avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 638 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale punct de lucru
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

punct de lucru

Buna ziua,

administrez o societate care se ocupa cu comertul utilajelor de constructii, sediul social al societatii este in Maramures si as dori sa deschid un birou (cu 2 angajati) la Cluj. Trebuie declarat ca si punct de lucru (se vor desfasura doar activitati de birou - trimis oferte, contactare clienti, etc..)? Daca da care sunt pasii care trebuie sa ii urmez? In viitor voi avea vreo legatura cu organele de control de la Cluj?

Multumesc
Poate infiinta: reprezentanta (nu poate produce venituri sau angaja, poate doar efectua cheltuieli), sucursala (o ai mai jos), filiala (entitate separata constituita ca firma de sine statatoare, are calitate de PJ romana).
Analizand legislatia, daca doreste o enitate legata de societatea mama, recomand sa deschida o sucursala, deoarece acestea sunt dezmembraminte fara personaliate juridica ale societatilor care le infiinteaza urmand ca inainte de a inceperea activitatii sa o inregistreze in registrul comertului unde va functiona.
Agentiile si punctele de lucru sunt entitati fara personalitate juridica, care doar se mentioneaza numai in cadrul inmatricularii societatii in registrul unde se afla sediul principal iar filiala practic este o noua societate, are personalitate juridica si urmeaza regimul juridic al formei de societate in care s-au constituit.
Sucursala poate sa desfasoare oricare dintre obiectele de activitate pe care societatea le are inscrise in actul constitutiv cu conditia sa le autorizeze in Romania. Practic are posibilitatea ca in cadrul sucursalei sa desfasoare toate obiectele de activitate care se regasesc in actul constitutiv al societatii si sunt autorizate in conformitate cu legea romana.
Sucursala nu are personalitate juridica pentru a infiinta noi puncte de lucru. Asta poate face numai societate din exterior (comunitate).
Exista posibilitatea ca forta de munca sa fie din Romania sau alte tari cu precizarea ca pentru tarile non ue trebuie perimis de munca eliberat de ORI.
Sucursala reprezinta un sediu permanent si ca atare profitul impozabil obtinut in Romania este supus cotei de impunere de 16%.
Profitul sucursalei se determina prin tratarea sediului permanent ca persoana juridica separata si prin utilizarea regulilor preturilor de transfer
Inainte de a desfasura activitate in Romania, reprezentantul legal al persoanei juridice straine trebuie sa inregistreze sediul permanent la autoritatea fiscala competent.
In veniturile si cheltuielile sucursalei din Romania se includ : numai veniturile care sunt atribuibile sediului permanent si doar cheltuielile ce sunt efectuate in scopul obtinerii de venituri aferente sediului permanent.
Regimul platii de salarii si inregistrarii contractelor de munca este cel romanesc.
Referitor la TVA , aceleasi prevederi ca la un SRL.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Filiala, sucursala sau reprezentanta? ysty76 ysty76 Buna ziua, Intrebarea mea este, daca o societate comerciala straina, din alt stat membru UE doreste sa-si deschida in Romania o \"ramura\", care ar fi ... (vezi toată discuția)
Acte necesare pentru deschiderea unui punct de lucru Cristhine Cristhine Buna ziua! Care sunt actele/aprobarile/documentele necesare pentru deschiderea unui punct de lucru al unui ONG? (vezi toată discuția)
Crerea unei filiale a unei companii canadiene pcristian43 pcristian43 Dupa cum scrie titlul, as vrea sa deschid o filiala a unei firme de jocuri video de origine canadiana insa, cu sedii si in SUA. Vreau sa stiu, ce proceduri ... (vezi toată discuția)