avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 694 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Denuntare a unei situatii neadevarate la Organele ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Denuntare a unei situatii neadevarate la Organele de Politie..??

Daca o persoana face unele afirmatii cu caracter denuntator impotriva unei persoane, deasemeni aceleasi afirmatii, si prin unele precizari intr-un dosar al unei instanete, si se constata ca au fost facute cu rea-credinta, pentru a defaima o persoana, pentru a induce in eroare instanta, pentru a prelungi termenul de judecata,,etc. Se poate introduce o actiune in raspundere "delictuala"?? impotriva acelei persoane?!!:O
Cel mai recent răspuns: Manole Dumitru , utilizator 08:14, 11 Martie 2011
Puteti formula plangere pentru denuntare calomnioasa, sau marturie mincinoasa, in functie de situatia concreta. Exista si posibilitatea unei actiuni civile insa probatoriul este destul de complicat de administrat.
Depinde .
Afirmatiile cu caracter denuntator mincinos ar presupune ca acele afirmatii sa atraga un fel de raspundere juridica a dvs.
Faptul ca cineva incearca tergiversarea judecatii, in mod repetat, ar putea fi catalogat drept un abuz de drept.Iar acest gen de abuz ar trebui sanctionat.
Raspunderea delictuala inseamna ca prin fapta unei persoane , vi s-a creat dvs. un prejudiciu.Daca puteti dovedi acest prejudiciu, puteti actiona.
"Raspunderea delictuala", presupun ca nu este numai materiala, ci este si de stirbirea imagini unei persoane (dreptsubiectiv legitim "DEMNITATEA-drept civil "), deasemeni si raspunderea care prin fapta omului a cauzat o imbolnavire (drept subiectiv legitim SANATATEA-drept civil ), si alte drepturi ocrotite de lege; Ori, cel ce prin actiunile sale cauta in perpetuua sa stirbeasca imaginea unei persoane in fata organelor de politie, in fata instantelor de judecata consider ca aduce atingeri demnitatii acelei persoane; Afirmatii de tipul;; este mincinos in declaratii, umbla cu acte nule, falsifica acte publice, face uz de fals , toate aceste argumente le foloseste in precizarile pe care tot le pune la dosarul cauzei. Mai mult solicita instantei sa-l pedepseasca.. Instanta mai da un termen ca sa se poata verifica daca actele folosite ca probe sunt autentice, sau sunt acte lovite de nulitate prin fals. Deasemeni respectiva persoana se mai adreseaza si cu o petitie le organele de politie, si acestea la randul lor cauta declaratii si in stanga si in dreapta sa constate daca este asa sau nu. Dar ce este mai jenant ca vin oamenii care sunt chemati pe la sectia de politie plangandu-se ca de ce sunt pusi pe drumuri. Deasemeni persoana careea ii este stirbita imaginea, este si autoritate publica de control, a unei institutii internationale pentru Romania.
Eu va multumesc pentru raspunsul dat.#-o:)
O singura intrebare am: in ce circumstante se fac aceste afirmatii, ca martor sau se sesizeaza organele de cercetare?
Potrivit art 260 marturia mincinoasa "este fapta martorului care intr-o cauza penala, civila, delictuala sau orice alta cauza in care se asculta martori, face afirmatii mincinoase, ori nu spune tot ce stie privitor la imprejurarile esentiale asupra carora a fost intrebat".
In aceeasi masura am putea vorbi si de art 259 denuntarea calomnioasa "invinuirea mincinoasa facuta prin denunt sau plangere, cu privire la savarsirea unei infractiuni de catre o anume persoana(alin 1), infractiunea poate consta si in producerea sau ticluirea de probe mincinoase, in sprijinul unei invinuiri nedrepte(alin 2)."
Obiectul juridic special al acestor infractiuni consta in relatiile sociale referitoare la indeplinirea in bune conditii a activitatii de infaptuire a justitiei. Iar obiectul juridic special adiacent consta in relatiile sociale cu privire la apararea cinstei, onoarei, demnitatii, si libertatii persoanei.
Asadar daca se intrunesc elementele constitutive ale acestor infractiuni va recomand sa nu va complicati in instanta civila deoarece acolo lucrurile merg foarte greu. Puteti merge pe penal si sa va constituiti parte civila pt daune. Repet, numai daca se intrunesc elementele constitutive ale acestor infractiuni.
Fara a se studia in concret situatia este foarte greu de spus.
Daca a fost vorba doar de exercitarea unei aparari si s-a amanat cauza din aceste motive persoana nu poate fi trasa la raspundere ( nici penala si nici civila).
Daca este vorba de un denunt calomnios situatia ar fi alta si aceasta ar putea raspunde pentru infractiunea de denuntare calomnioasa.

Alte discuții în legătură

Acuzația de calomnie si defăimare Macesului Macesului O fostă prietenă mi a deschis plângere la poliție pt santaj pe baza unei certi telefonice înregistrate de ea. Este fals. Dar pe baza plangerii am fost ... (vezi toată discuția)
Marturie mincinoasa peraspera peraspera Marturie mincinoasa din cate am citit pe aici, se refera numai la o actiune a MARTORULUI. Dar, daca cineva iti face o actiune(civila) si scrie lucruri ... (vezi toată discuția)
Plangere penala calomnie/defaimare care este cel mai potrivit ... andrey0121 andrey0121 Plangere penala calomnie/defaimare Care este cel mai potrivit art. din Noul Codul Penal pentru calomnie/defaimare? Speta este aceea ca un reprezentant al ... (vezi toată discuția)