avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... martori mincinosi in procesul penal
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

martori mincinosi in procesul penal

Buna ziua,sunt parte vatamata intr-un proces penal aflat in faza de cercetare.Martorii pe care i-am numit in plangere,9 la numar,fac front comun cu agresorul care la randul sau este prieten cu politistul care face cercetarea.Pare complicat,dar trebuie sa existe o solutie pt a demonstra ca fapta s-a petrecut si martorii sunt mincinosi iar politistul nu isi face datoria.Alte persoane in fata carora martorii si faptuitorii au recunoscut fapta m-ar ajuta in proces?Ce ma sfatuiti sa fac?Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 00:16, 27 Martie 2011
Potrivit dispozitiilor art. 78 din Codul de procedura penala martorul este: „persoana care are cunostinta despre vreo fapta sau vreo imprejurare de natura sa serveasca la aflarea adevarului in procesul penal”.
Declaratia martorului consta in relatarea faptelor sau imprejurarilor despre care a luat cunoştinta direct sau prin anumite imprejurari..Exista deci posibilitatea ca si alte persoane care au aflat pe cale indirecta despre modul in care s-a petrecut fapta, sa depuna marturie.
Martorului ise pune in vedere sa declare tot ceea ce stie cu privire la faptele si imprejurarile cauzei, altfel riscand sa fie pedepsit pentru marturie mincinoasa.
Puteti cere schimbarea ( recuzarea) organului de cercetare penala, daca puteti demonstra faptul ca acesta ar avea vreun interes in cauza , respectiv faptul ca este prieten cu agresorul.
Ultima modificare: Joi, 24 Martie 2011
ContSters181996, utilizator
Daca nu pot demonstra ca politistul este prieten cu agresorul,ce alte metode legale am la indemana pt.a-l constrange pe acesta sa-si faca datoria si sa nu fie partinitor?Deja mi-a spus,inainte de a audia martorii,ca nu stie daca vor recunoaste sau daca se vor prezenta,ca si cum asta si-ar dorii.stiam ca martorii sunt obligati sa se prezinte cand sunt citati si pot fi adusi cu mandat de aducere in caz contrar.Mai mult decat atat politistul are obligatia de a le spune ce risca pt. marturie mincinoasa.Are parghii legale de a-i determina sa dea declaratii reale,DACA DORESTE.
Parghiile legale sunt cele cu privire la tragerea la raspundere a martorilor care fac declaratii mincinoase.Practic nu exista posibilitatea vreunei constrangeri, de alta natura decat cea legala, conform legii,, martorii sunt datori sa declare tot ceea ce stiu".Din moment ce au fost propusi ca martori se prezuma ca ei cunosc date cu privire la fapta care se cercetreaza. Ei sunt datori sa declare tot ceea ce stiu din momentul in care au depus juramantul de martor.Din acel moment ei devin pasibili de raspundere penala pentru declaratii mincinoase.
Marorului nu ii este recunoscut dreptul la tacere, asa cum i se recunoaste in lege invinuitului sau inculpatului.De aici si fomularea, , martorul este dator sa declare" .Exista o exceptie, in privinta rudelor si sotului invinuitului sau inculpatului, care nu sunt obligati sa depuna marturie.Evident,martorul este dator sa declare ceea ce stie.Declaratiile martorilor se pot compara, martorii pot fi confruntati, iar daca organul de cercetare isi da interesul poate afla cum stau lucrurile , asa cum ar putea si sa traga concluzia ca unul sau unii dintre martori fac declaratii mincinoase sau nu declara tot ceea ce stiu.
@marianaspir
Chiar astazi eram in sala de judecata si se audiau martori intr-un dosar penal. Bineinteles le-au fost adresate intrebari in legatura cu fapta de catre judecator, procuror si avocatii partilor. In urma necorelarii declaratiilor cu cele date anterior la politie, procurorul s-a sesizat din oficiu in legatura cu savarsirea infractiunii de marturie mincinoasa, a solicitat copie dupa incheierea de sedinta si dupa declaratiile anterioare pt deschiderea dosarelor penale.
Asa ca se poate.

Ideea e sa discutati cu avocatul dvs. Bineinteles ca ajuta si ca aveti martori la faptul ca martorii in proces sunt mincinosi, puteti sa ii propuneti si dvs.
Succes!
Va multumesc pt.raspunsuri si sfaturi.M-am interesat mai bine si in alta parte si sunt f. linistita acum.Am depus un memoriu la seful biroului de politie judiciara cu privire la ''colaborarea'' politistului cu agresorul,iar in privinta martorilor mincinosi,da,pot demonstra foarte usor ca marturia lor nu e conforma cu realitatea,iar prin declaratiile lor mincinoase vor plati pt.faptul ca unii dintre ei sunt autorii morali.Iar politistul,indiferent cu ce propunere va inainta dosarul,la parchet am CERTITUDINEA ca adevarul si dreptatea vor prima.

Alte discuții în legătură

Despre marturie.fie ea mincinoasa sau reala. Sonji Sonji Cum poate dovedi o instanta ca un martor minte sau spune adevarul?? Oricine poate apela la prieteni sau membrii de familie sa depuna marturie impotriva celui ... (vezi toată discuția)
Martor - marturie mincinosa xuser xuser Pe scurt: vin 5 sa ma bata. Politia il prinde pe unul iar ala cheama ,sa zicem, pe 2 dintre complici ca martori (mincinosi evident). Daca din martori devin ... (vezi toată discuția)
Contradictii intre declaratiile inculpatului cu cele ale martorului crocod crocod As dori sa-mi explicati si mie daca se poate ce se intampla in urmatoarele situatii: 1.La un proces penal, pe fond exista contradictii in ce priveste cele ... (vezi toată discuția)