avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1395 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... alcool la volan
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

alcool la volan

buna am si eu o intrebare. am fost oprit de politie in data de 18 ora 2 si am fost testat si mia iesit 041 in arerul experat am fost dus la spital pt probe biologice si dupa 2 saptamani au venit rezultatele adica 090 in sange . intrebarea este ..daca mai pot cere o a 2 proba biologica mentionez ca nu mi sa cerut a doua proba la spital... va multumesc
Cel mai recent răspuns: sandel1 , utilizator 23:06, 13 August 2008
D-nule Cioan, sunteti intr-o mare eroare.....Am o intrebare, cat face 1 an de suspendare plus 2 de incercare...mai studiati inante de a da sfaturi. Pentru permis se da examen dupa trecerea termenului de suspendare a executarii pedepsei la care se adauga dublul termenului ce constituie termen de incercare. Abia dupa se face reabilitare iar apoi se va face scoala de soferi de la inceput!#-o
AVOCAT IASI a scris:

D-nule Cioan, sunteti intr-o mare eroare.....Am o intrebare, cat face 1 an de suspendare plus 2 de incercare...mai studiati inante de a da sfaturi. Pentru permis se da examen dupa trecerea termenului de suspendare a executarii pedepsei la care se adauga dublul termenului ce constituie termen de incercare. Abia dupa se face reabilitare iar apoi se va face scoala de soferi de la inceput!#-o


Domnule "avocat Iasi",

Am studiat si am gasit:

Art. 87 din Codul Rutier (OUG 195/2002) prevede:
(1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani.
(2) Cu pedeapsa prevăzută la alin. (1) se sancţionează şi persoana care conduce un autovehicul sau un tramvai şi care se află sub influenţa unor substanţe ori produse stupefiante sau medicamente cu efecte similare acestora.
(3) Substanţele sau produsele stupefiante, precum şi medicamentele cu efecte similare acestora se stabilesc de către Ministerul Sănătăţii Publice, iar lista acestora se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
(4) Dacă persoana aflată în una dintre situaţiile prevăzute la alin. (1) sau (2) efectuează transport public de persoane, transport de substanţe sau produse periculoase ori se află în procesul de instruire practică a unei persoane pentru obţinerea permisului de conducere sau în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, pedeapsa este închisoare de la 2 la 7 ani.
(5) Refuzul, împotrivirea ori sustragerea conducătorului unui autovehicul sau al unui tramvai ori a instructorului auto, aflat în procesul de instruire, sau a examinatorului autorităţii competente, aflat în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, de a se supune recoltării probelor biologice sau testării aerului expirat, în vederea stabilirii alcoolemiei ori a prezenţei de produse sau substanţe stupefiante ori a medicamentelor cu efecte similare acestora, se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani.

Art. 114. din Codul Rutier (OUG 195/2002) prevede:
(1) Anularea permisului de conducere se dispune în următoarele cazuri:
a) titularul permisului de conducere a fost condamnat printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă pentru o infracţiune care a avut ca rezultat uciderea sau vătămarea corporală a unei persoane, săvârşită ca urmare a nerespectării regulilor de circulaţie;
b) titularul permisului de conducere a fost condamnat printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă pentru infracţiunile prevăzute la art. 85, art. 86 alin. (2), art. 87 alin. (1), (2), (4) şi (5), art. 89 alin. (1) şi (2), art. 90 alin. (1) şi la art. 92 alin. (3);
c) permisul de conducere a fost obţinut în perioada în care titularul se afla în urmărire penală pentru săvârşirea uneia dintre infracţiunile prevăzute la art. 24 alin. (6);
d) titularului permisului de conducere i s-a aplicat, printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pedeapsa complementară a interzicerii exercitării profesiei sau ocupaţiei de conducător de vehicule, prevăzută la art. 64 lit. c) din Codul penal;
e) permisul de conducere a fost obţinut cu încălcarea normelor legale, situaţie constatată de instanţa competentă.
(2) Permisul de conducere se anulează şi în cazul în care titularul acestuia a decedat.
(3) Procedura anulării permisului de conducere se stabileşte prin regulament.

Art. 115. din Codul Rutier (OUG 195/2002) prevede:
(1) Suspendarea exercitării dreptului de a conduce sau anularea permisului de conducere se dispune de către poliţia rutieră din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române şi în cazul în care împotriva titularului acestuia s-a hotărât o astfel de măsură de către o autoritate străină competentă pentru o faptă săvârşită pe teritoriul altui stat, în condiţiile stabilite prin Convenţia europeană cu privire la efectele internaţionale ale interzicerii exercitării dreptului de a conduce un vehicul cu motor, adoptată la Bruxelles la 3 iunie 1976, ratificată de România prin Legea nr. 126/1997.
(2) Hotărârea asupra suspendării exercitării dreptului de a conduce un vehicul sau anulării permisului de conducere se comunică titularului de către poliţia rutieră care a dispus măsura.

