avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1103 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort prin acordul partilor?!
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort prin acordul partilor?!

Lamuriti-ma si pe mine, va rog! M-am casatorit in aprilie 2000, iar in noiembrie 2000 am depus cerere de divort(doar eu, nu impreuna cu sotul). Cand ne-am prezentat la primul termen, am declarat AMANDOI, ca suntem de acord cu divortul. Peste 2 luni, la urmatorul termen, ne-am sustinut declaratiile, conform carora dorim sa divortam de comun acord. Si ca urmare, s-a pronuntat divortul prin acordul partilor, intrucat, se spune in hotararea de divort, intruneam conditiile stipulate de art.38 al.2 din Codul familiei:
-pana la data cererii de divort a trecut cel putin 1 an de la incheierea casatoriei;
-nu exista copii minori rezultati din casatorie
Problema e ca la noi trecusera doar 8 luni din momentul casatoriei si pana la data depunerii cererii de divort.
Intrebarea mea ar fi daca e valabila hotararea asta, avand in vedere ca nu se respecta prima conditie( cea de-a doua e indeplinita, nu avem copii minori rezultati din casatorie).
O alta nedumerire e legata de faptul ca certificatul de casatorie original e la mine si in ziua de azi, la dosar fiind depusa doar o copie.
Mentionez ca nici eu, nici fostul meu sot nu ne-am recasatorit, mai mult, traim impreuna neintrerupt, chiar de la data pronuntarii divortului.
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 21:16, 26 Mai 2008
Buna sau proasta, acea hotarare (definitiva si irevocabila, banuiesc - adica neatacata de nimeni la vremea cu pricina) este o hotarare prin care s-a desfacut casatoria.
De altfel, nu cumva se implinise anul pana la data pronuntarii? (noiembrie + primul termen despre care nu ne spuneti cand a fost + 2 luni)
Daca doriti, puteti sa mai treceti odata pe la starea civila ;)
Ultima modificare: Luni, 26 Mai 2008
romascanu, moderator
conform art. 38 alin.2 cod fam. una din conditiile esentiale pentru a se desface casatoria prin acordul sotilor, este sa treaca un an de la data incheieri casatoriei si pana la data cererii de divort. Sanctiunea nerespectarii acestui termen , care inseamna nerespectarea uneia din conditiile prevazute pentru divortul prin acordul sotilor, consta in respingerea actiunii de divort. In cazul Dvs.instanta s-a pronuntat (chiar daca prost) , hotararea este definitiva si irevocabila in cazul divortului prin acord si in atare conditii....sunteti despartiti. Dupa pronuntarea hotararii, instanta avea obligatia sa comunice starii civile unde s-a incheiat casatoria o copie de pe sentinta de divort, iar aici sa se faca cuvenitele mentiuni in Registrul de Stare Civila. Dvs. aveti certificatul de casatorie in original acasa insa acesta nu mai este valabil.
Ultima modificare: Luni, 26 Mai 2008
Mihaela Hornea, Avocat
Si eu sunt la fel de nedumerit ca dvs.,, dar daca aveti o hotarare judecatoreasca prin care s-a pronuntat divortul sunteti divortati.;)
Chiar daca este nelegala acea hotarare ea isi va produce efectele juridice.
Probabil ca judecatoarea nu a vazut ca nu a trecut un an de la data incheierii casatoriei, altfel va mai plimba cu martori dupa dvs.
Starea civila nu are dreptul de a nu recunoaste hotararea judecatoreasca oricat de nelegala ar fi ea.
In plus, dvs nu aveti nicio vina.:)
Ce ar putea face starea civila ? Sa va puna sa mai divortati odata ?;)

avocat Claudiu Lascoschi
:DLascoschi, eu am folosit expresia "Daca vreti, puteti sa mai treceti odata pe la starea civila" in sensul de a se recasatori, daca doresc, pentru ca de divortat sunt divortati fara doar si poate.
Hotărârea este definitivă şi irevocabilă şi îşi produce efectele din plin.
Nu are importanţă că la dosar nu s-a depus certificatul de căsătorie în original, nici nu se depune, atâta timp cât prin hotărâre se constată desfăcută căsătoria părţilor încheiată la data de ... sub nr. .... de către ...., actul original nu vă foloseşte la nimic pentrui că acesta nu mai este valid. Faptul că-l deţineţi în original nu vă face căsătorită pentru că nu mai sunteţi.
Că instanţa a pronunţat o hotărâre cu neobservarea neîndeplinirii condiţiilor legale pentru a pronunţa divorţul de comun acord, acum nu mai are importanţă pentru că a intrat în puterea lucrului judecat.;)

Alte discuții în legătură

Valabilitate certificat casatorie anescumaria anescumaria buna ziua! as vrea sa-mi explicati va rog cum stau lucrurile in urmatoarea situatie : sunt divortata de pe 14 ianuarie a.c. azi, fostul sot mi-a cerut ... (vezi toată discuția)
Divort rapid obe obe Am inteles ca se poate divorta foarte rapid cu acordul ambelor parti si fara avocat. Nu apelez la un avocat din motive financiare. Stie cineva care este ... (vezi toată discuția)
Divort de comun acord in cazul in care nu a trecut un an de la incheierea casatoriri anaxorz anaxorz Buna ziua! Ar putea cineva sa-mi spuna care este modaliatatea de a divorta in cazul in care nu a trecut un an de la incheierea casatoriei si nici nu exista ... (vezi toată discuția)