avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 191 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie alimentara

sotul meu, cu care sunt in divort si cu care am un fiu de 11 luni are o fiica dintr-o casnicie anterioara.
nu ii plateste pensie alimentara de 10 ani, fiica locuieste impreuna cu mama ei , deci fosta sotie in casa sotului meu.
minora a fost incredintata cu sentinta definitiva mamei ei.
Poate sotul sa sustina ca o are pe minora in intretinere si sa ceara sa se stabileasca pensia alimentara a fiului meu tinandu-se cont de faptul ca mai are un copil (de 10 ani nu i-a platit si nici nu i-a fost incredintata spre crestere si educare!?!)? respectiv 1/2 din 1/3?
daca nu poate dovedi ca plateste pensia?
Poate sustine acest lucru ca mai are o persona in intretinere ....nimeni nu-i poate interzice sa sustina acest lucru.
Dumneavoastra puteti dovedi instantei ca el nu plateste pensie alimentara fetitei sau ca nu contribuie cu nimic la creşterea, educarea, învăţătura şi pregătirea lui profesională.
Instanta, in urma probatoriului administrat, va hotari in consecinta.
eu am copie dupa sentinta lui de div care spune ca fata e la mama iar pe fluturasii de salar nu s`au operat retineri de acest gen de 10 ani.
daca spun acestea, arat sentinta, judecatorul ii va cere sa dovedeasca contrarul , adica ceea ce sustine el.
sunt sanse pt 25%, nu e asa?
Nu este obligatoriu sa i se opreasca pe statul de plata pensia alimentara pentru copil. Pensia alimentara poate fi platita si altfel, nu numai prin oprire pe statul de salarii si apoi virarea ei catre beneficiar.
Ultima modificare: Joi, 22 Mai 2008
Cornel Vasile, Consilier juridic
Dacă pârâtul va prezenta instanţei certificatul de naştere al primului copil avut dintr-o altă căsătorie, instanţa va ţine seama de faptul că are 2 copii în întreţinere şi va micşora cuantumul pensiei de întreţinere datorate celui de-al doilea copil, indiferent că el achită sau nu această pensie primului copil.
Plata pensiei de întreţinere nu se face numai prin poprire, aceasta poate fi făcută lunar prin depunere într-un cont la dispoziţia copilului, sau achitată lunar din mână mamei copilului, sau trimisă prin poştă.... Oricum, faptul că nu o plăteşte nu înseamnă că nu este obligat a o plăti...atâta timp cât există o hotărâre de încredinţare a primului copil mamei şi obligarea pârâtului la plata pensiei. Este problema primei soţii dacă nu doreşte să-l dea în judecată pentru plata pensiei în favoarea minorului...oricum, nu puteţi şti ce convenţie a existat între pârât şi prima lui soţie...
În opinia mea, instanţei de fond îi este suficientă dovada certificatului de naştere al primului copil pentru diminuarea pensiei de întreţinere datorată celui de-al doilea copil, neavând relevanţă dacă - obligat de lege fiind - achită sau nu pensie de întreţinere pentru primul copil...deoarece, prima soţie îl poate obliga oricând la plata pensiei în baza hotărârii...;)
multumesc!

Alte discuții în legătură

Drepturile tatalui asupra copilului dupa divort! OanaBrumar OanaBrumar Buna ziua.Postez acest subiect pt a-mi ajuta un prieten care se confrunta cu o situatie delicata. A divortat de sotie acum ceva ani,fetita lor acum in varsta ... (vezi toată discuția)
Buna ziua ContSters111374 ContSters111374 As avea si eu nevoie de putina indrumare. Sotul meu , este divortat, are un copil din casatoria anterioara,(minor).si acum avem si noi un copil,,tot minor. ... (vezi toată discuția)
Schimbare domiciliu copil/ custodie comuna Ally45 Ally45 Buna seara, Mama doreste schimbarea domiciliului stabilit la proprietatea bunicilor materni la divort, tatal nu tine legatura cu copilul in varsta de 5 ani ... (vezi toată discuția)