avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 519 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... cercetarea penala
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

cercetarea penala

buna ziua
in timpul cercetari penale am dreptul la avocat din oficiu?
se poate cere schimbarea anchetatorului pentru ca este subiectiv?

Cel mai recent răspuns: ContSters181996 , utilizator 11:42, 30 Martie 2011
daca e ruda sau afin pana la gradul al 4=lea cu dvs ori sunteti in relatii de dusmanie cunoscuta se poate schima anchetatorul. tb sa demonstrati cu probe si martori ca anchetatorul va dezavantajeaza si ca a incalcat legea cand v-a audiat (chiar si cu alte ocazii). avocat din oficiu primiti daca sunteti minor sau erati la data faptei si daca aveti probleme mentale si mai primiti la arestare. oricum av din oficiu nu face mare lucru. si in general la cercetare penala cu ocazia audierii av sta intr-un colt pe scaun si are grija sa nu fiti batut, agrest...etc. nu raspunde la intrebari pt dvs si nu are voie sa va sfatuiasca pe timpul audierii pt ca se considera ca va infl declaratia si e pasibil si el de a fi acuzat de ...mai multe.
Trebuie sa demonstrati in ce mod este anchetatorul subiectiv.Daca stiti ca puteti dovedi ca a re vreun interes in a ingreuna cercetarea sau a va defavoriza , puteti solicita rezuzarea lui.
Asistenta juridica este in general facultativa, insa in cazurile prevazute de lege ea devine obligatorie.Astfel, daca s-a inceput urmarirea penala , dobandind calitatea de invinuit, conform art. 171alin. 2 din C . pr. pen ,asistenta juridica este obligatorie in urmatoarele cazuri: cand invinuitul sau inculpatul este minor, militar in termen, militar cu termen redus, rezervist concentrat, elev al unei institutii militare de invatamant, internat intr-un centru de reeducare sau intr-un institut medical-educativ ori cand este arestat chiar in alta cauza. In cursul judecatii, pe langa aceste cazuri, asistenta juridica este obligatorie si in cauzele in care legea prevede pentru infractiunea savarsita pedeapsa inchisorii mai mare de 5 ani sau cand instanta apreciaza ca inculpatul nu si-ar putea face singur apararea. De asemenea, potrivit art.2 din Legea nr.83/1992, este prevazuta asistenta juridica obligatorie si in cazul procedurii urgente de urmarire si judecare a unor infractiuni de coruptie.
Potrivit art.171 alin 4 C.pr.pen cand asistenta juridica este obligatorie, daca invinuitul sau inculpatul nu si-a ales un aparator, se iau masuri pentru desemnarea unui aparator din oficiu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor avocat din oficiu ariana03 ariana03 Buna ziua As avea nevoie de ajutorul d-voastra: mi s-a intocmit dosar penal pentru conducere sub influenta bauturilor alcoolice si as dori sa stiu daca ... (vezi toată discuția)
Am primit citatie victorbarnea victorbarnea Am primit citatie in care sunt chemat la Curtea de Apel sectia penala si pentru cauze cu minori, in calitate de intimat, in proces cu X in calitate de petent ... (vezi toată discuția)