Art. 116. din Codul Rutier (OUG 195/2002) prevede:
(1) Persoana al cărei permis de conducere a fost anulat ca urmare a rămânerii definitive a unei hotărâri judecătoreşti de condamnare pentru una dintre faptele prevăzute la art. 114 alin. (1) şi la art. 115 alin. (1) se poate prezenta la examen pentru obţinerea unui nou permis de conducere, pentru toate categoriile avute anterior, dacă:
a) au trecut 6 luni de la data executării pedepsei amenzii sau a pedepsei în regim de privare de libertate ori la locul de muncă;
b) a trecut un an de la data graţierii pedepsei sau a rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti prin care s-a dispus suspendarea condiţionată a executării pedepsei ori suspendarea executării pedepsei sub supraveghere;
c) a intervenit amnistia;
d) interzicerea dreptului de a exercita profesia sau ocupaţia de conducător de autovehicule, prevăzută la art. 64 lit. c) din Codul penal, a expirat sau a fost revocată.
(2) Persoana căreia i-a fost anulat permisul de conducere, înainte de intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, ca urmare a săvârşirii, într-un interval de 6 luni de la restituirea permisului de conducere, a unei fapte care atrăgea suspendarea exercitării dreptului de a conduce, se poate prezenta la examen în vederea obţinerii unui nou permis de conducere, fără a fi necesară trecerea vreunui termen de la data aplicării măsurii administrative.
(3) Pentru prezentarea la examen în vederea obţinerii unui nou permis de conducere, persoana aflată în una dintre situaţiile prevăzute la alin. (1) şi (2) trebuie să facă dovada că:
a) este aptă din punct de vedere medical şi psihologic;
b) nu a fost condamnată prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă pentru una dintre infracţiunile prevăzute la art. 24 alin. (6), cu excepţia cazurilor în care a intervenit una dintre situaţiile prevăzute la alin. (1).

Din cele aratate mai sus rezulta clar ca nu aveti dreptate. Asa ca va intorc propunerea pe care mi-ati facut-o.:-/#-o#-o

:offtopic: Daca sunteti avocat (asa cum va denumiti) de ce nu va inscrieti in catalogul consultantilor pentru a fi util semenilor nostri? Sau este mai usor sa discreditati pe altii?
Astept raspuns.

ing. dipl. Ioan Ciobanu - expert tehnic auto
Ultima modificare: Miercuri, 23 Iulie 2008
Ioan Ciobanu, Expert judiciar
Raspunsul dvs cu toate ca este stufos este incomplet. Uitati sa coroborati cele enuntate de dvs. cu codul penal si de procedura penala. Imi pare rau daca s-a perceput altfel interventia mea, dar sunteti eroare!
AVOCAT IASI a scris:

Raspunsul dvs cu toate ca este stufos este incomplet. Uitati sa coroborati cele enuntate de dvs. cu codul penal si de procedura penala. Imi pare rau daca s-a perceput altfel interventia mea, dar sunteti eroare!


Poate ca s-a interpretat incorect interventia Dvs., dar aceasta se datoreaza faptului ca nu ati fost explicit. Va rog sa detailati punctul Dvs. de vedere.
am si eu o un intrebare. am fost chemat la politie in legatura cu dosarul penal care a fost facut in cazul alcool la volan [mentionez ca in sange a iesit 090.] iar politia a propus sanctionare administrativa. intrebarea este . am vreo sansa sa scap cu amenda la procuror? va multumesc

Alte discuții în legătură

Ce se poate întâmpla dacă inițial am fost testat cu etilotestul, dar ulterior am refuzat recoltarea de probe biologice? Adrian Chisiu Adrian Chisiu daca nu am fost testat cu etilotestul inițial , dar ulterior am refuzat recoltarea de probe biologice , ce se inatmpla ? (vezi toată discuția)
Dosar penal - alcoolemie 1,18 in aerul expirat mary12345 mary12345 am nevoie de niste raspunsuri si sfaturi sambata noaptea am fost oprit de catre echipajul de politie,veneam de la discoteca unde am consumat bauturi ... (vezi toată discuția)
Accident rutier (sub influenta bauturilor alcoolice) Lepy Lepy buna. azi dimineata am fost implicat intr-un accident rutier avariind 2 autoturisme. Problema e legata de faptul ca am consumat bauturi alcoolice iesind la ... (vezi toată discuția)