Cat mai pe scurt: NU, NU si NU. Va spun din proprie experienta. Si eu am aceleasi intrebari "existentiale" de cam un an incoace si va spun din proprie experienta (si noi am expus aceleasi motive in procesul de marire a pensiei de intretinere), NU CONTEAZA nimic din ce ati enumerat inainte. Pe judecatori nu-i intereseaza ca Dvs aveti de platit chirie/rate, mancare, telefon, benzina etc. Pe judecator nu-l intereseaza ca daca dati 25% din salariu (o suma care poate depaseste cu mult "nevoia celui care o cere") nu va ramane nimic in cont la sfarsitul lunii. Singurii care platesc mai putin de 25% cred ca sunt fotbalistii si, mai nou, fostii ministri! (a se vedea cazul Cioroianu - caz crunt de discriminare, parerea mea!)
De asemenea, nu conteaza ce salariu are mama sau ca foloseste banii in interes personal si aveti si dovezi in sensul asta. In Romania se merge pe principiul: 25%, tata sa dea banu' si ciocu' mic! Mama poate sa faca ce-o taie capul, inclusiv sa scoata copilul din tara fara acordul Dvs. Stiu persoana care si-a luat copilul, a plecat din tara, cere in fiecare an marirea pensiei alimentare fostului sot care, culmea!, nici macar nu e tatal biologic al copilului! Dar n-are ce face, trebuie sa taca si sa plateasca, desi nu si-a mai vazut "copilul" de ani de zile!
Cam asta e situatia in Romania! Poate sa zica legea orice! In final, judecatorul e cel care decide. Si ia ghiciti cu cine va tine judele: cu Dvs, care aveti mii de euro salariu? Sau cu o femeie singura cu un copil in brate!#-o
Din ce inteleg eu, dvs aveti un razboi personal cu mama; diferenta dintre 250-300 Euro, banii p-e care ati intelege dvs sa-i dati pt cresterea si educarea minorului si 400, suma care ar reprezenta 25 %, ma scuzati ca va spun, dar nu este chiar atat de mare ( ma repet, spun ca doar diferenta nu este mare, nu pensia).
Daca mama nu este tocami ideala, sau considerati ca dvs ii puteti acorda minorului conditii mai bune, puteti cere incredintarea; astfel mama ar putea fi obligata sa achite cei 25 %; insa, in aceasta situatie, ati accepta mai putin de 25 % din salariul mamei, doar pentru ca minorul nu necesita atatia bani?
La prima liniuta, da, puteti, insa nu are nicio relevanta si va spun de ce: legea spune ca i se incredinteaza copilul acelui parinte care are si mijloace sa-l creasca. Asa incat, prin incredintare instanta se asigura ca mama are "sa-si plateasca" partea ei de intretinere. Un parinte cu venit zero nu va primi spre incredintare copilul.
La a doua liniuta, da, de asemenea puteti, insa se gasesc justificari, nu asta e problema... Puteti, dar consider ca abordarea e gresita; mai bine incercati sa expuneti ce credeti dv. ca reprezinta intretinerea minorului si solicitati astfel, indirect ca, in caz ca exista cheltuieli suplimentare privind nevoile copilului, sa fie precizate care sunt acestea.
Chaltuielile dv. conexe... puteti sa nu le faceti! Nu va obliga nimeni sa mergeti la circ impreuna cu minorul daca este asa o problema de mare biletul de intrare.
E insa cam ciudat ca un parinte pune problema de cheltuielile lui cu timpul pe care il petrece cu fiul sau fiica sa. Sincer, va sfatuiesc sa nu puneti astfel problema in instanta.
In rest, daca doriti o sansa, e necesar sa va luati un avocat; exista pensii de intretinere mai mici de 25%, exista si pensii in suma fixa si nu in procent... exista multe, dar daca motivarea dv. nu va fi "in spiritul si litera legii" nu vad cum sa obtineti ceea ce vreti.
Asa cum ati spus, judele nu stie ce stiti dv. si, daca doriti sa decida tinand cont de acele lucruri, atunci trebuie sa-i demonstrati.
In rest, daca sunt lucruri pe care nu le puteti demonstra, inseamna ca opiniile dv. nu sunt tocmai realiste ci, asa cum se intampla des in astfel de probleme, conduse de emotii. Sentimentul omoara ratiunea si invers.
Va rog sa ma scuzati daca am intrat prea mult in chestiuni intime. Este doar o parere si e posibil sau foarte posibil ca parerea mea, expusa aici, sa nu fie chiar corecta.
Nu mi-ati raspuns la chestiunea cu incredintarea catre dv.
alenicol a scris:
Cat mai pe scurt: NU, NU si NU. Va spun din proprie experienta. Si eu am aceleasi intrebari "existentiale" de cam un an incoace si va spun din proprie experienta (si noi am expus aceleasi motive in procesul de marire a pensiei de intretinere), NU CONTEAZA nimic din ce ati enumerat inainte. Pe judecatori nu-i intereseaza ca Dvs aveti de platit chirie/rate, mancare, telefon, benzina etc. Pe judecator nu-l intereseaza ca daca dati 25% din salariu (o suma care poate depaseste cu mult "nevoia celui care o cere") nu va ramane nimic in cont la sfarsitul lunii. Singurii care platesc mai putin de 25% cred ca sunt fotbalistii si, mai nou, fostii ministri! (a se vedea cazul Cioroianu - caz crunt de discriminare, parerea mea!)
De asemenea, nu conteaza ce salariu are mama sau ca foloseste banii in interes personal si aveti si dovezi in sensul asta. In Romania se merge pe principiul: 25%, tata sa dea banu' si ciocu' mic! Mama poate sa faca ce-o taie capul, inclusiv sa scoata copilul din tara fara acordul Dvs. Stiu persoana care si-a luat copilul, a plecat din tara, cere in fiecare an marirea pensiei alimentare fostului sot care, culmea!, nici macar nu e tatal biologic al copilului! Dar n-are ce face, trebuie sa taca si sa plateasca, desi nu si-a mai vazut "copilul" de ani de zile!
Cam asta e situatia in Romania! Poate sa zica legea orice! In final, judecatorul e cel care decide. Si ia ghiciti cu cine va tine judele: cu Dvs, care aveti mii de euro salariu? Sau cu o femeie singura cu un copil in brate!#-o
Este normal ca judecatorul sa tina cu mama care tine copilul in brate.
Insa, in anumite limite.In astfel de proces partile nu isi angajeaza avocat si solutia instantei pare corecta si legala.
Mai depinde si ce judecator ati nimerit la proces.
avocat Claudiu Lascoschi
Normal e ca judele sa rina cu minorul, nu cu mama sau tata.
Si de multe ori, in acest domeniu de drept, solutia instantei nu pare deloc justa partilor (macare uneia dintre partile) din dosar.
Nu stiu de unde ai scos astea, ca e normal ca judele sa tina cu mama cu pruncul in brate. Avem o lege care ne spune despre interesul suprem al copilului, ceea ce ne arata clar ca nu cu mama trebuie sa tina judele.
:O