avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 527 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort

Buna ziua,

Doresc sa divortez insa sunt cateva lucruri care nu imi sunt clare si pentru care va cer ajutorul.
-Avem un copil impreuna in varsta de 11 ani.
-Eu deocamdata nu am un loc de munca(am ramas fara serviciu acum o luna)
-Nu stiu cat sunt taxele pentru a inainta divortul.
-Nu stiu daca se poate merge doar in fata notarului pentru a incepe actiunea de divort si apoi sa se trimita dosarul,de catre acesta ,in instanta
-Pot sa refuz participarea martorilor?
-Nu avem o locuinta proprietate insa avem destul de multe lucruri in comun si o masina.
-Ce sanse sunt ca eu sa pierd copilul daca nu am deocamdata un loc de munca?

Multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 18:27, 3 Martie 2011
depinde daca nici tatal nu doreste sa-i fie incredintat, atunci scad riscurile sa pierdeti copilul. la 11 ani ai lui, optiunea lui declarata verbal conteaza, este esentiala.
puteti face divortul la notar daca amandoi sunteti de acord si tot asa si tranzactia pentru impartirea bunurilor comune.
Multumesc frumos pentru raspuns!Deci,daca ne intelegem sa mergem in fata notarului se poate rezolva destul de usor fara a mai merge la judecatorie(unde termenul de desface a casatorie este foarte mare,se da si acea perioada de impacare si tocmai de aceea nu doresc sa merg acolo).Faptul ca eu momentan nu am un loc de munca,va conta,ma va afecta?!??!!?Eu acum locuiesc la parinti.Presupun ca oricum ar fi ,se va face ancheta sociala pt copil...Trebuie sa ne prezentam impreuna in fata notarului de prima data pentru a incepe actiunea?Va rog sa ma ajutati cu aceste explicatii pentru ca doresc sa se incheie cat mai curand aceasta casatorie(de fapt amandoi ne dorim acest lucru).
nu puteti divorta la notar , ca aveti copil. puteti divorta prin acord in intanta. (daca si sotul e de acord cu divortul si celelelte cereri privind copil, nume, pensie) daca veti divorta prin acord nu mai aveti nevoie de martori.
v-ar fi de folos daca v-ati intelege amiabil in privinta partajului, altfel va costa fie ca alegeti partajul in instanta, notar sau mediator.
taxa de timbru pt divort e 39 lei, daca nu obtineti venituri e 8 lei (dar va complicati, ca va trebuie dovada ca nu obtineti venituri si declaratie)
nu ne ziceti daca sotul e de acord..

"gi_jane22" are dreptate, intrucat din casatorie a rezultat un minor nu veti putea divorta la starea civila sau notar, in astfel de cazuri competenta revine judecatoriei.

Daca sotul nu doreste incredintarea minorului nu trebuie sa va faceti griji, oricum instanta va dispune efectuarea unei anhete sociale, atat la domiciliul dvs, cat si la domiciliul soctului. Va fi un plus pt dvs. daca parinti vor arata in fata instantei ca sunt alaturi de dvs si inteleg sa va sustina la cresterea si ingrijirea minorului.

In ceea ce priveste partajul, este de preferat sa va intelegeti cu sotul dvs, in felul acesta se vor scuti niste bani pentru taxe. In cazul in care nu ajungeti la un consens va recomand medierea, taxele sunt mai mici.
Raspunsurile in ordinea intrebarilor:
1.La instanta costurile sunt:-taxa de timbru de 39.00 lei, timbru jud. de 0.30 lei si onorariu avocat daca optati.
2.Nu puteti divorta nici la notar si nici pe cale administrativa, pentru ca aveti un copil rezultat din casatorie.
Cat despre procedura pe care o descrieti dvs. -aceasta posibilitate nu exista.
3.Motivele de divort cat si incredintarea minorului se probeaza cu martori..deci refuzul martorilor nu exista.
4.Pentru bunurile comune aveti varianta partajului voluntar la notariat ( daca va intelegeti amiabil ) sau la instanta unde taxa de timbru este de 3% din valoarea masei partajabile.
5.Pentru a obtine incredintarea minorului, este necesar sa probati ca puteti oferi acestuia conditii optime de crestere si educare.
Avand in vadere ca la acest moment nu aveti un loc de munca, este necesar sa probati ca familia dvs. va poate sprijini financiar pana la momentul in care va veti gasi un loc de munca.
Instanta analizeaza la luarea masurii incredintarii minorului, cele mai prielnice conditii si imprejurari ce pot fi oferite minorului de catre parintii sai.
Angajati avocat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Consultatii in cazuri de divort GEORGETA_TEBREAN GEORGETA_TEBREAN Buna seara.Sunt in situatie delicata in familie.As dori sa stiu ce se va intampla in cazul unui divort de sotul meu,ce presupune si ce consecinte are. ... (vezi toată discuția)
Divort Meuta Georgeta Meuta Georgeta Cat este taxa de divort? Cat timp dureaza divortul? Ce acte trebuiesc pentru inceperea actiunii de divort? Influenteaza faptul ca sunt copii majori? Au si ... (vezi toată discuția)
Divort N_&_K_43 N_&_K_43 ....imi poate spune cineva,,cat ne va costa acum un divort daca se face de comun acord?si care sunt taxele ce trebuiesc platite?multumesc :hm: (vezi toată discuția)