avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1241 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... ..testament ..!?!
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

..testament ..!?!

O pesoana imobilizata la pat in urma unei operatii la cap este ingrijita de cineva .
Pesoana decedeaza iar cel care a avut grija de el , dupa moarte, arata si invoca un testament incheiat de un notar , dar fara semnatura celui decedat , in care i se doneaza acestuia un apartament cu toate ca decedatul are 2 copii , care din diferite motive (fiind plecati din tara !) nu au fost alaturi de tatal bolnav .
Este legal atat acel testament nu a fost semnat de cel decedat , nu sunt martori si consimtamantul actului nu a fost dat de testamentar prin semnarea lui .
Se poate face plangere impotriva notarului care a facut un fals ?
Cel mai recent răspuns: Adalbert Gabriel Gazdovici , Avocat 10:22, 6 Martie 2011
andymaurul a scris:

Fara semnatura,fara martori care sa ateste o eventuala incapacitate a decedatului de a semna,nu este valabil acest testament.


In mod obligatoriu trebuiau martori.De asemenea,in speta data,ar fi trebuit ca notarul sa ceara efectuarea unei expertize medico-legale,care sa arate daca decedatul avea capacitatea necesara de discernamant pentru aceasta donatie.

:O ... dumneavoastra pe ce va bazati cand scrieti astfel de raspunsuri?

1. Testamentul autentificat de notar se incheie de regula fara martori, legea nr. 36/1995 specificand ca acestia POT fi de fata daca partile ori notarul public solicita aceasta (adica nici vorba de o sanctiune pentru lipsa martorilor) iar daca testatorul nu poate sa iscaleasca inscrisul si nici macar sa puna degetul notarul va face vorbire despre aceasta in cuprinsul incheierii de autentificare.

Art. 62. L 36/1995 În cazul acelora care din pricina infirmitatii, a bolii sau din orice alte cauze nu pot semna, notarul public, îndeplinind actul, va face mentiune despre aceasta împrejurare în încheierea pe care o întocmeste, mentiunea astfel facuta tinând loc de semnatura.

2. Privitor la discernamantul testatorului parerea unui medic specialist se cere numai daca notarul public are indoieli cu privire la deplinatatea facultatilor mintale dupa ce pune intrebari testatorului.

art. 59 L 36/1995 Când notarul public are îndoieli cu privire la deplinatatea facultatilor mintale ale vreuneia dintre parti, procedeaza la autentificare numai daca un medic specialist atesta în scris ca partea poate sa-si exprime în mod valabil consimtamântul în momentul încheierii actului.

3. Testamentul poate fi declarat nul pentru absenta consimtamantului testatorului la incheierea lui daca si numai daca notarul public este condamnat pentru savarsirea infractiunii de fals intelectual.
4. Bineinteles ca incalcarea de catre testator a rezervei cuvenite celor doi copii daca acestia au acceptat mostenirea le da dreptul acestora sa poata cere reductiunea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Anulare testament niculaucarmen niculaucarmen o femeie in varsta de 83 ani a lasat mostenire, prin testament, toate bunurile, femeii de serviciu, fara ca familia acesteia sa stii. Acest testament a fost ... (vezi toată discuția)
Bolnavii de schizofrenie, dementa au dreptul la testament? nicul25 nicul25 Bolnavii de schizofrenie ,dementa au dreptul la testament? Daca testatorul cit timp este in viata in speta tatal este identificat cu schizofrenie,dementa si ... (vezi toată discuția)
Testament - conditii de forma si fond ContSters24933 ContSters24933 Buna seara. Ma intereseaza conditiile de forma si mai ales de fond pentru intocmirea unui testament autentificat la notar public. Exista un model standard ... (vezi toată discuția)