avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 602 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire - pot sa fac ceva?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire - pot sa fac ceva?

Cazul:
Fratele meu a decedat in 1993 ( au ramas 2 copii dupa el), iar mama in anul 1995. (amindoi s-au sinucis).
In anul 2000 a fost facuta succesiune dupa mama in “indiviziune” ( fara sa fie specificata express zonele) - dupa urmatoarele:
Tata cu cota 1/2 parte din imobil si cota 4/8 parte din teren si in calitate de sot cu cota 4/16 parte.
Eu-in calitate de fiu cu cota 6/16 parte.
Copii fratelui meu in calitate de nepoti de fiu cu cotele 3/16 si 3/16 parte.
Valoarea reala a casei si terenului este aproximativ 90 000 – 100 000EUR dar cel putin 70 000 – 80 000EUR.
Eu am cetatenia romana, dar taiesc in Ungaria si calatoresc mult.

Problema:
Din anul 2000 tata traieste cu o femeie, dar nu sint casatoriti. Tata a avut o hemoragie anul trecut (decembrie 2007) si a fost internata in spital, dar nu am fost anuntata de catre femeie. Am facut o vizita de craciun si in acest fel din intamplare am aflat despre sitiuatia tatalui. Putea sa moara fara sa stiu dar starea lui s-a imbunatatit si au lasat acasa. Tata nu aude si vederea este foarte slaba.

In martie (2008) am vizitat inca o data si am fost informata ca tata a vindut partea lui din mostenire in februarie 2008 fara sa fiu anuntata, (approximativ 70% din teren si casa) pentru 20 000 EUR. Cumparatorul este fiul batranei cine cu familia si s-a mutat in casa noastra.
Un simplu act de vinzare-cumparare a fost facuta, fara nici o clauza de intretinere.
Pentru partea noastra aproximativ 30% au oferit 20 000EUR.
Am intrebat un notar si un avocat in Reghin (jud. Mures) ca este in regula acest act de vinzare-cumparare in cazul unui imobil in “indiviziune” , raspunsul a fost ca fiecare poate sa faca cu partea lui ce vrea, si poate sa vinda pentru 1 leu daca vrea. (in alte tari europene legea nu permite).
Unul din copii fratelui meu decedat a vrut neaparat banii si in acest fel si noi am vindut partea noastra pentru 20 000EUR in mai 2008.

Intrebarea:
In acest caz pot sa fac ceva pe cale legala , sa recuperez ceva din mostenire?
Sau
In cel mai rau caz, cum pot sa fac o chestiune juridica (chiar daca nu cistig), numai sa opresc pe bitrina si copii sa puna mina pe 20 000 EUR daca exista, si sa nu puna tata pe strada cine in acest moment nu are nimic in afara de pensie si cine poate sa moara in doua luni dar poate sa traiasca inca 20 de ani.
Chiar daca a facut aceasta murdaria cu mine si cu amintirea mamei si a fratelui meu, nu vreau sa termine aruncat pe strada.
Cel mai recent răspuns: Doinita Stingaciu , Avocat 08:08, 5 Iunie 2008
Daca si voi v-ati vandut partea din casa in mai 2008, adica intreaga parte de mostenire ce vreti sa mai faceti? Gata! NU mai sunteti proprietari. Daca toti proprietarii co-indivizari si-au vandut partile lor de proprietate si altcineva este proprietar in momentul de fata, face ce vrea cu imobilul.
Din pacate, s-a cam terminat totul, nu mai puteti face nimic, ati instrainat toti mostenirea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire mangalia71 mangalia71 buna ziua va rog am si eu o intrebare tatal meu a murit in acum 10 ani si mama mai mult timp in urma noi suntem 3 frati la moartea mamei sa desbatut ... (vezi toată discuția)
Vinzare partiala teren imobil aflat in indiviziune Tavi24 Tavi24 Buna ziua, As avea mare nevoie de un sfat pentru elucidarea unei probleme care risca sa-mi complice finalizarea partajului casei parintesti (situata in ... (vezi toată discuția)
Iesire din indiviziune oportunitate si timing 1dragon6 1dragon6 Am mostenit in 2006 cu certificat de mostenitor de la mama mea cota de 1/2 din locuinta caramida de 62mp (c1964) si teren agricol intravilan de 987 mp si cota ... (vezi toată discuția)