu de raspuns; depinde de licitatie...
Este un conflict de interese, aflandu-se in concurenta neloiala, chiar daca participarea la cea de-a doua firma este minoritara. Se poate aprecia, in cazul in care vor ramane cele doua firme in competitie ca actioneaza concertat pentru atribuirea contractului. Asta e in teorie. In practica, verificati care este temeiul legal in care este organizata si se desfasoara licitatia, ori regulamentul licitatiei. Cititi cu atentie aceste prevederi, pentru a vedea daca exista vreun temei ca sa fiti exclusi de la licitatie, care sa fie prevazut expres in aceste dispozitii. Daca nu sunt prevazute, nici comisia nu va putea sa va excluda, neavand temei la aceasta. Dar de regula, prevederile legale sunt foarte clare, fara drept de interpretare, in sensul excluderii unor astfel de participanti, asupra carora planeaza suspiciunea de a frauda desfasurarea licitatiei, prin actionarea concertata in scopul diminuarii pretului.
Apropo de cati juristi, atatea opinii (nu am inteles prea bine de ce radeti) e binecunoscut ca ceea ce e discutabil e interpretabil. In nenumarate moduri. B-)
Ultima modificare: Joi, 3 Martie 2011
cristinan44, utilizator
Tocmai asta este ca legislatia aplicabila nu face nicio distinctie cum sunt cele facute in Ordonanta 34/2006 privind achizitiile...Si va dau aici un citat: "La licitaţia publică poate participa orice persoană fizică sau juridică de drept privat, română sau străină, care depune o ofertă, care cumpără caietul de sarcini şi care constituie garanţia de participare.". Mai departe se spune ca "Fiecare participant poate depune o singură ofertă." . Este clar firma x depune o oferta si firma y alta oferta ( firma x este actionar la firma y dar sunt persoane juridice distincte conform celor aratate mai sus in italic, avand coduri unice de inregistrare distincte). Mergand mai departe vedem ca "Pentru desfăşurarea procedurii licitaţiei publice este obligatorie participarea a cel puţin 2 ofertanţi pentru fiecare bun propus spre închiriere."

Pe de alta parte comisia de evaluare are urmatoarele atributii:
1. selectarea ofertelor pe baza datelor, informaţiilor şi documentelor cuprinse în plicul exterior;
2. în cazuri justificate, elaborarea unei propuneri de anulare a licitaţiei.


Schimba asta datele problemei? Adica firma x poate participa cu oferta distincta de firma y ( x este actionar majoritar la y)? Comisia de evaluare ii poate descalifica (este caz justificat de a propune anularea licitatiei)? De concurenta se ocupa totusi Consiliul Concurentei...

Multumesc.:D
Ultima modificare: Joi, 3 Martie 2011
zaganescu, utilizator
Din ceea ce mi-ati citat, nu pot deduce care sunt cazurile de anulare a licitatiei. Sunt ele enumerativ specificate in caietul de sarcini sau propunerile pentru anulare sunt lasate la latitudinea comisiei?
Daca sunt la latitudinea comisiei, aceasta poate propune anularea, mai ales ca acum ati precizat ca firma x este actionar majoritar si la firma y. Daca sunt precizate expres in caietul de sarcini si acest motiv nu este enumerat (suspiciunea de concurenta neloiala) atunci comisia nu poate anula licitatia.
Intr-un caz similar, in care prevederile regulamentului nu erau suficient de clare, dar comisia a fost atentionata chiar din sedinta de deschidere din partea unor contracandidati asupra situatiei a doua firme suspectate de concurenta neloiala (una era "puiul" celeilalte), comisia a luat hotararea, ca sa solicite chiar in timpul sedintei, retragerea de buna voie a uneia din cele doua firme, cu acordul contracandidatilor, care au agreat acest lucru. Retragerea s-a consemnat in pv (fara a se preciza explicit motivul) si nu a mai fost depusa nici o contestatie, sedinta desfasurandu-se normal si adjudecandu-se in favoarea unuia dintre participanti.
Ele nu sunt specificate expres...Un jurist a spus ca aceasta comisie isi depaseste atributiile avand in vedere ca este alt organ care se ocupa de concurenta...Si respectivul a mers si pe faptul ca legislatia aplicabila nu facea distinctia in cazul participantilor asa cum am aratat mai sus: poate participa orice persoana juridica depunand o singura oferta ( cele doua firme sunt persoane juridice distincte)...Pot fi trasi la raspundere cei care au facut parte din comisie sau firmele participante?

Pareri...
Ultima modificare: Joi, 3 Martie 2011
zaganescu, utilizator

Alte discuții în legătură

Licitatie kem_edison kem_edison Am participat la o licitatie organizata de primarie pentru vanzarea unei suprafete de 300 mp teren in localiatatea unde domiciliez.Licitatia a fost deschisa, ... (vezi toată discuția)
Lipsa document in oferta tehnica dar luata in calcul in oferta financiara stormcraft stormcraft Buna ziua, Azi am participat ca si ofertant la o primarie X unde s-a tinut o achizitie directa ,,Achizitionare sistem de supraveghere video in comuna X,, ... (vezi toată discuția)
Revocare administrator Am o situatie mai dificila si ma intreb daca cineva s-a intalnit cu un asemenea caz si ce e de facut. In speta, am un administrator numit prin act ... (vezi toată discuția)