andymaurul a scris:
Fara semnatura,fara martori care sa ateste o eventuala incapacitate a decedatului de a semna,nu este valabil acest testament.
In mod obligatoriu trebuiau martori.De asemenea,in speta data,ar fi trebuit ca notarul sa ceara efectuarea unei expertize medico-legale,care sa arate daca decedatul avea capacitatea necesara de discernamant pentru aceasta donatie.
:O ...
dumneavoastra pe ce va bazati cand scrieti astfel de raspunsuri?
1. Testamentul autentificat de notar se incheie de regula fara martori, legea nr. 36/1995 specificand ca acestia
POT fi de fata daca partile ori notarul public solicita aceasta (adica nici vorba de o sanctiune pentru lipsa martorilor) iar daca testatorul nu poate sa iscaleasca inscrisul si nici macar sa puna degetul notarul va face vorbire despre aceasta in cuprinsul incheierii de autentificare.
Art. 62. L 36/1995 În cazul acelora care din pricina infirmitatii, a bolii sau din orice alte cauze nu pot semna, notarul public, îndeplinind actul, va face mentiune despre aceasta împrejurare în încheierea pe care o întocmeste, mentiunea astfel facuta tinând loc de semnatura.
2. Privitor la discernamantul testatorului parerea unui medic specialist se cere numai daca notarul public are indoieli cu privire la deplinatatea facultatilor mintale dupa ce pune intrebari testatorului.
art. 59 L 36/1995 Când notarul public are îndoieli cu privire la deplinatatea facultatilor mintale ale vreuneia dintre parti, procedeaza la autentificare numai daca un medic specialist atesta în scris ca partea poate sa-si exprime în mod valabil consimtamântul în momentul încheierii actului.
3. Testamentul poate fi declarat nul pentru absenta consimtamantului testatorului la incheierea lui
daca si numai daca notarul public este condamnat pentru savarsirea infractiunii de fals intelectual.
4. Bineinteles ca incalcarea de catre testator a rezervei cuvenite celor doi copii
daca acestia au acceptat mostenirea le da dreptul acestora sa poata cere reductiunea.