avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 340 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune la tribunal
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune la tribunal

Exista un apartament mostenit de doi frati dupa moartea parintilor, care a survenit in 2006. Cei doi frati sunt de acord sa faca succesiunea la tribunal. Trebuie angajat un avocat? Ce costuri implica succesiunea la tribunal? Se va mai plati acea taxa pentru ca nu s-a deschis succesiunea in termen de doi ani de la decesul parintilor? Cat ar fi acea taxa?
Cel mai recent răspuns: Margareta72 , utilizator 15:42, 10 Martie 2011
succesiunea se va dezbate la judecatoria ultimului domiciliu al defunctului , dc partile se intelg asupra bunurilor supuse impartelii nu tb neaparat sa va angajati un apartor, in ceea ce priveste taxele pt dezbaterea succesiunii acestea sunt 3% din val bunurilor ce constituie masa succesorala la care se adauga 50 lei/mostenitor - stabilirea calit de mostenitor
Ar fi ideal sa va angajati un avocat. Trebuie sa aveti grija ca pentru a va adresa instantei mai intai va trebui sa mergeti la notarul public sa cereti o incheiere cu privire la evidentele succesorale
Art. 109. Cod proc. civ.-
Sesizarea instanţei se poate face numai după îndeplinirea unei proceduri prealabile, dacă legea prevede în mod expres aceasta. Dovada îndeplinirii procedurii prealabile se va anexa la cererea de chemare în judecată.
Neîndeplinirea procedurii prealabile nu poate fi invocată decât de către pârât prin întâmpinare, sub sancţiunea decăderii.
La sesizarea instanţei cu dezbaterea procedurii succesorale, reclamantul va depune o încheiere emisă de notarul public cu privire la verificarea evidenţelor succesorale prevăzute de Codul civil şi de lege. În acest caz neîndeplinirea procedurii prealabile poate fi invocată nu numai de către pârât, ci şi de către instanţă, din oficiu.
Cine stabileste care este valoarea bunurilor care constituie masa succesorala?
Exista deja specificata undeva aceasta valoare, de ex a apartamentului.
Pentru impozitul pe cladiri am citit ca se calculeaza prin aplicarea cotei de impozitare de 0.1% la valoarea impozabila a cladirii. E aceasta valoare aceeasi cu valoarea bunurilor care constituie masa succesorala?
Va trebui sa se mai plateasca si un evaluator?
evaluarea bunurilor se poate face atat prin intermediul unui evaluator(in cazul in care nu se cunoaste valoarea imobilului) sau se poate recurge la registrul de evidenta notarilor, care au o evaluare estimativa a imobilelor din arealul respectiv.In instanta se accepta si valoarea estimativa conform respectivului nomenclator(scutind astfel o cheltuiala suplimentara). respectivul nomenclator se poate gasi si pe internet.
Nu pot gasi pe net nomenclatorul respectiv. Daca m-ati putea ajuta cu un link...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dezbatere sucesiuni Lipovean Lipovean Cum se procedează corect pentru succesiune, unde se merge prima data la notar su la judecător? Cat costa o succesiune ce texe se plătesc(onorariu,tinbru ... (vezi toată discuția)
Succesiune in termen? mioara2012 mioara2012 Buna ziua. O prietena vrea sa faca succesiunea dupa sotul ei. In martie se fac 6 luni de cand acesta a murit. A auzit ca daca nu face succesiunea intr-un ... (vezi toată discuția)
Dezbatere succesorala in instanta- procedura prealabila casutza casutza Buna ziua, Intrebarea mea e urmatoarea : cum trebuie intelese prevederile art 193 din Codul Civil referitoare la procedura prealabila \"Art. 193Procedura ... (vezi toată discuția)