avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 228 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara neachitata - posibilitate schimbare ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara neachitata - posibilitate schimbare domiciliu minor

Buna ziua,
Sora mea a avut un divort cu minori, a divortat in februarie 2012, copilul a ramas la tatal lui, trebuie sa plateasca 25% din venitul realizat,
Problema ei este ca nu a platit pensia alimentara pentru ca de cand a divortat nu sa mai angajat. cum poate aceasta problema, poate sal actioneze in instanta pe fostul sot pentru a obtine copilul??
Mai degraba poate tatăl să o acționeze în instanță și să o execute silit pentru că nu a plătit pensia de întreținere. De obținut stabilirea locuinței copilului la ea nici nu mai vorbim, avand in vedere ca nu si-a îndeplinit obligatiile de întreținere existente
In conditiile in care situatia de fapt a suferit modificari fata de situatia avuta in vedere la momentul incredintarii copilului catre tata, se poate formula o cerere adresata instantei judecatoresti prin care mama sa ceara stabilirea domiciliului minorului la aceasta. Totodata, este importanta si manifestarea de vointa a minorului in acest sens (trebuie avuta in vedere si varsta acestuia).
Pe de alta parte, sora dumneavoastra este obligata sa achite minorului pensia alimentara, iar daca aceasta a fost calculata in functie de venitul pe care il obtinea la un moment dat, iar in prezent nu mai obtine acel venit, poate sa formuleze o cerere prin care sa solicite instantei de judecata sa micsoreze cuantumul pensiei alimentare, raportat la venitul minim pe economie.
In situatia prezentata trebuie sa aveti in vedere 2 considerente:
1.parintii sunt obligati la intretinere in solidar,ca urmare, riscul insolvabilitatii unuia dintre parinti,revine celuilalt parinte.Pe de alta parte,pentru debitorul obligatiei de intretinere legea prevede conditia de a dispune de mijloacele necesare pentru a o plati sau posibilitatea de realizare a acestora.Faptul ca nu s-a mai angajat-daca nu exista motive intemeiate si nici nu poate dovedi diligenta in gasirea unui loc de munca-nu e de natura sa o scuteasca de a-si achita obligatia de intretinere,ci poate dovedi rea credinta.
2.Sora dvs.,ar putea deveni subiect activ al infractiunii de abandon de familie,prevazuta de art 305 Cod penal,daca nu plateste cu rea credinta pensia de intretinere stabilita de instanta,timp de 2 luni!!
Va sfatuiesc sa-i atrageti atentia sorei dvs.asupra acestor aspecte,pentru a evita ca fostul sot sa faca plangere prealabila impotriva sa!
Daca sora cere stabilirea domiciliului la mama, din ce va creste acel copil daca nu realizeaza venituri ? Ori se gandeste sa traiasca amandoua din eventuala pensie pe care ar plati-o tatal?

Ce instanta credeti ca ar incredinta copilul mamei care nu si-a onorat obligatia de intretinere si care nu realizeaza venituri?

Cu ce ar fi mai buna situatia locativa a acesteia decat cea a tatalui ? Ce s-a schimbat in bine in situatia mamei fata de momentul la care a apreciat prima instanta?
Are dreptate dna geberga.Nu are servici,mijloace necesare sa asigure copilului sau un trai decent.pt ce vrea copilul?Daca il vrea o sa vina cei de la asistenta sociala sa constate daca are conditii decente de intretinere a minorului ,dar faptul ca nu si-a achitat obligatiile fata de copil dupa divort poate fii considerat abandon de familie si tatal poate introduce o actiune in instanta pentru abandon de familie.Daca are servici,domiciliu stabil si plateste retroactiv pensia alimentara pentru copil atunci da are o sansa sa obtina copilul pana atunci daca nu are servici atunci sa i se micsoreze pensia alimentara dar cu conditia sa plateasca retroactiv .

Alte discuții în legătură

Pensie minor- tata cu domiciliu in ue Luy20 Luy20 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta. In urma divortului, s-a stabilit prin sentinta ca minorul sa aiba domicilul stabil alaturi de mama in ... (vezi toată discuția)
Tutela totala pilbak tunde pilbak tunde as vrea sa stiu cum pot obtine tutela totala a copilului minor,avand in vedere ca tatal nu plateste pensia alimentara ,desi am depus o plangere penala la ... (vezi toată discuția)
Urgenta-neplata pensie Emilia87 Emilia87 buna ziua ,as avea nevoie de un sfat urgent sora mea e divortata cu 2 copii si copii sant la fostu sot platea pensie alimentara a ramas fara servici e in ... (vezi toată discuția)