avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 449 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... promisiunea de vanzare/cumparare
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

promisiunea de vanzare/cumparare

Am vrut sa cumpar un apartament, am negociat un antecontract cu vanzatorul, dar la notar mi s-a inmanat inca un document, suplimentar, prin care urma sa-mi dau acordul de a NU inscrie promisiunea de vanzare in cartea funciara a vanzatorului. Este corect acest act separat fata de antecontract ?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 18:05, 25 Martie 2011
nu, nu este firesc. angajati un avocat care sa va asiste in aceste demersuri de achizitionare imobil.
Interesul vanzatorul este sa nu se afle cu impiedice registrale pentru a putea sa vinde apartamentul mai tarziu in caz de neindiplinirea antecontractul din cauza cumparatorul. Cu tot ca determinarea cauza de neindeplinirii contractuala poate fi contestata. Este ceva logic. Asta se poate rezolva -cred eu, e greu sa rezolv clar si concis speta- si asa cred notar sau vanzatorul, prin un act aditional care prevada ca dv se obliga sa nu sa inscrie antecontractul la CF, sau putea sa fi printr-un proces verbal ulterior complex constatand neindeplinirii antecontractul registrabil care dezlegeaze anotarea la CF. In caz contrar poate ce nu vrea sa va fac un antecontract, ci doar un contract cu pretul platit jos. Este vorba de a evita ulterioare procese judiciare, care impiedica vanzarii imobile.
Cred ca este, de fapt, o declaratie a partilor - din care rezulta ca nu solicitati notarea antecontractului.

Practic, in continutul antecontractului se face vorbire despre cererea partilor de a nota actul in evidentele BCPI.

Daca nu se solicita aceasta prin antecontract, notarul - prin semnarea unui asemenea act - se asigura de dovada ca niciuna dintre parti nu-i va reprosa vreodata neefectuarea demersurilor la BCPI.

In acest caz nu se pune problema corectitudinii, ci a consimtamantului dvs..
Notarul nu va poate impune sa semnati acel act; il semnati doar daca sunteti de acord sa nu fie notat in evidentele BCPI.

A nota un act in Cartea Funciara presupune plata unor taxe - pe care partile tind sa le evite gandindu-se ca, oricum, vor plati inca o data la semnarea contractului de vanzare-cumparare. Insa taxele pentru antecontract sunt incomparabil mai mici...

Concret, notarea antecontractului in Cartea Funciara ajuta, spre exemplu, in eventualitatea in care vanzatorul dvs. s-ar gandi sa mai promita/vanda cuiva imobilul: se prezinta vanzatorul la alt birou notarial, iar notarul solicita de la BCPI un extras de informare/autentificare. In acel extras apare notat antecontractul dvs. iar notarul are obligatia sa-l intrebe pe dl. vanzator care este situatia etc.
Mergeti la notar si cereti-i detalii despre avantajele notarii actului si veti hotari in cunostinta de cauza asupra semnarii sau nesemnarii acelui act ulterior antecontractului.
Deorece n-am vrut sa semnez, vanzatorul a revenit si a inserat o clauza de penalizare de 500euro/zi pentru orice intarziere peste 30 de zile de la data semnarii antecontractului, fara sa precizeze daca aceasta intarziere mi se datoreaza mie. Cu alte cuvinte, daca chiar el ar fi intarziat, ar fi trebuit sa platesc 500euro/zi pentru fiecare zi in care are servictutea inscrisa in CF.

Ce parere aveti ?
Cum "a revenit si a inserat" ?! Dvs. unde erati ? Si notarul n-are nicio opinie ? Cred ca absolut orice consemnare/inserare/etc. se inscrie in continutul actului cu acordul tuturor partilor - sub indrumarea impartiala si obiectiva a notarului, care are obligatia de a veghea la legalitatea celor trecute in actul respectiv...

Pana la urma mai sunt si alte apartamente de vanzare... Eu nu m-as complica in felul asta.

Alte discuții în legătură

Foarte urgent !!!! va rog ajutatima cu un sfat!! ginamangra ginamangra Vreau sa cumpar un apartament cu banii cash dar intreaga suma o voi avea doar peste o luna asa ca m-am inteles cu vanzatorul apartamentului sa-i dau o parte ... (vezi toată discuția)
Autentificarea unui antecontract de vanzare-cumparare vickm vickm Este obligatoriu sa merg la notar pt autentificarea unui antecontract de vanzare-cumparare? Daca nu este obligatoriu care ar fi avantajele? Ce taxe se ... (vezi toată discuția)
Promisiune de cumparare expirata alexix_art alexix_art acum o luna am incheiat o promisiune de cumparare pentru o casa in valoare de 100.000 euro. am platit un avas de 6000 euro vanzatorilor. cumpararea nu s-a ... (vezi toată discuția)