avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 593 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... presedinte de asocatie de propietari- salarizare
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

presedinte de asocatie de propietari- salarizare

am constatat cu stupoare ca al meu presedinte de asociatie de propietari are CI M din anul 2006, (intrebat fiind a raspuns ca atunci legea ii permitea asa ceva???) daca e asa e ok daca nu sa ma invatati catre cine trebuie sa fac sesizare ca asta imi miroase a frauda.Mentionez ca in acel C I M are functia de prestator servicii deci presedinte nu are un act din care se reiasa functia de presedinte .Va rog sa ma ajutati cu detalii lege si articol sa-i demonstrez contrariul.
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 07:21, 6 Noiembrie 2011
Legea 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari
Art. 32. - (1) Presedintele asociatiei de proprietari sau membrii comitetului executiv pot fi remunerati pe baza unui contract de mandat, conform hotararii adunarii generale a proprietarilor, la data adoptarii bugetului anual de venituri si cheltuieli.

Contractul de mandat este taxat de catre stat, conform Codului Fiscal, cu aceleasi contributii si impozite ca si CIM-ul, deci nu se pune problema unei fraude. Omul a muncit si a cerut sa fie platit pentru asta. Unde este frauda?

Pe de alta parte CIM inseamna ca cineva te angajeaza, ca esti intr-o relatie de munca cu angajatorul, adica presedintele este angajat de asociatie, adica de presedinte, ca reprezentant al asociatiei - cam asa s-ar traduce CIM-ul presedintelui dv., ceea ce este stupid, indiferent de perioada cand a fost incheiat acest contract.
Ultima modificare: Joi, 17 Martie 2011
elga50, moderator
doamna elga50 probleme mea e ca nu s-a respectat legea pe care a-ti invocato dv nu vreau sa fac polemica cu dv si nici sa fac pe desteptul dar intre un contract de mandat si un CIM e diferenta mare contract de mandat fiscul retine dor 16% impozit si atit pe cind la un CIM atrage dupa sine un lant de retineri(cas cass pensie etc) toate acestea se platesc din buzunarul propietarilor ok,frauda unde e? va explic acum, daca el e presedinte (dar nu mi-a aratat un act din care sa rezulte aceasta un pv sau o hotarire a comitetului executiv,o hirtie)cum poate un presedinte de asoc care tre sa fie remunerat cum dv ati aratat in baza unui ctr de mandat sa isi permita sa se angajeze singur fara nici o semnatura sau hotarire scisa a comit a executiv. frauda dex= insusirea de foloase necuvenite eludind legea.... si cum poate un presedinte chiar daca ar fi totul legal sa aiba 2 functii ???ar mai fi multe de spus despre asociatia de unde fac parte , doresc sa am un dialog in contradictoriu cu dvs dar sa fie constructi in folosul tuturor.va multumesc.
Puteti sa nu ma credeti ca indemnizatia dintr-un contract de mandat, din pdv taxe si impozite este asimilata salariului, pana nu veti citi cu ochii dv. acest lucru in Codul Fiscal art 296-4 lit. n.

Puteti sa ma controversati cat vreti, dar Codul Fiscal e unul singur pe teritoriul Romaniei, chit ca a fost schimbat de nenumarate ori....chestia cu presedintele de asociatie a ramas batuta-n cuie acolo.

In al doilea rand eu v-am spus cum e platit un presedinte de asociatie.....ca el nu a fost ales, ca nu se stie cum a ajuns in fruntea bucatelor la bloc, asta nici nu ne-ati spus-o la inceput si apoi asta e varianta dv. Ar mai si varianta lui ca sa ne dam cu parerea daca face abuz sau nu.

Deci ca salariu nu face abuz, dupa cum v-am spus si puteti sa verificati singur in Codul Fiscal. Indemnizatia luata pe contractul de mandat este asimilata salariului.
Restul ramane cum am zis. CIM este stupid, contract de mandat este corect.

Care sunt cele doua functii pe care ziceti ca le are?
Ultima modificare: Joi, 17 Martie 2011
elga50, moderator
Rezolvati-o conform legii 230/2007. Daca nu a avut inca loc, aflati ca asociatia de proprietari este obligata sa convoace o adunare generala in primul trimestru al fiecarui an, adica pana la 31 martie.
Asa ca, la aceasta adunare generala alegeti un alt presedinte. Acesta nemaifiind presedinte o sa faca demersuri sa inceteze CIM, care oricum este nelegal. Problema fiscalizarii veniturilor din salarii sau ale veniturilor asimilate salariilor este alta discutie. Acum este nelegal ca are CIM. Luati-i functia si-ati rezolvat o problema.
@parnosu68 este greu de crezut ca timp de 5 ani nimeni din bloc, cenzor, administrator, furnizor, banca (la care trebuie specimen de semnatura si PV in care a fost ales) nu a observat ca aceasta persoana functioneaza ilegal.
Presedintele chiar daca are contract de mandat poate avea cu asociatia respectiva si un CIM, deci pot exista 2 contracte, fiecare cu obligatiile de plata aferente.
Trebuie verificat CIM pentru a vedea pe ce post de executie a fost angajat si daca exista un PV al AG in care sa fie propusa varianta alegerii ca presedinte neplatit ( de fapt existand o compensare in CIM).
Verificati, iar daca sunt nereguli, implicativa conform recomandarilor primite.

Alte discuții în legătură

Cor presedinte asociatie ion damaschin ion damaschin Buna seara, Va rog i-mi puteti comunica ce cod COR are presedintele asociatiei de locatari? Va multumesc! (vezi toată discuția)
Legal sau ilegal? (2) ContSters62736 ContSters62736 1) de peste un an de zile, asociatia noastra functioneaza in organizarea : - presedinte - comitet executiv - cenzor extern - PFA pentru contabilitate - ... (vezi toată discuția)
Contributii sociale si impozit Fireball Fireball Buna ziua, in asociatia noastra de proprietari presedintele asociatiei si cenzorul sunt remunerati pe baza unui contract de mandat incheiat cu Asociatia ... (vezi toată discuția)