avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 961 soluții astăzi

Când cotele de TVA se schimbă peste noapte... cum supraviețuim fără să greșim? Sesiune aplicată alături de Delia CataramăVezi agenda și participă →

Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Interes legitim public
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Interes legitim public

Am si eu o nelamurire ref. la modificarile intervenite nul trecut la lg. 554/2001i. Reprezint o asociatie care, pana acum, a atacat de multe ori in instanta acte administrative considerate nelegale invocand interesul public. Conform noilor modificari, respectiv art. 8, al.1 ind 1 ar reiesi ca o pesoana juridica de drept privat nu mai poate invoca interesul public decat subsidiar.
art.8 "(1^1) Persoanele fizice si persoanele juridice de drept privat pot formula capete de cerere prin care invoca apararea unui interes legitim public numai in subsidiar, in masura in care vatamarea interesului legitim public decurge logic din incalcarea dreptului subiectiv sau a interesului legitim privat".
Cu alte cuvinte, asociatia mea nu mai poate cere anularea unui act administrativ decat daca ar sprijini o persoana fizica sau ar invoca mai intai incalcarea unui drept sau interes privat. Nu mi se pare normal, ca atat timp cat scopul asociatiei este acela de a urmari legalitatea actelor adoptate de autoritatile pb. locale, sa nu mai poata actiona si in instanta.
Ce parere aveti?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:43, 9 Iunie 2008
Eu am inteles articolul in sensul ca nu se poate invoca incalcarea unui interes legitim public, in general, fara a exista o situatie concreta prin care sa se vatame interesele persoanelor fizice, sau a persoanelor juridice de drept privat. Adica interesul public, general, trebuie sa se sprijine pe un interes particular, pe o situatie data, concreta.
Asta inseamna ca trebuie sa existe o vatamare a drepturilor unor persoane pentru a se putea actiona in instanta, adica un interes special al asociatiei pe care o reprezentati, nu doar interesul general de a apara legalitatea si de a urmari actele adoptate de autoritatile publice locale.

NU mi se pare prea corect, pentru ca se poate ca nu toata lumea sa atace in instanta un act nelegal, sau neconstitutional al autoritatilor locale, fapt ce poate da nastere unor abuzuri din partea acestor autoritati.
acţiunile întemeiate pe încălcarea unui interes legitim public pot avea ca obiect numai anularea actului sau obligarea autorităţii pârâte să emită un act sau un alt înscris, respectiv să efectueze o anumită operaţiune administrativă, sub sancţiunea penalităţilor de întârziere sau a amenzii, prevăzute la art. 24 alin. (2) din Legea nr.554/2004.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot avea ong-urile expres autorizate calitate procesuală activă? Andr@ Andr@ Pot avea ONG-urile expres autorizate (drept urmare a aprobării statutului și a înscrierii în Registrul asociațiilor și fundațiilor prin încheierea ... (vezi toată discuția)
Cum este cu interesul in cazul incercarii de anulare a unui act normativ ? LuchianSeb LuchianSeb Buna seara. Mai multe persoane am fost amendate in baza unei hotarari de consiliu local care este nelegala. Am depus contestatii si am castigat. Dar vrem sa ... (vezi toată discuția)
Anularea unei dispozitii emise de primarie melcsy melcsy cum pot sa cer anularea unei dispozitii date de primarie? adica dispzitia de sistare lucrarilor de constructii?avem si autorizatie de construire si acordul ... (vezi toată discuția)