avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 164 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contract de vinzare cumparare cu uzfruct viager,de la ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contract de vinzare cumparare cu uzfruct viager,de la soacra mea ,dar pe contrac e trecut sotul meu iar eu in paranteza,sintem proprietari cu cota egala?

Buna ziua ,am facut contract pe apartamentul soacrei mele de vinzare cumparare cu uzfruc viager,dar as vrea sa stiu ce obligatii avem fata de ea ? si la intocmirea contractuui notarul ma trecut in paranteza pe mine sotia ,nu am semnat nici un act ,as vrea sa stiu eu si sotul meu sintem proprietari in egala masura ???apartamentul a fost a socrilor mei ,socrul meu a decedat ,noi am solicitat succesiunea ai am cumparat partile mostenite de fratii lui,,,va multumesc!
Apartamentul a facut obiectul unui contract de vanzare-cumparare,.Avand in vedere ca e dobandit in timpul casatoriei, e bun comun potrivit art.30 C.fam. Chiar daca nu erati trecuta in paranteza, bunul oricum intra in comunitatea de bunuri comune. Deci, da...sunteti proprietari in egala masura.
Nu aveti nicio obligatie fata de soacra. Singura obligatie este sa o lasati sa locuiasca pana la sfarsitul vietii in acel apartament (in asta consta uzufructul viager mai pe scurt). Dupa decesul ei veti avea drepturi depline asupra apartamentului, putand intra in posesia lui.
Ultima modificare: Miercuri, 16 Martie 2011
Mihaela Enache, Avocat
Multumesc,pot sa fiu linistita eu si fetita mea.Mai am o intrebare ,fratii sotului meu ne amenita ca ne dau in judecata ptr nu este ingrijita Soacra mea cum trebuie .,Vor putea sa cistige in instanta daca ne dau in judecata ? nu este adevarat ca nu avem grija de ea dar fac asta din razbunare ca Soacra mea ne-a dat noua apartamentu ,noi am cumparat partea de la ei si treb sa le dam bani,ca nu au vrut sa ne cedeze noua partile lor , dupa succesiunea facuta dupa decesul Socrului meu doar cu bani.,au semnat ca sa putem face contractul pe numele nostru.Noi am avut grija de Socrul meu paralizat 2 ani apoi a decedat si l-am ingropat noi fara ajutorul lor ,iar cu soacra mea la fel avem grija de ea si o sa ne ocupam de inmormintarea ei..O Mama e una ,nu poti sa iti bati joc de ea .va multumesc si astept cit mai multe lamuriri la prob mea !
Amenintarea este una, faptele sunt altele. Nu ar avea castig in instanta in opinia mea. Pentru ce sa dea in judecata? Socrii au dreptul sa faca ce vor in timpul vietii lor cu bunurile lor !
V-am zis, intretinerea batranei NU este o obligatie a dumneavoastra potrivit acestui contract. Ca vreti dumneavoastra de buna voie si va e drag de ea, e altceva. Bravo! Dar amenintarea cu "nu o intrijiti bine, va dau in judecata" e neintemeiata. Probabil se gandea ca ati incheiat contract de INTRETINERE, nu contract de vanzare cu clauza de uzufruct. Si era discutabil si acolo. Nu ei erau cei care puteau rezilia contractul, ci batrana. In sfarsit.

Contractul de vanzare cu clauza de uzufruct a fost incheiat la notariat, nu?

Cand si ce bani ati dat fratilor sotilor? Nu inteleg despre ce contract este vorba. Ati facut vreun act? Sau a fost totul verbal, ceva de genul "iti dau banii astia si nu mai bagi in treaba cu apartamentul"?
Ultima modificare: Miercuri, 16 Martie 2011
Mihaela Enache, Avocat
Da contractul de vinzare cumparare cu clauza de uzfruct a fost facut la notariat ,sotul meu are 2 surori care nu au avut pretentia la niciun ban au semnat sa cedeze mostenirea din partea Tatalui -Socru ,Mamei Soacre iar ia ne dat partea lor si a ei noua si am facut contractul,dar a mai ramas un frate care a vrut banii ,partea lui din mostenirea care i se cuvenea dupa succesiune din partea Socrului care a decedat ,ca i se cuvin chear daca el e plecat din oras de multi ani si nu a avut grija de Parintii lui.,asa spune el ca si lui ia fost Tata .Nu i-am dat inca toti bani,dar o sa facem la notar un act care sa arate ca i-am dat banii ,nu mai avem incredere in el .Acum asa e viata frate ,frate pina la bani,acolo se uita de fratii.... va multumesc mult ptr raspunsuri!
Numai soacra va poate da in judecata pt. nerespectarea contractului, nu si fratii sotului .dar daca nu scrie in act ca trebuie sa o intretineti, actul nu se va anula.S-a deschis succesiunea socrului? acel frate a acceptat si el succesiunea? sunt m ulte nelamuriri. Mergeti cu actele la un avocat la birou si paltiti o consultatie, va veti lamuri mult mai bine.

Alte discuții în legătură

Succesiune nico77 nico77 In primul rand, vreau sa va multumesc pentru raspunsurile anterioare si iata ca revin cu o noua intrebare. Sunt casatorita de 6 ani si locuiesc in apartament ... (vezi toată discuția)
Se poate cere anularea contractului vanzare cumparare ruscrina77 ruscrina77 buna ziua rus crina sunt, sotu cu soacra au incheiat contract de vanzare- cumparare soacra vanzandu-i sotului un apartament , fara nici un fel de clauza ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare-cumparare??? AndreeaStanila AndreeaStanila Buna ziua,soacra mea s-a hotarat sa treaca apartamentul pe numele nostru (al sotului si al meu) si as vrea sa stiu ce act ar trebui sa incheiem astfel incat si ... (vezi toată discuția)