avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 116 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... actiune in constatare sau uzucapiune?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

actiune in constatare sau uzucapiune?

Imobil + teren aferent intravilan cumparate de sot-sotie in 1928.
De pe urma lor au fost 5 copii.
Sotul decedeaza in 1943 si nu este nici un act ca s-ar fi dezbatut vreo succesiune dupa el.
Sotia decedeaza in 1972. Exista certificat de mostenitor dupa ea in care este dezbatuta doar jumatatea ei de avere (1/2 din casa si teren). Totii fratii cedeaza in favoarea uneia din fiice.
Acum totii fratii sunt decedati si nici nu stiu urmasii lor, mai putin cea care a mostenit si care locuieste in casa respectiva de cand s-a nascut si pana in prezent.
Cand a vrut sa faca act de vanzare, notarul a constat ca nu e proprietara pe toata suprafata, cu toate ca in 1997 a vandut prin notariat (acelasi notar) o suprafata din acelasi teren.
Ce solutii ar fi in instanta pt ca notarii competenti spun ca ei nu pot face nimic?
Am fost sfatuit sa aleg intre o actiune in constatare din care sa reiesa ca e singura mostenitoare asupra intregii suprafete
sau o actiune in uzucapiunea de lunga durata.
Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: liamic43 , utilizator 04:26, 24 Martie 2011
da , sint de parere ca uzucapiunea de lunga durata , cea de 30ani, in speta ar fi solutia cea mai favorabila cit si asupra efectelor ei.
Actiunea in constatare ar putea fi respinsa pe motiv ca se poate face actiunea in realizare a dreptului.Asa ca , intr-adevar, uzucapiunea este solutia.
Uzucapiunea de 30 ani cu jonctiunea posesiilor.Va face dovada posesiei continue,utile si sub nume de proprietar. Va prezenta in instanta si dovezile privind plata impozitului. Solicitati si un istoric de rol de la Primarie.
Certificat fiscal il elibereaza primariile dar pentru istoric de rol, desi ar trebui sa-l faca, acestea asteapta deobicei cererea facuta prin instanta, incadrul actiunii.N-ar fi rau sa incercati sa-l cereti.Proprietatea trebuie sa fie imprejmuita, primaria va da si o adeverinta ca sunteti cunoscuti ca posesori ai terenului, 2 martori si veti cere expertiza topo.-judiciara, nu extrajudiciara, pe care s-ar putea sa nu o recunoasca instanta.(mai mult ca sigur-nu au destui experti dar nu vor sa lucreze cu exp.extrajudiciari)
Multumesc mult pt raspunsuri, m-am lamurit, voi face actiune pt uzucapiunea de 30 de ani.
Intrebarea pe care o mai am, trebuiesc citati fratii sau mostenitorii acestora, pt ca toti sunt decedati. Daca da, ar fi o mare problema pt ca nu-i stiu pe toti nici daca exista sau pe unde locuiesc.

Alte discuții în legătură

Uzucapiune titeaca titeaca Care este procedura sa obtin un act de proprietate, daca detin un imobil inscris pe rol la primarie din anul 1970 si unul din 1980? Mentionez ca timp de peste ... (vezi toată discuția)
Obtinerea proprietatii unui teren prin uzucapiune respinsa iulia bumbu iulia bumbu Am intreprins o actiune in constatare pentru obtinerea dreptului de proprietate asupra unui teren intravilan ,prin uzucapiune si cererea dupa 2 ani de zile cat ... (vezi toată discuția)
Cum as putea sa fac un act autentic? Mariusik_84 Mariusik_84 Buna ziua, In anul 1974 am cumparat, cu chitanta de mana, un teren si in acelasi an am construit si o casa. Am rol la financiar pe numele meu si platesc ... (vezi toată discuția)