avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 657 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Contributii sociale si impozit
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Contributii sociale si impozit

Buna ziua, in asociatia noastra de proprietari presedintele asociatiei si cenzorul sunt remunerati pe baza unui contract de mandat incheiat
cu Asociatia pt.fiecare in parte. Acestia primesc cate 100,00 lei net/pers. suma stabilita de adunarea generala a proprietarilor in sedinta. Pentru ei s-au platit si taxele aferente la Anaf. hotarat tot in sedinta. Acum de la 01.01.2018 cu noile procente de contributii cat se va plati pt. presedinte care este pensionar (mai plateste CAS ?) si cat pt. cenzor ( CAS + CASS + Impozit) care este si salariat ca sa le revina cei 100,00 lei net la fiecare, cu precizarea ca tot Asociatia le v-a plati contributiile. Asociatia de proprietari mai datoreaza cei 2,25% ca si contributie asiguratorie de munca pt. cei doi ? Avand in vedere ca ei sunt pe contract de mandat si nu pe contract de munca. Daca da, acel 2,25% se calculeaza la brutul cumulat al presedintelui si cenzorului ? Mai este Asoc. de Proprietari asimilata ca si angajator ?
Va multumesc anticipat pt. ajutor si raspuns.
Cel mai recent răspuns: Fireball , utilizator 08:48, 6 Februarie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca in 2017 pentru a fi platiti cu 100 lei net, asociatia cheltuia 176 lei pentru fiecare, in 2018 asociatia va cheltui tot cate 176 lei pentru fiecare.In cei 176 lei sunt incluse toate contributiile pentru ca nu sunt scutiti de nici o contributie, inclusiv cei 2.25 %.
Dar in cazul nostru presedintele, pensionar fiind se incadreaza in Codul fiscal, norme metodologice la ART. 150 - Excepții specifice privind veniturile din activități independente

Persoanele fizice asigurate în sisteme proprii de asigurări sociale, care nu au obligația asigurării în sistemul public de pensii potrivit legii, precum și persoanele care au calitatea de pensionar nu datorează contribuția de asigurări sociale pentru veniturile prevăzute la art. 137 alin. (1) lit. b). adica pentru aceasta functie din asociatie datoreaza doar CASS si Impozit. Eu asa inteleg articolul.
In care sistem de asigurare, altul decat cel public de pensii, este asigurat presedintele?
Veniturile din contract de mandat sunt asimilate salariilor si nu venituri independente, asa cum ati interpretat dvs. mai sus.
Ultima modificare: Luni, 5 Februarie 2018
elenazan, utilizator
Aveti dreptate, contractul de mandat este asimilat salariilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obligatii fiscale la contractul de mandat migaste migaste Sunt cenzor la o asociatie de proprietari si [b]presedintele comitetului executiv al asociatiei are intocmit contract de mandat, in baza caruia este remunerat; ... (vezi toată discuția)
Contributia fnuass pentru presedintele si cenzorul asociatiei de proprietari Mitica49 Mitica49 Buna ziua, Neavand specializare in domeniul financiar-contabil, as dori sa ma lamuriti asupra urmatoarei probleme: notiunea de \"contributie de asigurari ... (vezi toată discuția)
Contract de mandat adminibuc adminibuc Imi puteti spune daca pentru contractul de mandat la presedinte si cenzor, ambii pensionari - la o asociatie de proprietari - trebuie sa se plateasca ... (vezi toată discuția)