avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 803 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ce aduc, bun sau rau, noile modificari ale Codului ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ce aduc, bun sau rau, noile modificari ale Codului Muncii?

Guvernul şi-a asumat in data de 08.03.2011 răspunderea, în faţa plenului reunit al Parlamentului, pe modificarile aduse Codului Muncii.
O intrebare care ne-am pus-o de multe ori fiecare : Ce aduce bun sau rau Legea privind modificarea şi completarea Codului muncii adoptata prin asumarea raspunderii de catre Guvern ?

Principalele modificări :
1. Stabilirea performanţei – ca şi criteriu de evaluare şi criteriu la procedura concedierii colective
2. Prelungirea valabilităţii contractului de muncă pe perioadă determinată
3. Incriminarea muncii la negru
4. Perioada de probă – creşterea perioadelor de probă şi eliminarea interdicţiei privind angajările succesive pe perioada de probă
5. Întărirea rolului reprezentanţilor salariaţilor
6. Compensarea muncii suplimentare şi creşterea sporului pentru munca de noapte
7. Durata maximă a timpului de muncă
8. Eliminarea prevederilor referitoare la Contractele colective de munca.
9. Noi reglementari privind raspunderea patrimoniala a salariatilor.
10. Modificarea încetarii de drept a c.i.m. in situatiile prevazute de art.56 alin.1 lit. a), b) şi d).

Posibil sa mai fie modificari principale ... :) ...
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:23, 9 Octombrie 2011
8. Eliminarea prevederilor referitoare la Contractele colective de munca.

Mi se pare ca e bine de mentionat ca se / ar trebui sa se respecte principiul :sorry:
un drept castigat nu poate fi luat. Asadar, chiar daca nu exista prevederi exprese in acest sens (raportate la un CCMUN care nu mai exista) , e bine de stiut ca in baza unei decizii colective care ar respecta salariul minim (conform HG nr.1193/2010), in domeniul privat, existand ACTE ADITIONALE la CCM, pentru anumite ramuri, acele societati care au cod CAEN pentru care exista acte aditionale publicate, trebuie sa respecte acel minim, cu indicii de ierarhizare din fostul CCMUN, fara ca angajatul sa piarda din brut....

Na, ca am facut un fel de ghiveci...si o sa-l rog pe domnul freeelis sa traduca.
E important.

Multumesc,

Corina Maran

:coffee:


edit later: :clapping:multumesc...vorbeam si eu...:bow: nu vorbeam de CCM Colectiv...ca nu avem...avem sub 21 de angajati...Vorbeam de principiul de a respecta drepturi castigate.
Ultima modificare: Vineri, 25 Martie 2011
ContSters167247, utilizator
io_ha_na_c:

1. CCM la nivel de unitate si de ramura, aflate in termen, sunt aplicabile.
2. Modificarile la Codul muncii nu interzic incheierea de CCM la nivel de unitate si de ramura.
3. Legea 130/1996 cu privire la contractul colectiv de munca inca este valabila.
@1. Nici în forma veche a codului angajatorul nu era împiedicat să aibă în vedere performanţa drept criteriu de evaluare, aşa că menţionarea expresă a acesteia în lege e o modificare benignă. Va fi interesant de văzut în ce măsură invocarea performanţei va fi făcută cu bună sau rea-credinţă.

@3. Chiar şi în acest moment munca la negru este sancţionată destul de usturător (amenda contravenţională de 3000-4000 lei/persoană găsită... articolul 276:1.e din Codul muncii). De ce continuăm să auzim despre faptul că munca la negru e atât de răspândită?
Că primirea la muncă a mai mult de 5 persoane fără încheierea unui contract individual de muncă, este mai nou infracţiune, dă bine pe hârtie ca şi amenda contravenţională. Dar oare nu cumva exact aceleaşi organe/persoane ar avea sarcina constatării faptelor? În plus, condamnarea penală se poate da şi cu suspendarea executării pedepsei... Măcar la contravenţie statul rămânea cu nişte bani (teoretic).
E de văzut şi dacă va fi reţinută răspunderea penală a angajatorului persoană juridică.

