avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 503 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Legea nr. 263/2010 (determinarea cuantumului pensiilor ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Legea nr. 263/2010 (determinarea cuantumului pensiilor - indicele de corectie) versus Normele de aplicare

In legea nr.263/2010 la art.170 este precizat :
(1) Pentru persoanele inscrise la pensie incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei legi, la punctajul mediu anual determinat in conditiile art. 95 se aplica un indice de corectie calculat ca raport intre 43,3% din castigul salarial mediu brut realizat pe anul precedent si valoarea unui punct de pensie in vigoare la acea data.
(2) Prevederile alin. (1) se aplica o singura data, la inscrierea initiala la pensie.

In proiectul de norme metodologice nu am gasit vreo referire la acest art.170, care se aplica de la 01.01.2012.
Intrebarea mea ar fi urmatoarea :
Daca o persoana iese la pensie anticipata in acest an (dupa 01.01.2011, data intrarii in vigoare a legii) , de la 01.01.2012 i se aplica indicele de corectie calculat la data iesirii la pensie sau de la data aplicarii (cand practic in anul anterior nu mai are realizat castig salarial brut, deci indice si pensie =0) ? Apoi, la implinirea varstei legale pentru pensia pentru limita de varsta, pastreaza acest indice de corectie, care conf. alin.(2) se aplica o singura data?
Ultima modificare: Vineri, 18 Martie 2011
Viorel_Lucaciu, utilizator
Cel mai recent răspuns: Viorel_Lucaciu , utilizator 07:35, 27 Martie 2011
Imi pare rau, nu este raspunsul pe care il asteptati. Prevederile art. 170 din Legea nr. 263/2010 intra in vigoare de la 1 ianuarie 2012, prin urmare de aceste prevederi nu va beneficia nicio persoana ale carei drepturi de pensie se deschid anul acesta. Ar insemna ca art. 170 produce efecte retroactiv.
Multumesc pentru raspuns, dar tot nu imi este clar , datorita enuntului din articolul din lege, unde este precizat :

(1) Pentru persoanele inscrise la pensie incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei legi , la punctajul mediu anual determinat ...

Cum legea a intrat in vigoare de la 01 ian. 2011, asta nu inseamna ca pentru toti cei inscrisi dupa 01 ian. 2011, dar se aplica de la 01 ian. 2012, conf. art. 193 ?

Trecand peste aceasta confuzie a subsemnatului, v-as ruga sa aveti amabilitatea sa ma lamuriti ce se intampla daca o persoana iese la pensie anticipata de la 01 01.2012 si dupa 1-2 ani ajunge la pensia pentru limita de varsta,se pastreaza acest indice de corectie, care conf. alin.(2) se aplica o singura data?
1. Cunosc prevederea, dar repet ceea ce am spus in mesajul anterior, ea va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2012. Degeaba a scris legiuitorul in art. 170 "...incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei legi..." daca la art. 193, alin. (2) din Legea nr. 263/2010 a prevazut o alta data de intrare in vigoare a unor articole.

Ma repet, aplicarea art. 170 in 2011 nu este posibila, intrucat s-ar incalca principiul neretroactivitatii legii. Poate corect ar fi fost ca art. 170 sa aiba alt continut, dar nu este unica prevedere din Legea nr. 263/2010 care este neclara, echivoca.

2. In legatura cu indicele de corectie s-a mai discutat pe Forum. Utilizand optiunea "cautare" puteti citi mai multe discutii. O discutie ar fi aceasta:
www.avocatnet.ro/content/for...

Am remarcat ca unii utilizatori au tras concluzia ca, trecand de la pensia anticipata la pensia pentru limita de varsta dupa aplicarea indicelui de corectie, cuantumul pensiei pentru limita de varsta s-ar diminua.

Eu n-am tras nicio concluzie, din mai multe considerente: nu suntem inca in 2012, normele de aplicare a Legii nr. 263/2010 nu sunt publicate iar aplicatia informatica utilizata la stabilirea pensiilor este, deocamdata, in faza de teste (ea va fi omologata si va fi publica).

Insa, daca citesc cu atentie Legea nr. 263/2010, nu rezulta de nicaieri ca indicele de corectie nu se pastreaza. Potrivit art. 64, alin. (1) din Legea nr. 263/2010, "la data îndeplinirii condiţiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă pensia anticipată se transformă în pensie pentru limită de vârstă şi se recalculează prin adăugarea perioadelor asimilate şi a eventualelor stagii de cotizare realizate în perioada de suspendare a plăţii pensiei anticipate." Atat prevede Legea nr. 263/2010.

Dar suntem in martie 2011 si pana in 2012 se pot intampla multe, inclusiv amanarea aplicarii art. 170 sau abrogarea lui.
Multumesc pentru raspuns .
Din cate vad totul este cu dublu inteles.
Chiar formularea :

raport intre 43,3% din castigul salarial mediu brut realizat pe anul precedent si valoarea unui punct de pensie in vigoare la acea data.

duce la dubla interpretare:
Cand se vorbeste de calcul punctajului personal, eu inteleg ca se refera la castigul salarial mediu brut realizat pe anul precedent de persoana respectiva. Dar vad ca in exemplul din discutia la care ati facut referire, se calculeaza cu castigul salarial mediu brut realizat pe anul precedent la nivelul economiei nationale, ceea ce nu este precizat in lege.

Deci traiasca echivocul!

Va urez o duminica placuta
Ultima modificare: Duminică, 27 Martie 2011
Viorel_Lucaciu, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indice de corectie lupu paul lupu paul conform art.170 din legea 263/2010 se aplica un indice de corectie la punctajul obtinut conf.art.95 din legea pensiilor. cei care ies la pensie inainte de ... (vezi toată discuția)
Lege pensiilor 263/2010 andreicoste andreicoste Anul acesta 2013, se aplica art. 170 din L. 263/2010 (vezi toată discuția)
Legea 263/2010 art.170 pusa2mimi pusa2mimi Eu nu inteleg de loc ce este cu art.170 de la legea 263/2010. a fost amanata intrarea lui in vigoare prima data pana la 1 ian 2012, iar a doua oara pana la 1 ... (vezi toată discuția)