avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 400 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie persoane cu handicap
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie persoane cu handicap

1. Cf. legii 448/2006 pers. cu handicap beneficiaza de un salariu minim pe economie. De 3 ani nu ni s-a marit aceasta indemnizatie. A ramas la 587 in conditiile in care salariul a ajuns la 700.
2. Tot cf. aceleiasi legi avem asistenta medicala gratuita si totusi de luna trecuta ni s-a oprit si noua CAS-ul.
Unde sa reclam aceasta situatie?
Conform legii 448/2006, persoana incadrata in gradul I de handicap grav, cu insotitor, care nu isi poate angaja un asistent personal, beneficiaza de o indemnizatie egala cu salariul net al asistentului social debutant, cu studii medii (care, intr-adevar, este egal cu salariul minim pe economie)...dar vorbim de salariul NET, care in 2008 a fost de 418 RON (la un salariu minim brut de 540 RON), in 2009 a fost de 461 RON (la un salariu minim brut de 600 RON), in 2010, pana in iulie, a fost de 534 RON (la un salariu minim brut de 705 RON, cat au avut bugetarii), iar apoi a revenit la 461 RON, dupa diminuarea cu 25% si in 2011 este de 510 RON, (la un salariu minim brut de 670 RON).
De unde s-a ajuns de 3 ani la o suma constanta de 587 RON nu stiu, insa aceasta suma este mai mare decat cea prevazuta de lege
buna ziua! am un copil de 4 ani cu sindrom down si in februarie 2011 la Comisia de acordare a gradului de handicap i s-a acordat gradul GRAV. In anii anteriori a obtinut gradul ACCENTUAT.
Inteleg ca acum poate beneficia de asistent personal sau unul dintre parinti poate opta pt o indemnizatie lunara. Noi, parintii, am opta pt indemnizatia pe care sa o luam noi, dar nu stiu ce tb facut, unde sa ma duc, unde sa fac dosarul, care e suma acordata? Nu e nicio problema ca amandoi lucram la stat, in invatamant? Pot lua parintii aceasta indemnizatie, daca au deja un loc de munca? Exista vreun termen, de la data acordarii gradului GRAV, in care sa se faca acest dosar? Am cautat pe sindromdown.ro, dar nu mai e actualizat de vreo 2-3 ani.
MUltumesc anticipat pt raspunsuri!
Indemnizatia se acorda, conform legii 448/2006, persoanei bolnave care nu-si poate angaja asistent personal (in acest caz, copilului) si este, in acest moment, in valoare de 510 RON lunar. Dosarul se depune la primaria unde aveti domiciliul si va contine: copie certificat de nastere copil, copie certificat incadrare intr-un grad de handicap, copie certificat casatorie si act identitate ale parintelui care formuleaza cererea si avizul comisiei judetene pentru protectia persoanelor cu handicap in ceea ce priveste plata indemnizatiei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere - asistent persoana cu handicap grav mihail70 mihail70 Buna ziua ! Sunt angajat de 1 luna ca asistent la o persoana cu handicap grav si primarul localitatii m-a anuntat ca din motive financiare este nevoit sa ma ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie pentru cresterea copilului animarsrl animarsrl Buna ziua, O persoana cu handicap grav gradul I, a nascut un copil si doreste sa beneficieze de indemnizatie pentru cresterea copilului in baza Legii ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie handicap micsorata cristinabarbu cristinabarbu Buna seara. Astazi am fost anuntata ca \"Guvernul Boc\" a hotarat sa taie 200 lei din indemnizatia de handicap de care beneficia baietelul meu, el avand un ... (vezi toată discuția)