avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1674 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... neeliberare adeverinta somaj
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

neeliberare adeverinta somaj

#-o hepl
Daca angajatorul nu mi-a eliberat in timp util adeveinta pt somaj, ce sanse am eu sa nu pierd vechimea pe perioada cuprinsa intre incetarea CIM si depunerea dosarului, avand in vedere ca:
-In norma de aplicare la legea somajului 76/2002 Art. 18. - (1) In vederea certificarii stagiilor de cotizare si a stabilirii dreptului la indemnizatie de somaj, angajatorii au obligatia, odata cu inmanarea carnetului de munca, de a elibera persoanelor carora le inceteaza raporturile de munca sau de serviciu o adeverinta ....Carnetul de munca mi l-am ridicat eu de la ITM.
-Desi se precizeaza ca este o obligatie, incalcarea ei nu figureaza la capitolul contraventii in legea 76/2002.
-Totusi Cf legii 76/2002 CAPITOLUL VII - Raspunderea juridica - Art. 110. - Incalcarea prevederilor prezentei legi atrage, dupa caz, raspunderea disciplinara, materiala, civila, contraventionala sau penala.
-Cf legii 76/2002 Art. 38. - (1) Indemnizatia de somaj se acorda persoanelor prevazute la art. 17, la cerere, dupa caz, de la data:
a) incetarii contractului individual de munca sau a contractului de munca temporara;
(2) Indemnizatia de somaj se acorda de la data prevazuta la alin. (1), daca cererea este inregistrata la agentia pentru ocuparea fortei de munca, in termen de 30 de zile de la aceasta data.
(3) Daca cererea este inregistrata dupa expirarea termenului de 30 de zile, dar nu mai tarziu de 12 luni de la data prevazuta la alin. (1), indemnizatia de somaj se acorda incepand cu data inregistrarii cererii.
-Intr-adevar, Codul muncii sanctioneaza cu amenda contraventionala, in art. 276 alin. (1) lit. b), neindeplinirea obligatiei prevazute de art. 34 alin. (5) din acelasi act normativ (la solicitarea salariatului angajatorul este obligat sa elibereze orice document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, precum si stagiul realizat), iar in temeiul art. 269 alin. (1) din Codul muncii poate fi atrasa si raspunderea patrimoniala a angajatorului, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, daca prin situatia creata salariatul a suferit un prejudiciu, material sau moral, dar nici una din aceste aspecte nu ma pot ajuta in legatura cu vechimea.
-De la ajofm mi s-a spus scurt: pierd vechimea.
-Angajatorul are urmatoarea scuza: data incetarii CIM 21.04, data plata salariu 25 ale lunii urmatoare, cu dreptul legal de a depune darile si declaratiile catre stat pana in 20-25 ale lunii, de unde i-mi rezulta ca in deplina legalitate pentru angajator au trecut cele 30 zile limita., iar eu ma aflu in situatia de a nu respecta legea (30 zile), pentru ca legea il obliga pe angajator la eliberarea adeverintei, fara obligatia de a respecta acest termen impus insa fostului angajat.
S-a mai intalnit cineva cu o astfel de problema?
Se poate rezolva?#-o
Cel mai recent răspuns: Dan Top , Avocat 06:38, 11 Iunie 2008
Consider ca s-ar pute rezolva situatia fie pe cale amiabila, in urma unei notificari adresate angajatorului, fie pe calea unei ordonante presedentiale avind in vedere caracterul urgent al acesti masuri, cu obligarea fostului angajator sa va elibereze de urgenta adeverinta solicirtatta

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Referitor la actele pentru dosarul de somaj danielbr1 danielbr1 In conditiile in care am fost angajat la o firma care are sediul in Bucuresti timp de un an de zile inepand cu 15 aprilie 2009 am fost disponibilizat urmand sa ... (vezi toată discuția)
Somaj bogosianu bogosianu Buna dimineata! Angajatorul refuza sa-mi elibereze anexa 14.Unde trebuie sa ma adresez?Dosarul la somaj trebuie sa-l depun pana la data de 8-01-2010.I..T.M ... (vezi toată discuția)
Legat de somaj alphinista alphinista am fost in preaviz in baza art65 al1 pana pe 01.012010. am sunat la firma sa intreb daca pot sa ridic decizia de incetare a contractului de munca si adeverinta ... (vezi toată discuția)