emma_woodhouse a scris:
Faptul ca persoana la o luna dupa eliberare a comis o noua infractiune denota faptul ca este departe de a se fi reeducat.
@av.valentrina, este admirabil modul in care acordati intelegere faptuitorului, dar probabil stiti si faptul ca atat de multi oameni nu au ce manca, insa totusi nu fura.Daca s-ar putea acorda intelegere oricarei persoane care fura din acest motiv, legea nu si-ar mai avea rostul.
E adevarat ca e trist ca boala sistemului pare fara leac, dar majoritatea oamenilor fa eforturi sa se salveze , dar nu fura.
Daca cineva care a furat doar 10 lei ar fi iertat , s-ar crea precedente.Sa nu uitam despre scopul legii penale si despre functia si rolul pedepselor, printre care preventia si exemplaritatea.
Cu totii gandim astfel si avem porniri filantropice , insa cand este vorba despre persoane care si-au creat un mod de existenta doar prin mijloace necinstite , ar trebui sa facem distinctia intre una si alta.
*****
Da corect, trebuie facuta distinctia...
Repet, daca ar exista programe sociale, nu ar
mai exista nici mii de dosare pe rol; politie, parchet, instanta.Nici partea materiala nu trebuie ignorata- se cheltuie pt. instrumentarea unui dosar de acest gen, unde furtul e de cativa lei, sume importante pentru:-salarii( cca. 1 sau 2 ofiteri, 2 procurori,trei judecatori),intocmire documente, etc.
Tot efortul pentru atingerea scopului pedepsei? Va contrazic, cei loviti de sistem in acest mod, nu se mai " integreaza' in societate ....
"Pornirile filantropice" nu sunt echivalente cu implicarea statului in programe sociale asa cum am mentionat.::closedtopic: