avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 633 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Pot face plangere pentru calomnie si insulta?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Pot face plangere pentru calomnie si insulta?

Buna ziua! As avea si eu nevoie de un sfat..de ceva timp a aparut un individ care tot incearca sa vorbeasca cu mine,sa faca rost de contactele mele si asa mai departe..acesta este un fost puscarias de care chiar imi este frica, pentru ca nu sunt multe datile in care ma vede singura pe strada...vazand ca nu ii acord atentia a scornit un zvon ca eu i-as datora niste bani ( o suma foarte mica de altfel,50 de lei) ,ca sunt o hoata si toate astea..tatal meu s-a intalnit cu el si i-a spus ca vrea sa ne puna fata in fata..el a acceptat dar nu a venit...eu nu sunt genul care sa ma cert cu lumea,nu vreau sa fac scandal,vreau doar sa scap de el..iar tata nu stiu daca s-ar putea abtina sa nu il bata daca ar stii ca minte..asa ca eu m-am gandit sa ii fac o plangere pentru calomnie si insulta...Credeti ca e bine?

Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/for...
ceea ce ati prezentat dvs nu se incadreaza la calomnie si insulta.
oricum aceste fapte nu mai sunt de iz penal, fiind de sorginte civila in prezent.
Domnul av.Gabriel z.v-a edificat din punct de vedere legal,cum va incadrati.
Intrebarea este,daca dvs.l-ati cunoscut/cunoasteti pe individul respectiv.Ce relatati suna a hartuire,si trebuie reclamat la politie,cel putin.Nu lasati timpul sa curga,pentru ca va fi in defavoarea dvs.
Prin decizia nr. 62 din 18.01.2007 a Curţii Constituţionale, pronunţată în cadrul controlului concret a posteriori de constituţionalitate (asupra unei legi intrate în vigoare, deci promulgate şi publicate în Monitorul Oficial) s-a admis excepţia de neconstituţionalitate şi s-a constatat că dispoziţiile art. I pct. 56 din Legea nr. 278/2006 pentru modificarea şi completarea Codului penal, precum şi pentru modificarea şi completarea altor legi, partea referitoare la abrogarea art. 205, art. 206 şi art. 207 din Codul penal, sunt neconstituţionale.
Decizia Curţii Constituţionale determinând, prin efectele sale, suspendarea efectelor normei juridice declarate ca fiind neconstituţionale, face ca de la data publicării sale în Monitorul Oficial să reintre în vigoare dispoziţiile art. 205 şi art. 206 din Codul penal, ceea ce echivalează cu incriminarea din nou a faptelor de insultă şi de calomnie.
Consider acest mod de rezolvare a lucrurilor nu tocmai usor de acceptat, avind in vedere ca art.60 alin.3 din Legea nr.24/2000 zice ca "abrogarea unei dispoziţii sau a unui act normativ are totdeauna caracter definitiv. Nu este admis ca prin abrogarea unui act de abrogare anterior să se repună în vigoare actul normativ iniţial". Dar, principial vorbind, nu este admisibila nici aplicarea unor prevederi legale neconstitutionale.
Cu toate acestea, pana la elaborarea unei legi care sa prevada in mod explicit incriminarea acestor fapte, jursiprudenta a actionat neunitar. Cert este ca o speta de aplicare prin incriminarea acestor infractiuni este cea pronuntata de Secţia penală a Tribunalului Ialomita (Decizie nr. 74/2007 din 27/02/2007).

Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/for... >
Informatiile date de geo_07 sunt ceva cam vechi astfel ca sa inteleaga si cei care nu au cunostinte juridice, insulta si calomnia nu mai sunt incriminate dpdv penal.
În şedinţa din data de 18 octombrie 2010, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României, prin decizia nr. 8 a admis recursul în interesul legii declarat de Procurorul General al PÎCCJ şi sesizarea Colegiului de conducere al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti cu privire la consecinţele deciziei CCR nr. 62/2007 (publicata in M. Of. nr. 104 din 12 februarie 2007) asupra activităţii dispoziţiilor articolelor 205, 206 şi 207 din Codul penal, Instanţa Supremă statuând că normele de incriminare a insultei şi calomniei cuprinse în art. 205 şi art. 206 din Codul penal, precum şi prevederile art. 207 Cod penal privind proba verităţii, abrogate prin dispoziţiile art. I pct. 56 din Legea nr. 278/2006, dispoziţii declarate neconstituţionale prin decizia nr. 62 din 18 ianuarie 2007 a Curţii Constituţionale, nu sunt în vigoare.

@Georgiana Maria: care este sau a fost relatia dumneavoastra cu acest individ?
Sunteti amenintata sau santajata de catre acesta?
Va sfatuiesc sa nu il puneti fata in fata cu tatal dumneavoastra daca stiti ca acesta ar putea reactiona violent deoarece tatal dumneavoastra s-ar putea alege cu o plangere pt "loviri sau alte violente" sau chiar mai rau in cazul in care se va declansa un conflict violent.
Ultima modificare: Duminică, 6 Martie 2011
ContSters178374, utilizator
Corect. Cf. RIL 8/2010 (va aparea in curand si decizia), normele de incriminare ale insultei si calomniei nu sunt in vigoare, deci nu se poate face o plangere penala. Se poate promova ca si inainte o actiune civila in pretentii (art. 998-999 Cod Civil), daca s-a produs un prejudiciu.

@SILVANAA90
Nici hartuirea nu a fost si nu este incriminata (poate in viitorul Cod Penal). De ce trimiteti omul la Politie, nu-l poate ajuta cu nimic.

Va dati seama ca probabil ii datoreaza cei 50 de ron, daca ai rea-vointa, nu ceri doar 50 de ron. Cel mai bine rezolva amiabil.
Ultima modificare: Duminică, 6 Martie 2011
eumarian, utilizator

Alte discuții în legătură

Insulta si calomnie capucino capucino am gasit azi o noutate pt mine, o decizie a ICCJ din care am inteles ca de fapt insulta si calomnia ar fi infractiuni. insa din cate am citit, decizia nu se ... (vezi toată discuția)
Calomnia Niunin Tiberiu Niunin Tiberiu Cunoşteam că art. 205,206,207 C.pen au fost reincriminate ca urmare a unei decizii de necunstituţionalitate a unei legi care dezincrimina insulta, calomnia ... (vezi toată discuția)
Lnfractiunea de insulta si calomnie sandidu sandidu Precum se stie , art 205 si 206 din Codul Penal referitoare la pedepsirea infractiunii de insulta si calomnie au fost eliminate ! Stie cineva daca fapta de ... (vezi toată discuția)