avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 412 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... atestare antecontract vanzare teren agricol
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

atestare antecontract vanzare teren agricol

Pana acum nu am atestat antecontracte ce privesc transmiterea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole, insa, avand in vedere ca este vorba doar de o promisiune bilaterala de vanzare-cumparare, chiar daca se refera la terenuri din extravilan, agricole, ma intreb daca putem ca avocati sa atestam acest act urmand ca vanzarea sa se finalizeze la notariat in mod evident?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 20:00, 22 Iunie 2008
Exista situatii in care se incheie antecontract dar nu exista inca deschisa carte funciara pentru terenul agricol, deci
zero notare .
In baza unei promisiuni de acest fel in practica am intalnit situatii in care promitentul vanzator incheia la notariat cu promitentul cumparator antecontractul, pe care nu il notau la cartea funciara fiindca aceasta nu exista, promitentul-vanzator se obliga ca pana la semnarea contractului de vz-cumparare sa faca toate demersurile pt a face cadastrul si intabularea, in caz contrar fiind pasibil de a plati dublul avansului primit(fiindca din vina sa nu s-a putut semna contractul de vz-cumparare).
In baza antecontractului prin care s-a transmis posesia in fapt, promitentul-cumparator s-a inregistrat in registrul agricol, si a putut incepe cultivarea terenului, platind si impozitul aaferent, intrucat conf. noului si maretului cod fiscal al nostru plateste impozit acela care utilizeaza efectiv terenul.
Nu cunosc insa daca acelasi lucru s-a putut face si in baza unui antecontract atestat de avocat.
Interesant insa ce se poate intampla, asa cum spunea cora 2006 in situatia in care nu s emai incheie contractul d evz-cumparare.:(, probabil ca se revine la situatia anterioara, asa ar fi logic.
Eu ma refeream la contractul de vanzare-cumparare incheiat la avocat, nu la ante-contract pentru ca exista zone ale tarii unde nu este reglementata situatia tabulara, nu exista Carti Funciare in toate satele (de exemplu, Cartile Funciare vechi de la Sapanta sunt in Ucraina), sau sunt Carti Funciare din sec. al XIX-lea ai caror proprietari nu mai pot fi gasiti (multi evrei care au fost deportati in al Doilea Razb. Mondial, sau persoane inchise in lagare, sau inchisori comuniste pentru care nu exista certificate de deces si nu se stie daca traiesc sau nu) si atunci, pentru ca partile au interes sa vanda si sa cumpere, chiar daca nu este reglementata situatia tabulara, se fac astfel de contracte de vanzare-cumparare sub semnatura privata, la avocat.
Partilor li se pune in vedere ca, in momentul in care va fi posibil, sa-si inscrie dreptul de proprietate in C.F.
In Registrul Agricol, care are caracter declarativ, cumparatorul isi inscrie dreptul si plateste impozit dupa teren...

In partea asta de tara inca se mai aplica Codul Civil Austriac, Cutuma maghiara, D-Lege 115/1938...
Ultima modificare: Luni, 9 Iunie 2008
avTodincaVeronica, utilizator
Un antecontract nu are ca obiect transferul de proprietate... asa incat, daca nu ai exprimat bine intrebarea, primesti fel de fel de raspunsuri, evident.
Antecontractul are diverse chestiuni ca obiect: una sau doua promisiune, chitanta descarcatoare de plata etc., in functie de continutul lui.
Promisiunea (sau antecontractul, ele sunt acelasi lucru si nu un fel de ...) are ca obiect un drept de creanta (sau mai multe, dar punem promisiunea pe primul loc) asa incat, la acte care au ca obiect drepturi de creanta nefiind necesara forma autentica, oare se pot atesta de avocat?
Daca promisiunea e valabila si sub semnatura privata, evident ca e valabila si atestata de avocat.

Referitor la inscrierea in CF, aceasta nu e obligatorie insa e indicata.
Unde nu exista CF se poate nota contractul la Primarie interdictia de eliberare a unui certificat fiscal in anumite conditii... Asta pentru cunoscatori si depinde de modul in care e redactata promisiunea.

Contracte de vanzare incheoiate la avocat (pentru teren, evident, desi ar fi discutii similare si pentru constructii) nu sunt valabile decat ca promisiune.
Unde e chestia cu plata impozitului de catre cel ce foloseste terenul? Adica daca am inchiriat un teren, eu platesc impozit? Sau daca e comodatat? :O
in Hotararile Consiliilor Locale se stabileste cuantum-ul impozitului pentru terenul aflat in folosinta. Partea, pe proprie raspundere, declara suprafetele de teren care se inscriu in Registrul Agricol.
Terenul nu poate face obiectul unui contract de comodat.
Art.1698 Cod Civil : (1) Comodatul este contractul prin care una din părţi remite celeilalte, cu titlu gratuit, un
bun pentru a se servi de el un anumit timp sau pentru o anumită întrebuinţare, cu obligaţia de a-l
restitui.
(2) Comodatul este esenţialmente gratuit. Dacă s-a convenit vreo plată, contractul este
prezumat a fi o locaţiune.
Tinusem minte partial... deci e teren agricol... scuze, scria din primul rand, m-am dus! :slap:
1698 nu vad sa interzica acest comodat pe teren...
:-/

Alte discuții în legătură

Inscriere promisiune pt cota unui mostenitor necsu necsu Am incheiat o promisiune de vanzare-cumparare pt un teren cu unul din cei trei mostenitori ai defunctilor. Pot inscrie promisiunea in Cartea Funciara si daca ... (vezi toată discuția)
Autentificarea unui antecontract de vanzare-cumparare vickm vickm Este obligatoriu sa merg la notar pt autentificarea unui antecontract de vanzare-cumparare? Daca nu este obligatoriu care ar fi avantajele? Ce taxe se ... (vezi toată discuția)
Promisiune bilaterala de vanzare cumparare a unui teren agricol dumitru62 dumitru62 Buna ziua . In luna Iulie 2010 parintii mei au vandut un teren agricol de 1 ha cu plata pretului integral . In promisiune sa convenit ca toate cheltuielile ... (vezi toată discuția)