avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 397 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Recalculare pensie de urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Recalculare pensie de urmas

Mama are pensie de urmas de pe urma tatalui decedat in urma cu 10 ani.Ea beneficiaza de aceasta pensie doar de 6 luni (are 50 de ani si nimeni nu i-a spus ca poate primi pensie de urmas).Intrebarea mea este:Aceasta pensie se mai recalculeaza dupa noua lege intrata in vigoare la 1 ianuarie 2011?
Cel mai recent răspuns: mary8040 , utilizator 11:38, 19 Martie 2011
Imi puteti da si mie un raspuns,va rog?Nu am posibilitatea sa ajung prea repede la Casa de Pensii si sa stiu ce am de facut
In mod normal cei carora li s-au aplicat prevederile O.U.G.100/2008 beneficiaza si de aceasta majorare de la 01/01/2011.Dar in cazul de fata este o cu totul alta problema.Si anume ca mama nu indeplineste conditia de varsta pentru pensie de urmas.Varsta la acest moment(martie 2011) pentru femei este de 59 de ani,iar aici se vorbeste de varsta de 50 de ani.Asa cum va precizat si doamna Pintea,a beneficiat de cele 6 luni(art.87 de mai jos) de pensie de urmas,dupa care are dreptul doar la implinirea varstei standard.

Legea 263/2010
Art. 87
Sotul supravietuitor care nu indeplineste conditiile prevazute la art. 85 si la art. 86 alin. (1) beneficiaza de pensie de urmas pe o perioada de 6 luni de la data decesului, daca in aceasta perioada nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie sau daca acestea sunt mai mici de 35% din castigul salarial mediu brut, prevazut la art. 33 alin. (5).

Art. 85
(1) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la implinirea varstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 15 ani.
Art. 86
(1) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas, indiferent de varsta, pe perioada in care este invalid de gradul I sau II, daca durata casatoriei a fost de cel putin un an.
(2) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas, indiferent de varsta si de durata casatoriei, daca decesul sotului sustinator s-a produs ca urmare a unui accident de munca sau a unei boli profesionale si daca nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie ori daca acestea sunt mai mici de 35% din castigul salarial mediu brut, prevazut la art. 33 alin. (5).

Raspunsul dat corespunde aplicarii art.87,urmand dupa aceea sa se aplice art.85(1).
Aceleasi prevederi se regasesc si in legea 19/2000 numai numerotarea articolelor difera.
Daca se incadreaza la art.86 se schimba incadrarea.
Se incadreaza la art .86 intrucat tatal meu a murit de TBC iar durata casatoriei a fost de 20 de ani.Ce se intelege prin schimbarea incadrarii?Mama nu are nici un altfel de venit.
Are dreptul la majorarea de la 01/01/2011 in conditiile in care are dreptul la pensie de urmas.
Si tocmai aici se pune problema,daca are,sau nu,dreptul la pensie de urmas. Singurul loc unde s-ar putea incadra pentru a beneficia de pensie de urmas ar fi art.86(2)-(boala profesionala).Daca se incadreaza sau nu in aici,eu nu stiu,nefiind jurist si deaceea daca sunt alte opinii,sunt binevenite si eu le astept cu mare interes.Ma opresc la acest nivel in acest caz.
Pensia de urmas cf.lg. 19/2000 art 68 :
Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas, indiferent de varsta si de durata casatoriei, daca decesul sotului sustinator s-a produs ca urmare a unui accident de munca, a unei boli profesionale sau tuberculozei si daca nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie sau acestea sunt mai mici de o patrime din salariul mediu brut pe economie.
Deoarece se incadreaza la acest art.inteleg ca trebuie ca mama s afaca o cerere la casa de pensii pentru a putea beneficia de majorarea de la 01/01/2011?

Alte discuții în legătură

Punctajul suplimentar pentru activitatea lucrata in grupe de munca SOTULMEU A IESIT LA PENSIE IN OCTOMBRIE 2005, AVAND STAGIU COMPLET DE COTIZARE , 30 ANI SI 8 LUNI DIN CARE 21 ANI SI 4 LUNI GRUPA I; 5 ANI GRUPA II IAR ... (vezi toată discuția)
Oug nr. 209/2008 iancutuila iancutuila doresc sa stiu cand se va pune in aplicare OUG 209/2008 cu mentiunea ca am lucrat in grupa II de munca aproximativ 30 de ani de unde rezulta un spor de 7.3 ani ... (vezi toată discuția)
Calcularea si recalcularea pensiilor dupa legea 209/2008 ciocanicoleta ciocanicoleta cei care au iesit la pensie in 2009 au beneficiat de o calcularea a punctului de pensie. cei care au iesit dupa 2011 au o alta recalculare Concluzia: ... (vezi toată discuția)