avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Proprietate teren
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Proprietate teren

Buna ziua. Mama are un teren pe care a fost eliberat o autorizatie de construire. Constructia am efectuat noi, eu si sotul meu, astfel ne am inteles sa facem o cesiune a autorizatiet de constructie (inca mai este valabil). Astfel casa se trece pe numele nostru. Nu stim cum sa facem cu terenul. Mai am un frate, cu care ne -am inteles si este de acord sa il cumparam de la mama. Dar sotul meu mai are un copil din prima casatorie (si impreuna avem un copil) si nu dorim sa fie mostenitor si din teren, deoarece este mostenirea mea. Cum putem sa facem ? Sa facem un testament dupa actul de cumparare? Testamentul ar fi revocabil?
Cel mai recent răspuns: Mihaela Enache , Avocat 23:31, 23 Martie 2011
Daca sunteti sigura ca fratele dumneavoastra nu o sa va faca probleme, puteti solicita mamei sa va doneze terenul numai dumneavoastra nu si sotului dumneavoastra si astfel, terenul va fi bunul dumneavoastra propriu.
Testamentul este atacabil in limita rezervei succesorale care i-ar fi incalcata fiului sotului dumneavoastra.
Pe de alta parte, si donatia poate fi atacata de fratele dumneavoastra.
Daca veti cumpara terenul, bunul va fi comun al sotilor si la decesul sotului, copilul din afara casatoriei va avea drept de mostenire dupa tatal sau. In momentul de fata acelasi lucru se intampla cu constructia pe care ati realizat-o !
Singura metoda ca terenul sa apartina exclusiv dumneavoastra va trebui aleasa din aceste variante:
1. mostenire legala (dupa moartea mamei. Atunci va trebui sa platiti o sulta fratelui. Depinde ce bunuri are mama dumneavoastra. De exemplu daca are un alt teren, il va culege fratele)
2. testament (instituirea unui legat pentru dumneavoastra) - dar, la fel, un asemenea act va putea fi atacat de frate daca se incalca rezerva fratelui
3. donatie. (in mod normal e supusa raportului la decesul mamei, insa aceasta poate stipula in contractul de donatie ca este facuta cu scutire de raport).

Opinia mea este ca donatia cu scutire de raport este solutia cea mai buna in situatia dumneavoastra.
Contractul de donatie se incheie la notariat, in forma autentica.
Ultima modificare: Miercuri, 23 Martie 2011
Mihaela Enache, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Act donatie sau vinzare cumparare mag03 mag03 Mama vrea sa mi lase imobilul in care locuieste fiind singura avere a ei .Cum trebuie procedat deoarece mai am un frate si vrea sa ma protejeze eu fiind ... (vezi toată discuția)
Donatie irina-escu irina-escu Buna ziua Care ar fi cea mai potrivita modalitate prin care mama imi poate da un apartament? Datele sunt urmatoarele: ambii parinti traiesc si suntem 2 ... (vezi toată discuția)
Testament - cadastru ? gigelas gigelas Buna dimineata, La intocmirea unui testament pentru un apartament ce se lasa unuia dintre cei doi copii ai autorului,este nevoie de cadastru - intabulare ... (vezi toată discuția)