avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 757 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... urgent, recurs curtea de apel
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

urgent, recurs curtea de apel

Buna dimineata, va rog sa ma ajutati cu niste raspunsuri si va multumesc anticipat.
In timpul cat am fost salariata intr-o institutie financiara presata din cauza problemelor de sanatate ale mamei mele am accesat cardul unei cliente si am retras suma de 3000 ron pentru tratamente si investigatii medicale.
Pana cand clienta s-a sesizat de aceasta lipsa, deja ii returnasem 75 % din suma. A depus plangere la politie.
Pana la inceperea cercetarilor,am acoperit intreg prejudiciul, de 3000 ron, plus suma de 1000 ron cu titlu de daune pretinsa de clienta.
Acuzatiile care mi s-au adus sunt:
1. violarea secretului corespondentei (art. 195, alin 1 Cod penal),
2. abuz in serviciu contra intereselor persoanelor (art. 246, alin 1 Cod penal),
3. fals in inscrisuri sub semnatura privata (art 290 Cod penal),
4. folosirea unui mijloc electronic de plata (art 27 alin 1,4 lit b din legea 365/2002, cu aplicab. art 33 lit a cod penal si partea vatamata s-a constituit parte civila cu suma de 10000 ron daune morale si 600 lei daune materiale.
Avocatul meu a spus sa mergem in instanta sa ne judecam in baza legii noi, legea 202, recunoscundu-mi vinovatia si sa terminam la primul termen.
Judecatorul a dat urmatoarea sentinta: 2 ani inchisoare cu suspendare, 4 ani pt incercare, a respins cererea pt daune a partii vatamate si plata a 900 lei cheltuieli de judecata.
Conform a ceea ce a spus avocatul:
- violarea secretului corespondentei (art. 195, alin 1 Cod penal) - pedeapsa de la 2 la 5 ani.
-abuz in serviciu contra intereselor persoanelor (art. 246, alin 1 Cod penal) - pedeapsa de la 6 luni la 3 ani
- fals in inscrisuri sub semnatura privata (art 290 Cod penal) - pedeapsa de la 3 luni la 2 ani sau amenda
- folosirea unui mijloc electronic de plata (art 27 alin 1,4 lit b din legea 365/2002, cu aplicab. art 33 lit a cod penal -Art. 27: Efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos

