avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 758 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Calomnia
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Calomnia

Cunoşteam că art. 205,206,207 C.pen au fost reincriminate ca urmare a unei decizii de necunstituţionalitate a unei legi care dezincrimina insulta, calomnia şi proba verităţii. Deţine cineva o ultimă ediţie completată a Codului penal? Întrebarea mea este: calomnia mai este sau nu incriminată?
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 16:56, 25 Ianuarie 2012
Nu mai este incriminata ca urmare a Deciziei nr. 8/2010 a ICCJ, prin care s-a admis RIL-ul declarat in temeiul Deciziei Curtii Constitutionale nr. 62/2007.
Decizia de neconstitutionalitate a privit articolele 205-207 din Codul penal, nu o alta lege.
Decizia nu a fost publicata in monitorul oficial, astfel ca nu isi produce efectele.
avocat-consult a scris:

Decizia nu a fost publicata in monitorul oficial, astfel ca nu isi produce efectele.


In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 416 din 14 iunie 2011 a fost publicata decizia nr. 8 din 18 octombrie 2010 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie (Decizia 8/2010) privind examinarea recursului in interesul legii cu privire la consecintele Deciziei Curtii Constitutionale nr. 62 din 18 ianuarie 2007 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. I pct. 56 din Legea nr. 278/2006 pentru modificarea si completarea Codului penal, precum si pentru modificarea si completarea altor legi asupra activitatii dispozitiilor art. 205, 206 si 207 din Codul penal.
Inalta Curte a retinut existenta practicii neunitare la nivelul instantelor, a admis recursul in interesul legii, pronuntand urmatoarea solutie, redam dispozitivul deciziei:
“ Admit recursul in interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si sesizarea Colegiului de conducere al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Bucuresti, in sensul ca:
Normele de incriminare a insultei si calomniei cuprinse in art. 205 si 206 din Codul penal, precum si prevederile art. 207 din Codul penal privind proba veritatii, abrogate prin dispozitiile art. I pct. 56 din Legea nr. 278/2006, dispozitii declarate neconstitutionale prin Decizia nr. 62 din 18 ianuarie 2007 a Curtii Constitutionale, nu sunt in vigoare”

Pentru insulta si calomnie va puteti adesa instantei civile cu o actiune in pretentii formulata in baza art 70 si urmatoarele din Noul cod civil.




~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lnfractiunea de insulta si calomnie sandidu sandidu Precum se stie , art 205 si 206 din Codul Penal referitoare la pedepsirea infractiunii de insulta si calomnie au fost eliminate ! Stie cineva daca fapta de ... (vezi toată discuția)
Insulta si calomnie capucino capucino am gasit azi o noutate pt mine, o decizie a ICCJ din care am inteles ca de fapt insulta si calomnia ar fi infractiuni. insa din cate am citit, decizia nu se ... (vezi toată discuția)
Acuze pe facebook al3xn01 al3xn01 buna seara daca sunt cercetat intr-un dosar penal nefinalizat , o cunostinta pe facebook imi adreseaza injurii plus cuvinte jignitoare vrei sa omori ca pe ... (vezi toată discuția)