avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Abuzul în serviciu versus Neglijenþa în serviciu
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Abuzul în serviciu versus Neglijenþa în serviciu

Rog frumos sa-mi explice si mie cineva avizat care este diferenta corecta dintre aceste 2 infractiuni.
Cel mai recent răspuns: amcteam , utilizator 20:13, 17 Martie 2011
Abuzul în serviciu contra intereselor persoanelor, abuzul în serviciu prin îngrădirea unor drepturi, abuzul în serviciu contra intereselor publice sunt 3 infracţiuni distincte. La care dintre ele vă referiţi?
Neglijenţa în serviciu reprezinţă încălcarea din culpă, de către un funcţionar public, a unei îndatoriri de serviciu, prin neîndeplinirea acesteia sau prin îndeplinirea ei defectuoasă, dacă s-a cauzat o tulburare însemnată bunului mers al unui organ sau al unei instituţii de stat ori al unei alte unităţi din cele la care se refera art. 145 C. pen sau o pagubă patrimoniului acesteia ori o vătămare importantă intereselor legale ale unei persoane. Adică, în cazul acestei infracţiuni trebuie să existe culpa ca formă de vinovăţie şi să existe drept consecinţă a infracţiunii o tulburare însemnată, o pagubă în patrimoniul instituţiei sau o vătămare a intereselor legale ale unei persoane.
Ultima modificare: Joi, 17 Martie 2011
Cabinet de Avocat Feraru Diana, Avocat
forma de vinovatie la infractiunea neglijenta in serviciu este culpa pe cand la abuzul in serviciu forma de vinovatie poate fi intentia directa sau indirecta. deci, diferenta consta in latura subiectiva a celor doua infractiuni.
Neglijenta in serviciu trebuie sa fie in mod necesar o infractiune din culpa. Neglijenta= culpa.Pe cand abuzul esteo infractiune intentionata.
Sigur, exista de asemenea trasaturi distinctive.Pentru a le afla, lecturati textele din Codul penal.
Concret ma intereseaza in ce s-ar incadra un expert criminalist care trucheaza o expertiza.
emma_woodhouse a scris:

Neglijenta in serviciu trebuie sa fie in mod necesar o infractiune din culpa. Neglijenta= culpa.Pe cand abuzul esteo infractiune intentionata.
Sigur, exista de asemenea trasaturi distinctive.Pentru a le afla, lecturati textele din Codul penal.

Pai care mai este diferenta dintre culpa si intentie. Pt mine culpa si intentia reprezinta unul si acelasi lucru. Exista culpa neintentionata?
Ultima modificare: Joi, 17 Martie 2011
amcteam, utilizator

Alte discuții în legătură

Vinovatia ideineclare ideineclare va rog dk ma puteti ajuta cu nicte exemple concrete in ceea ce priveste fiecare forma de vinovatie...sunt studenta si sunt la inceput si nu pot face exact ... (vezi toată discuția)
Schimbare incadrare juridica Borza Borza Buna, am o intrebare referitor la schimbarea de incadrare juridica inainte de a se face fondul , din abuz in serviciu in infractiunea de neglijenta in ... (vezi toată discuția)
Infractiunea de favorizare a infractorului alexandra.a1404 alexandra.a1404 Buna ziua. Am cateva intrebari in legatura cu intrunirea elementelor constitutive ale ale infr. legiferate de art.264 C.pen. : 1. Daca impotriva persoanei ... (vezi toată discuția)