(1) Efectuarea uneia dintre operaţiunile prevăzute la art. 1 pct. 10, prin utilizarea unui instrument de plată electronică, inclusiv a datelor de identificare care permit utilizarea acestuia, fără consimţământul titularului instrumentului respectiv, se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 12 ani.
4) Pedeapsa este închisoarea de la 3 la 15 ani şi interzicerea unor drepturi, dacă faptele prevăzute la alin. (1)-(3) sunt săvârşite de o persoană care, în virtutea atribuţiilor sale de serviciu.
Avocatul a zis ca pledand asftel si tinand cont de circumstantele atenuante (boala mamei, nu am cazier, prejudiciu mic si complet recuperat de inainte de a incepe cercetarile) voi benefficia de prevederile noi legi 202, astfel
- In cazul savarsirii infractiunilor de gestiune frauduloasa, inselaciune, delapidare, abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, abuz in serviciu contra intereselor publice, abuz in serviciu in forma calificata si neglijenta in serviciu, prevazute in prezentul cod, ori a unor infractiuni economice prevazute in legi speciale, prin care s-a pricinuit o paguba, daca in cursul urmaririi penale sau al judecatii, pana la solutionarea cauzei in prima instanta, invinuitul sau inculpatul acopera integral prejudiciul cauzat, limitele pedepsei prevazute de lege pentru fapta savarsita se reduc la jumatate.
Daca prejudiciul cauzat si recuperat in aceleasi conditii este de pana la 100.000 euro, in echivalentul monedei nationale, se poate aplica pedeapsa cu amenda. Daca prejudiciul cauzat si recuperat in aceleasi conditii este de pana la 50.000 euro, in echivalentul monedei nationale, se aplica o sanctiune administrativa, care se inregistreaza in cazierul judiciar.Si totusi de ce am primit o pedeapsa atat de mare? Avocatul se astepta la o pedeapsa mult mai mica sau chiar o sanctiune administrativa.
Am vazut sentinta intre timp, iar judecatorul a motivat ca infractiunea prevazuta de legea 365 privind comertul electronic (unde a fost incadrata si infractiunea savarsita de mine) nu face parte din categoria infractiunilor economice prevazute de legi speciale ca sa tina cont de legea 202.
Recursul a fost stabilit sa se judece la curtea de apel.
Acum am cateva intrebari si va rog sa ma ajutati, daca se poate
1. Parchetul a facut recurs, asta ce inseamna?
2. De ce judecatorul nu a incadratat infractiunea prevazuta de legea 365 (lege speciala) in cadrul infractiunilor economice? (in timpul cercetarilor eu am fost cercetata de biroul de investigare a fraudelor din cadrul politiei)
3. Ce inseamna ca recursul va fi judecat de curtea de apel?
Va multumesc foarte mult.
Cel mai recent răspuns: adriana79 , utilizator 07:35, 21 Martie 2011
daca parchetul a declarat recurs inseamna ca anchetatorilor nu le convine pedeapsa aplicata de 2 ani cu suspendare
Asta inteleg, dar de ce recursul se judeca la curtea de apel? si de ce nu a fost infractiunea incadrata la infractiuni economice prevazute de legi speciale (legea 365)?
Adraiana 79,
Ai avut un avocat foarte bun.
2 ani cu suspendare este excelent, avand in vedere cele 4 infractiuni.
Aplicarea unei amenzi administrative in cazul recuperarii prejudiciului pana la 50000 Euro este aplicabila doar in cazul infractiunilor de rezultat nu in cazul celor de pericol.
Dpmdv toate cele 4 infractiuni sunt infractiuni de pericol ceea ce inseamna ca instanta a aplicat corect legea.
Obtinand o pedeapsa atat de blanda banuiesc ca s-a mers pe prevederile art 320 ind 1 CprP (recunoastere) si ca s-au retinut circumstante atenuante.
Recursul se judeca la Curtea de Apel datorita micii reforme ( L 202/2010).
Oricum ai un avocat bun, mergi cu el la recurs.
Bafta!
Ce inseamna infractiuni de rezultat si infractiuni de pericol?
Multumesc
Infractiunile de pericol sunt cele care creaza un pericol cu privire la relatiile sociale si a bunului mers al institutiilor publice, bancare etc, in general cele care creaza temeri in increderea, siguranta, securitatea cetatenilor.
Infractiunile de rezultat sunt in mare parte infractiunile cu caracter economic, cele care vatama interese strict patrimoniale.
Infractiunea reliefata de art 27 alin 1,4 lit b din legea 365/2002-folosirea unui mijloc electronic de plata ( Efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos)
chiar daca este savarsita in scopul obtinerii unui patrimoniu, este infractiune de pericol deoarece creaza temeri cu privire la functionarea institutilor financiare, a sigurantei tranzactilor efectuate de cetateni.

Alte discuții în legătură

Urgent! recurs si legea 202 adriana79 adriana79 Buna seara, am si eu o problema si va rog sa ma ajutati. Am fost salariata intr-o institutie financiara si din cauza problemelor de sanatate ale mamei mele am ... (vezi toată discuția)
Pedeaspsa cu amenda in cazul achitarii prejudiciului inselaciune Gherman Adrian Gherman Adrian Buna In cazul in care o instanta de judecata pronunta o hotarare de condamnare cu executare iar pana la recurs se recupereaza prejudiciul in totalitate se ... (vezi toată discuția)
Achitarea partiala a prejudiciului, poate modifica o decizie penala in calea recursului? Irina S. Irina S. In recursul declarat de inculpat se poate schimba incadrarea juridica data faptei daca se achita partial prejudiciul (din 215 pct. 5 cp in 215 pct 1-4 cp)? ... (vezi toată discuția)