avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 424 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Drept de veto in AG si CD (in legislatia noastra)
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Drept de veto in AG si CD (in legislatia noastra)

Exista vreo modalitate de a acorda drept de veto unei anumite persoane la votarea in AG si Consiliul Director al asociatiei romane ?

Sa spunem ca respectiva persoana este membru fondator si de asemenea membru in AG si CD (membru simplu in CD fara vreo functie anume).

Din ce am cercetat, in legislatia romaneasca nu am gasit nici un instrument juridic prin care sa acordam in statut posibilitatea unui anumit membru de a utiliza un drept de veto - adica prin votul sau negativ sa nu se poata admite decizia CD sau hotararea AG.

- desi legea nu este deloc clara, din doctrina se interpreteaza ca nu se poate concepe o pondere a votului in procent, el fiind egal. De asemenea, nu se permite ca anumiti asociati sa exprime mai mult de un vot la deliberarea in cadrul adunarii generale (AG).
Astfel, "toti asociatii au dreptul exprimarii unui singur vot, cu aceeasi greutate, fiind sarcina de diligenta a asociatiei de a stabili conditiile in care isi selecteaza asociatii".
(am citat din Veronica Danaila – Legislatia asociatiilor si fundatiilor)
Astfel, din aceasta interpretare (care imi pare corecta) reiese ca nu putem utiliza dreptul de veto, deoarece s-ar incalca rationamentul OG 26/2000 actualizata – legea asociatiilor si fundatiilor.

Totusi, exista si alte pareri ?
Cel mai recent răspuns: george-neagu , moderator 14:36, 6 Iulie 2011
Si mie mi se pare ca nu se poate acorda drept de veto.
Drept de veto= cuvantul provine din latina si inseamna " ma opun". Este utilizat atunci cand o parte a unui grup compact are dreptul de a bloca luarea unei decizii legislative comune. Astfel, dreptul de veto are puterea nelimitata de blocaj legislativ.( [ link extern ] )

Totusi, in anumite conditii, presedintele unui ONG are posibilitatea de a decide in caz de egalitate de voturi numai daca acest lucru este prevazut in statutul ONG-ului.
Desi subiectul este foarte vechi, m-am gandit ca poate va mai citi cineva si poate chiar dezbatem putin pe tema.
Tinand cont ca ma confrunt cu aceasta problema, ma intereseaza subiectul, doar ca opinia mea este contrara celor de mai inainte. Vreau sa subliniez ca pana in momentul de fata n-am citit opinii din doctrina ci doar norma (OG).
Atat timp cat OG in art. 21 alin 5 da libertate la infiintarea asociatiei de a stabili regulile privind organizarea si functionarea adunarii generale, nu inteleg de ce n-as putea acorda drept de veto de ex. membrilor fondatori prin statut, astfel ca rice nou membru care doreste sa adere va putea decide in cunostinta de cauza.
Ai facut referire la "rationamentul OG" , dar nu prea inteleg de unde reiese acest rationament care s-ar incalca prin acordarea dreptului de veto.
A acorda unuia sau altuia dreptul de veto, fie el chiar si unui membru fondator, inseamna a creea doua categorii de membrii intr-o asociatie. Adica cu ce sunt mai presus membrii fondatori fata de membrii care sunt acceptati ulterior in asociatie si ei s-au angajat sa respecte statutul. Daca se constata o deviere de la statut, sunt prevazute masuri foarte clare in statut care merg de la avertisment, suspendare pe un termen limitat sau chiar excludere. Atunci pentru ce mai trebuie un drept de veto, ce sa preintampine?
Si nu uitati ca un ong e o asociere de persoane liber consimtita. Nu e proprietatea unora sau altora.
Ultima modificare: Miercuri, 6 Iulie 2011
george-neagu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Adaugare membru ong Veto Veto Bună ziua, In statutul ONG-ului din care fac parte scrie: 4) Membrii fondatori ai Asociatiei au, toti impreuna sau fiecare separat, drept de veto in ... (vezi toată discuția)
Ong poate primi membri noi asociati? andrei vacaru andrei vacaru Buna ziua, Sunt membru fondator/asociat al unei asociatii asa cum este ea prevazuta de oug 26/2000. In statutul asociatiei se face o clasificare a membrilor ... (vezi toată discuția)
Inlocuire membri consiliu director monique27 monique27 In cazul unei asociatii, in care din 5 membrii, se doreste a fi inlocuiti 4 dintre ei, cu alte persoane, ce diligente trebuie sa fac si mai ales in ce ordine? ... (vezi toată discuția)