avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 725 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale autorizare convocare AGA art.119 alin 3 lg. 31/90
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

autorizare convocare AGA art.119 alin 3 lg. 31/90

am o societate pe actiuni care nu convoaca aga la cererea actionarilor reprezentand peste 5% din capitalul social
doresc sa fac o cerere de autorizare aga pe instanta, problema care se pune este pe cine anume chem in judecata legea 31/90 specifica cum ca va fi citat "consiliul de administratie, respectiv directoratul"
precizez ca societatea este condusa de un consiliu de administratie
deci paratii ar fi in cazul meu societatea si consiliul de administratie?
ar trebui sa chem si pe presedintele consiliului de administratie?
va multumesc
Av. Popa A
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 08:23, 14 August 2009
Potrivit dispoz. Legii nr. 31/1990:
Art. 119. - (1) Consiliul de administratie, respectiv directoratul, convoaca de indata adunarea generala, la cererea actionarilor reprezentand, individual sau impreuna, cel putin 5% din capitalul social sau o cota mai mica, daca in actul constitutiv se prevede astfel si daca cererea cuprinde dispozitii ce intra in atributiile adunarii.
(2) Adunarea generala va fi convocata in termen de cel mult 30 de zile si se va intruni in termen de cel mult 60 de zile de la data primirii cererii.
(3) In cazul in care consiliul de administratie, respectiv directoratul, nu convoaca adunarea generala, instanta de la sediul societatii, cu citarea consiliului de administratie, respectiv a directoratului, va putea autoriza convocarea adunarii generale de catre actionarii care au formulat cererea. Prin aceeasi incheiere instanta aproba ordinea de zi, stabileste data de referinta prevazuta la art. 123 alin. (2), data tinerii adunarii generale si, dintre actionari, persoana care o va prezida.
(4) Costurile convocarii adunarii generale, precum si cheltuielile de judecata, daca instanta aproba cererea conform alin. (3), sunt suportate de societate.

Astfel, daca este vorba despre existenta unui C.A. va fi citat acesta prin presedinte, daca nu, directoratul prin director general. ;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cat trebuie sa fie minim capitalul social pentru a putea convoca aga nicoleta_85 nicoleta_85 cat trebuie sa fie minim capitalul social pentru a putea convoca AGA, atat la un SA cat si la SRL? cu 5 % pot convoca adunarea ordinara? (vezi toată discuția)
Deturnare clienți flory80 flory80 Buna ziua. Administratorul unei societăți cu răspundere limitată , care este și asociat cu un procent de 30%, muta clientii societății către alta ... (vezi toată discuția)
Protejarea intereselor actionarilor minoritari papillon papillon Buna ziua! Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema: Sunt actionar minoritar intr-o societate pe actiuni iar actionarul majoritar este un \'\'domn\'\' ... (vezi toată discuția)