avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 156 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Contract de prestari servicii in calitate de PFA
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Contract de prestari servicii in calitate de PFA

Sunt de meserie inginer. disponibilizat de la 10.01.2011. In dec 2010 m-am facut PFA. iar pe 04.01.2011 am depus dosarul de pensionare anticipata.
Intrebare: Pot incheia un contract de prestari servicii inscris in domeniul meu de activitate fara ca beneficiarul contractului sa fie obligat sa depuna declaratii suplimentare, iar iar impozitul si contributiile sa fie platite numai de mine?
Va multumesc
Stefan Rotaru
Cel mai recent răspuns: Ana Muntianu , Consultant fiscal 20:23, 16 Martie 2011
Da, vi se face plata in faza facturii lunare, iar dvs. va faceti plata darilor catre stat. Ca PFA nu sunteti angajat, nici cu contract individual de munca, nici cu conventie de prestari servicii, ci PFA-ul presteaza servicii pe care le factureaza si pentru care plateste contributii la Stat.
StRotaru a scris:

Sunt de meserie inginer. disponibilizat de la 10.01.2011. In dec 2010 m-am facut PFA. iar pe 04.01.2011 am depus dosarul de pensionare anticipata.
Intrebare: Pot incheia un contract de prestari servicii inscris in domeniul meu de activitate fara ca beneficiarul contractului sa fie obligat sa depuna declaratii suplimentare, iar iar impozitul si contributiile sa fie platite numai de mine?
Va multumesc
Stefan Rotaru


Atentie, activitatea sa nu fie considerata dependenta. Daca activitatea prestata de dvs este o activitate dependenta, beneficiarul serviciului prestat de dvs., trebuie sa retina impozitul si contributiile la asigurarile sociale.

Codul fiscal
ART. 7
Definiţii ale termenilor comuni
(1) În înţelesul prezentului cod, cu excepţia titlului VI, termenii şi expresiile de mai jos au următoarele semnificaţii:
2.1. Orice activitate poate fi reconsiderată ca activitate dependentă dacă îndeplineşte cel puţin unul dintre următoarele criterii:
a) beneficiarul de venit se află într-o relaţie de subordonare faţă de plătitorul de venit, respectiv organele de conducere ale plătitorului de venit, şi respectă condiţiile de muncă impuse de acesta, cum ar fi: atribuţiile ce îi revin şi modul de îndeplinire a acestora, locul desfăşurării activităţii, programul de lucru;
b) în prestarea activităţii, beneficiarul de venit foloseşte exclusiv baza materială a plătitorului de venit, respectiv spaţii cu înzestrare corespunzătoare, echipament special de lucru sau de protecţie, unelte de muncă sau altele asemenea şi contribuie cu prestaţia fizică sau cu capacitatea intelectuală, nu şi cu capitalul propriu;
c) plătitorul de venit suportă în interesul desfăşurării activităţii cheltuielile de deplasare ale beneficiarului de venit, cum ar fi indemnizaţia de delegare-detaşare în ţară şi în străinătate, precum şi alte cheltuieli de această natură;
d) plătitorul de venit suportă indemnizaţia de concediu de odihnă şi indemnizaţia pentru incapacitate temporară de muncă, în contul beneficiarului de venit.
2.2. În cazul reconsiderării unei activități ca activitate dependentă, impozitul pe venit și contribuțiile sociale obligatorii, stabilite potrivit legii, vor fi recalculate și virate, fiind datorate solidar de plătitorul şi beneficiarul de venit. În acest caz se aplică regulile de determinare a impozitului pentru veniturile din salarii realizate în afara funcţiei de bază

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Activitate dependenta pfa colaborator cu srl / sa obligatii plati srl/sa doru1962 doru1962 Buna ziua ! O cloaborare PFA cu SRL / SA , cu contract de prestari servicii . Dotarile asigurate de SRL/SA , PFA vine doar cu fizic si intelect. PFA ... (vezi toată discuția)
Contract srl-pfa dianabp dianabp buna ziua, Un SRL fara angajati contracteaza un PFA pt servicii IT in UK. Cum fac contract intre ele (sunt anumite articole obligatorii). Pot sa mentionez ... (vezi toată discuția)
Activitate desfasurata ca pfa andrei112 andrei112 Buna ziua eu sunt lucrator comercial si mi sa cerut la munca sa imi fac PFA si nu stiu ce sa fac daca este bine sau nu va rog sa ma ajutatii si pe mn (vezi toată discuția)