avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 373 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Apartament in Romania soti roman si italian separatie ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Apartament in Romania soti roman si italian separatie de bunuri patrimoniale

Am cumparat din venitul personal o garsoniera in Romania in 1992 pe numele meu, fiind casatorita in regim de separatie de bunuri patrimoniale cu un cetatean italian. Acum suntem separati legal de circa 12 ani. Am nevoie sa vind aceasta garsoniera pt a ajuta pe fiul meu. Mi se spune ca in Romania nu se tine cont de legea italiana care in cazul meu prevedea regimul de separatie de bunuri intrucit la momentul cumpararii in Romanie era obligatoriu sa se specifice pe actul vinzare si numele sotului chiar daca casa e pe numele meu. Sa deduc ca garsoniera este si a lui si ca nu pot s-o vind?
Se va introduce si in Romania regimul de separatie de bunuri patrimoniale intre soti? Cum pot vinde ?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters59529 , utilizator 22:42, 5 Iunie 2008
Este vorba de un imobil, insa inainte de a fi vorba de imobil trebuie clarificata problema regimului matrimonial, precum si daca acea conventia matrimoniala este valabila...
Or in privinta relatiilor patrimoniale si personale ale casatoriei legea aplicabila este legea ultimului domiciliu comun... (Art 20 Legea 105) pentru ca si efectele conventiilor matrimoniale sunt supuse aceleiasi legi... (Art 21 alin 2 Legea 105)
Pe scurt asta inseamna ca efectele casatoriei (inclusiv comunitatea de bunuri) este carmuita de legea ultimului domiciliu, chiar si atunci cand este vorba de bunuri imobile...
Bunurile imobile situate in Romania sunt supuse legii romane numai in ceea ce priveste continutul dreptului de proprietate, posesia, forma actelor de proprietate etc (Art 49 Legea 105)... nu si in privinta titularului dreptului de proprietate...

Adica, casa e pe numele meu, cumparata de mine in regim de separatie de bunuri dupa legea italiana. El nu va veni niciodata sa semneze...nu e in raporturi bune cu mine...nici nu-l intereseaza garsoniera de la Bucuresti, nici nu s-a locuit in ea decit in timpul sederilor mele in tara. Dar impozitele, administratia, taxele, au fost intotdeauna platite de mine care sunt titulara. De ce legea romaneasca nu tine cont de o conventie dintr-o tara europeana? In cazul meu, in timpul casatoriei sotul a cumparat pe numele lui un apartament in care locuieste si acum si eu un altul, din venituri sau mosteniri proprii si distincte. Oricind eu pot sa vind ce e al meu si el la fel. Nu stiu care e calea si am mare nevoie.
din punctul meu de vedere aveti dreptate. Bunul va apartine doar dumneavoastra, in cazul in care veti introduce o actiune in partaj, veti dobandi respectivul imobil pentru ca sotul dumneavoastra nu are nicio contributie la dobandirea sau intretinerea garsonierei. Problema dumneavoastra este ca niciun notar nu va fi de acord sa faca vanzarea fara vreun act care sa ateste faptul ca sunteti unic proprietar, deci va trebui sa faceti o actiune in justitie.
Da,,,
cred ca am fost prea tehnic in explicatii..
Deci, instanta competenta sa judece divortul/partajul sau ce-o fi, va constat ca acea conventie matrimoniala este valabila si ca dvs sunteti singura proprietara...
Insa inainte de asta nu veti putea instraina...
Exista o problema... Doamna nu zice nimic despre cum ca ar vrea divort... :D

De acord ca la partaj bunul i-ar reveni, dovedindu-se a fi propriu, ideea e daca s-ar putea dovedi asta si in timpul casatoriei...
Cred ca e nevoie de o analiza a jurisprudentei in domeniu... Poate o actiune in constatare a faptului ca bunul e propriu, ca legea aplicabila e cea italiana, daca indeplineste conditiile... :hm:

Alte discuții în legătură

Conventie matrimoniala mihai09 mihai09 am incheiat o conventie matrimoniala de separatie de bunuri in anul 2003 in Italia. in ROmania nu am incheiat o conventie dupa 01.10.2011. intrebarea mea ... (vezi toată discuția)
Partaj raluka06 raluka06 locuiesc de 10 ani in Italia si sunt casatorita cu un cetatean roman.Casatoria a avut loc in Romania.Actiunea de divort o voi intenta in Romania insa in ceea ... (vezi toată discuția)
Perderea rezidentei dupa divort ivir ivir buna ziua, Am divortat de cetatean Italian la Oficiul starii civile . El parasise domiciliul ( casa cumparata de mine inainte de casatorie ) inainte de ... (vezi toată discuția)