avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Plati catre Fondul National Unic de Asigurari Sociale. ...
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Plati catre Fondul National Unic de Asigurari Sociale. Penalizari de intarziere

Scriu in numele parintilor mei. Ei au un spatiu inchiriat inca din 2006, pt care primesc o chirie lunara de 150 euro. E totul declarat la Finante, deci nu e nimic "la negru", cum se spune. Pentru aceasta chirie, ei platesc anual, la Administratia Financiara, un impozit. Au platit mereu la timp, nu au existat intarzieri. Saptamana trecuta au primit insa un plic, in care li se spunea ca au de platit, la Fondul National Unic de Asigurari Sociale, o taxa de 692 ron, pt perioada 2006, 2007 si jumatate din 2008 (la 1 iulie 2008 s-a eliminat legea respectiva). A mers tatal meu sa plateasca, insa i s-a spus ca, pe langa suma de 692 ron, mai are de platit penalitati de intarziere in valoare de 942 ron! Mentionez faptul ca ai mei nu au fost informati niciodata de obligativitatea platii acelei sume. Mai mult, nu li s-a spus niciodata ca ar fi in intarziere cu plata, asa cum fac bancile, de exemplu, sau companiile de telefonie mobila etc.... (cum e si normal sa procedeze orice institutie care considera ca un contribuabil nu a platit la timp). Tatal meu a platit zilele trecute doar suma de 692 ron, nu a platit insa penalitatile de intarziere. I s-a dat termen sa plateasca pana la sfarsitul anului. E corect ce se intampla, din moment ce nu au fost informati de obligativitatea acelei plati? I s-a spus "trebuia sa stiti, a aparut in ziar". Pai suntem oare obligati sa cumparam ziarul? Suntem obligati sa ne uitam la tv? Nu e oare obligatia institutiei respective sa te informeze cu privire la platile pe care le ai de facut fata de ei? In ce mod ne putem apara, in baza carei legi? Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornelia Tulpan , Contabil 16:03, 22 Martie 2011
principiul de baza este ca nimeni nu poate invoca necunoasterea legii. fara sa ma pronunt pe fond (nu cunosc legea aplicabila) DACA aceasta obligatia este legala atunci nu puteti invoca faptul ca nu cunoasteti legea ca sa scapati de penalitati.

din aceasta cauza se publica legile in Monitorul Oficial. este adevarat ca practic, nimeni nu citeste Mon Oficial zilnic, doar ca sa stie ce legi mai apar (cu exceptiile evidente) insa principiul mentionat de mine este cel care face sa functioneze sistemul juridic in Romania si in lume.
Din pacate nu va puteti prevala de necunoasterea legii. In instanta, daca ati face contestatie cu motivatia necunoasterii legii, ati pierde, tocmai ca legile sunt publice si trebuie cunoscute de cetateni.
Nimeni nu se poate apara invocand necunoasterea legii.,,Nemo censetur ignorare legem''.
Este un principiu de drept izvorat din legislatia romana.
In Constitutia Romaniei, regasim obligatia de a cunoaste si de a respecta legile.
Art. 1 alin. (5) din Constitutia Romaniei : respectarea legilor este obligatorie.

Daca acest principiu nu ar avea aplicabilitate, cum s-ar infaptui justitia?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am muncit pe gratis! Dianaroxana Dianaroxana Am o problema care este destul de complicata pentru mine.Am lucrat 2 luni ca reporter la ziar si acum mi se refuza drepturile banesti.Am incercat sa obtin ... (vezi toată discuția)
Se merita sa ma judec cu serviciul fiscal orasenesc pentru o speta-am sanse sa castig?!?!?! dracushoru dracushoru Am o intreprindere individuala deschisa in anul 2012...care nu am declarat-o la timp in termenul legal de 15 zile. Pentru aceasta neglijenta am suportat ... (vezi toată discuția)