avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 190 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Grantia produselor achizitionate de persoane juridice
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Grantia produselor achizitionate de persoane juridice

Buna ziua.
Imi poate cineva spune care sunt legile care reglementeaza acordarea garantiei pentru produse achizitionate de persoane juridice? Am inteles ca 449/2003 nu se aplica pentru ca consumatorul e definit ca persoana fizica.

Caz specific:
Telefon ( smartphone ... scump ) achizitionat pe firma, dupa 3 saptamani de utilizare nu mai functioneaza. Defectul e major, nu recunoaste nici o cartela, deci nu isi indeplineste functia de baza.
Merg la vanzator si cer inlocuirea telefonului ( pentru ca nu sunt curios sa descopar si alte defecte la acel telefon, 3 saptamani de functionare e prea detot ). Vanzatorul zice ok, incercam sa rezolvam dar trebuie trimis in service pentru constatare. Am semnat un proces verbal de primire in custodie in care am mentionat ca nu doresc reparatia lui ci inlocuirea. Dupa 2 saptamani ei imi zic ca l-au reparat si nu il mai schimba.


Ce imi recomandati?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: mind , utilizator 19:11, 27 Februarie 2019
Inca o mentiune, Produsul nu continea un manual de utilizare in limba romana. Personal nu ma deranjeaza dar totusi e o incalcare a legii cred ..
Potrivit Codului consumul, consumatorii au dreptul de a fi informati , dupa caz despre :
•Termenul de garantie
•Termenul de valabilitate/Data limita de consum
•Data durabilitatii minimala
•Durata medie de utilizare
•Instructiuni de utilizare
•Avertizari impotriva utilizarii necorespunzatoare
•Mod de instalare
•Conditii de garantie
Informatiile trebuie sa fie redactate in limba romana, indiferent de tara de origine a produsului.

Vedeti:
- Legea nr. 296 din 28/06/2004 privind Codul consumului, o gasiti aici [ link extern ]
- Ordonanţă nr. 21 din 21/08/1992 privind protecţia consumatorilor, republicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 208 din 28/03/2007, pe care o puteti vedea pe [ link extern ]

Va puteti adresa cu o sesizare Oficiului pentru Protectia Consumatorilor.
Ultima modificare: Miercuri, 28 Mai 2008
Cornel Vasile, Consilier juridic
Atat in L 296 cat si in OG 21 consumatorul este definit in modul urmator:
consumator - orice persoana fizica sau grup de persoane fizice constituite în asociatii, care actioneaza în
scopuri din afara activitatii sale comerciale, industriale sau de productie, artizanale ori liberale

Acest fapt exclude consumatorii persoane juridice, deci legile mentionate mai sus nu se aplica
Persoana juridica reprezinta un subiect colectiv de drept, adica un colectiv de oameni, care, respectand cerintele legale de fond si de forma pentru constituirea sa, este titular de drepturi subiective si obligatii civile.
Potrivit prevederilor Decretului nr. 31/1954, persoana juridical este orice organizatie care are o organizare de sine statatoaresi un patrimoniu propriu afectat realizarii unui anume scop in accord cu interesul obstesc.
Din definiţie rezultă elementele constitutive ale oricărei persoane juridice:
- să fie vorba de un colectiv de persoane cu o organizare de sine stătătoare
- un asemenea colectiv cu o organizare de sine stătătoare să aibă un patrimoniu propriu, distinct de cele ale persoanelor fizice care îl compun , dar şi de cele ale tuturor celorlalţi subiecţi de drept
- patrimoniul persoanei juridice să fie afectat realizării unui scop în acord cu interesul general.

Prin urmare, legile mentionate se aplica si consumatorilor persoane juridice ( grup de persoane fizice constituite în asociatii ....).

Mi-as dori foarte mult ca aceasta opinie sa fie cea corecta, anume ca si persoanele juridice, atunci cand achizitioneaza un bun oarecare, si care nu este destinat activitatii comerciale (sa spunem, o masina pe firma de textile, in leasing, pentru administrator, deci nu pentru transportul marfurilor, etc.) pot fi privite ca beneficiare ale legislatiei privind protectia consumatorului.
Dealtfel, art. 1 din Legea 31/1990 a societatilor comerciale arata ca: "In vederea efectuarii de acte de comert, persoanele fizice si persoanele juridice se pot asocia si pot constitui societati comerciale, cu respectarea dispozitiilor prezentei legi."
Drept urmare, cred ca o societate comerciala este, la randul ei, o asociatie, un grup de persoane fizice si, atunci cand nu actioneaza in scopul lor comercial (cumpara un autoturism secretarei directorului, sa spunem, nu o masina de transport marfa), au tot dreptul de a fi protejate de legislatia privitoare la protectia consumatorului.
Constat insa ca majoritatea opiniilor sunt ca nu pot beneficia si persoanele juridice de protectia O.G. nr. 21/1992 privind protecţia consumatorilor (definit acest consumator, în art. 2, alin (1) pct. 2, inclusiv ca un grup de persoane fizice constituite în asociaţii, care acţionează în scopuri din afara activităţii sale comerciale, industriale sau de producţie, artizanale sau liberale). De ce?
Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Martie 2009
petruperca, utilizator

Alte discuții în legătură

Ps juridica pot sa returnez un produs? adela05 adela05 Daca am cumparat u telefon ca ps juridica, am vreun temei legal sa returnez produsul? Multumesc (vezi toată discuția)
Legea 449 /2003 hahanski hahanski Buna ziua, am citit legea 449 actualizata si publicata in mai 2008 cu mare atentie, chiar de mai multe ori, insa nefiind jurist de profesie, nu inteleg unele ... (vezi toată discuția)
Bună ziua! pe la mijlocul lunii octombrie 2023, am achiziționat ... raszvwann raszvwann Bună ziua! Pe la mijlocul lunii octombrie 2023, am achiziționat pe persoana juridica un telefon de pe site-ul evomag. După aproximativ o săptămână, am ... (vezi toată discuția)