Am urmatorul caz:
- sunt casatorit de 11 luni si am un copil din casatorie;
- am un copil dintr-o relatie anterioara casatoriei, in tutela mamei sale;
- am un apartament achizitionat anterior casatoriei, prin credit ipotecar la care am platit 2 ani anterior casatoriei (pe toate documentele apar ca la data achizitiei eram necasatorit) si cele 11 luni de rate in cadrul casatoriei;
- pentru sotie am semnat un contract de comodat, eu fiind comodant si sotia comodatar, cu termen NEDETERMINAT, ale carui conditii nu au cum sa nu fie respectate de catre comodatar.
Acum, divortam si doresc sa stiu care este probabilitatea ca sotia sa pastreze copilul si apartamentul ? In conditiile in care:
- apartamentul este bun propriu si din cate stiu bun comun doar ratele platite impreuna - din contul meu;
- copilul din afara casatoriei, recunoscut, are drepturi asupra detinerilor mele - deci si asupra apartamentul.
Totodata, care este posibilitatea de a incheia acest contract de comodat (pot prin intermediul divortului)? Pe motivul divortului?
Dreptul de creanta e supus termenului de prescriptie de trei ani.
Acest termen curge de cand nu mai exista calitatea de sot, calitate pierduta prin desfacerea casatoriei prin divort . (hotararea fiind definitiva si irevocabila). Nu am adus in discutie termenul pentru prescriptia bunurilor imobile, cel de 10 ani , in materie de executare silita, care nu e incident in cauza , dupa cum gresit ati amintit dumneavoastra , Manole Dumitru.
Nu s-a discutat de executarea silita aici , ca sa ne referim la prescriptia dreptului de a cere executarea silita asupra bunurilor mobile sau imobile.
Dezbaterea se refera la un drept de creanta.
Supus termenului de prescriptie de trei ani( termen ce curge , asa cum am explicat mai sus, cand litigiul dedus judecatii , ce are ca obiect desfacerea casatoriei prin divort , este finalizat, obtinandu-se o hotarare judecatoresca definitiva si irevocabila).
( ati mentionat dumneavoastra articolul din decretul 167/1958 , care precizeaza ca prescriptia intre soti este suspendata, de unde decurg si consecintele juridice amintiti de mine).
Prescriere sulta
amia1940
In 2009 am facut partajul si am achitat fostei sotii jumatate din pretul apartamentului prin transfer bancar în contul fostei sotii. Din câte stiu dreptul la ... (vezi toată discuția)
Bun comun
dionu
Buna ziua
As dori sa ma lamuriti si pe mine .
Impreuna cu prietena mea am facut un credityprima casa, Eu sunt garantul si ea este titulara ... (vezi toată discuția)