avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 454 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... Raspunderea PFA in caz de insolventa
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

Raspunderea PFA in caz de insolventa

Buna ziua. As dori sa va rog sa-mi aspundeti la cateva intrebari legate de raspunderea PFA in cazul insolventei. Este posibil sa se ajunga la executare silita atata vreme cat achit periodic o suma cat de mica din datoria la fisc? Daca se ajunge la executare silita exista bunuri protejate de o astfel de actiune (de ex. locuinta in cazul unei familii cu copii)? Avand deja poprire pe conturi la ce ma pot astepta in cazul in care ma angajez pentru a reusi sa reduc din aceasta datorie? Dar in cazul in care aplic pentru un imprumut la banca? Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: amt11 , utilizator 13:39, 30 Octombrie 2014
Fiscul poate solicita deschiderea insolventei PFA-ului daca are o creanta mai mare de 45.000 lei.
Incercati ca suma ce o datorati fiscului sa fie mai mica de 45.000 de lei.
Este adevarat ca fiscul preseaza persoana fizica ( e ilegal) sa platesca debitul PFA-ului incepand executarea silita impotriva persoanei fizice facand confuzia intre patrimoniul propriu al persoanei fizice si patrimoniul de afectatiune al PFA-ului.
Nu cred ca se va ajunge la executarea locuintei ci se vor rezuma la poprirea conturilor. Daca as fi in situatia dvs as solicita deschiderea procedurii insolventei(ca sa nu mai curga accesoriile la creanta fiscului) .
iar privitor la antrenarea raspunderii civile delictuale speciale aveti in vedere faptul ca PFA-ul nu are personalitate juridica ;) nu e persoana juridica si titularul PFA-ului nu intra sub incidenta disp. art.138 alin.1 din Legea nr.85/2006
Ultima modificare: Joi, 24 Martie 2011
bossman, utilizator
persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale platesc doua tipuri de taxe si impozite si anume
1. impozit pe venit, impunerea facandu-se pe CNP-ul titularului
2. tva, amenzi, contributii pentru salariile aferente angajatilor, plata facandu-se pe codul de identificare fiscala.

conform art. 20 din codul de procedura fiscala
-reprezentanţii legali ai persoanelor fizice şi juridice, precum şi ai asocierilor fără personalitate juridică sunt obligaţi să îndeplinească obligaţiile fiscale ale persoanelor reprezentate, în numele şi din averea acestora.
-in cazul în care, din orice motiv, obligaţiile fiscale ale asocierilor fără personalitate juridică nu sunt achitate potrivit alin. (1), asociaţii răspund solidar pentru îndeplinirea acestora.

OUG nr. 44/2008, precizeaza ca persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale răspund pentru obligaţiile sale cu patrimoniul de afectaţiune, dacă acesta a fost constituit, şi, în completare, cu întreg patrimoniul său, iar în caz de insolvenţă, va fi supusă procedurii simplificate prevăzute de Legea nr. 85/2006 privind procedura insolvenţei, cu modificările ulterioare, dacă are calitatea de comerciant, potrivit art. 7 din Codul comercial.

avand in vedere prevederile legale susmentionate, consider ca fiscul este indreptatit sa se indrepte in procedura de executare silita asupra titularilor entitatii fara personalitate juridica, fara a face confuzie intre patrimoniul CNP-ului si patrimoniul CIF-ului si fara a fi nevoie de o sentinta judecatoreasca in cadrul procedurii generale a insolventei in acest sens.

in cazul debitorului persoană fizică nu poate fi supus executării silite spaţiul minim locuit de debitor şi familia sa, stabilit în conformitate cu normele legale în vigoare.
se poate cere lichidarea firmei si in cele din urma, se poate cere raspunderea persoanei fizice, deci implicit plata datoriilor.nu exista bunuri protejate in caz de insolventa
Per a contrario poate executa PFA-UL pentru creantele personale are persoanei fizice?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Care e situatia debitorului persoana fizica? usaintertrade usaintertrade Buna ziua. Care e sitiuatia debitorului persoana fizica care detine sau isi infiinteaza o Intreprindere Individuala sau un PFA ? Executorul ii poate ... (vezi toată discuția)
Ajutor! og. 119/2007? av.T.M. av.T.M. Buna. Va rog sa ma ajutati in urmatoarea speta. Am contract ccomercial intre un SRL care vinde la un PFA si de la scadenta a trecut 1 an. Nu s-au emis facturi. ... (vezi toată discuția)