Noutatea este sancţionarea salariatului la negru cu amendă contravenţională de 500-1000 lei. În principiu, nu ar fi un lucru rău - sărăcia, starea de nevoie şi lipsa opţiunilor trebuie să înceteze a mai fi scuze pentru acceptarea încălcării propriilor drepturi. Nu-i exclus, însă, ca amenda să fie schimbată în avertisment.

@8. E îngrijorătoare tendinţa de a diminua rolul negocierii colective şi al finalităţii acesteia - contractul colectiv de muncă. E de aşteptat ca "dezbateri" la fel de intense la TV şi de slabe în piaţa publică să se poarte şi asupra proiectului de "Cod al dialogului social", care ar urma să cuprindă în acelaşi act normativ reglementările referitoare la contractul colectiv, sindicate, patronate etc. Concentrarea legislaţiei e un lucru bun şi de dorit! E discutabil, însă, de ce au preferat o soluţie distinctă de Codul muncii. E o ironie a sorţii că "dialogul social" ar urma să fie reglementat tocmai de o guvernare care a înlăturat orice dubii asupra (in)capacităţii sale de dialog sau (in)competenţei profesionale. Când tot ceea ce ai este un ciocan, totul în jur ţi se pare un cui.

@10. La articolul 56 litera a) acoperă o lacună a reglementării actuale - până la urmă, şi angajatorul îşi poate pierde capacitatea juridică, prin deces sau dizolvare.
În cazul de la litera d) mai rezonabil era ca la îndeplinirea condiţiilor de pensionare (în oricare dintre forme), angajatorul să poată avea iniţiativa încetării contractului - nu să avem de a face cu o încetare de drept.
Partea iniţială a articolului 56:1 continuă să conţină un cuvânt în plus: "Contractul individual de muncă existent încetează de drept:". Mutatis mutandis, e ca şi cum ai spune "omul viu poate muri din cauza...".

Să aşteptăm ziua în care modificările Codului muncii vor produce efectele trâmbiţate de guvern (ex. reducerea muncii la negru, angajarea mai rapidă, competitivitatea forţei de muncă...)? Aşteptăm degeaba.
Foarte util subiect! Felicitari colegului @freeelis.=D>=D>=D> parerea mea este ca va conta foarte mult aplicarea si interpretarea in instanta a prevederilor noului cod. Numai atunci ma voi putea pronunta ce e bine sau rau...In sine, flexibilizarea nu este un lucru rau ...insa depinde pana unde si cum...( spre exemplu in cazul evaluarii...care sunt criteriile, care este gearantia obiectivitatii) In principiu sunt de acord cu indeea ca, cel putin in privat , unde interesul este obtinerea profitului, angajatorul nu este interesat sa concedieze un angajat bun, cel putin asa ar fi logic...La stat insa , problema se complica, mai ales ca functiile se impart dupa criterii subiective..
5. Întărirea rolului reprezentanţilor salariaţilor

cum se intareste rolul reprezentantilor salariatilor din moment ce pot fi concediati mult mai usor?

Alte discuții în legătură

Contractul colectiv de munca pentru ong-fundatie si srl Razvan Popescu Razvan Popescu Buna ziua as dori sa ma lamuriti si pe mine in doua probleme. 1. As dori sa stiu ce contract colectiv de munca se incheie pentru o Fundatie ? Inchei CCM ... (vezi toată discuția)
Salariul taximetristilor? bobo24 bobo24 ce salariu trebuie sa aiba un taximetrist? (vezi toată discuția)
Lg. 40/2011 Doina Elena Doina Elena Ce acte aditionale trebuie sa facem? Conform art. 17 alin. 2, lit. d1, vom introdice in contract criteriile de evaluare a activitatii profesionale a ... (vezi toată discuția)