avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1344 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... MOSTENIRE
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

MOSTENIRE

Buna! sintem 3 frati ,parinti decedati amindoi,avem doua pozitii doua case ,o casa este trecuta in cartea funinciara pe toti trei frati .una este trecuta pe parintii decedati ,. 2 ha pamint ,1 ha padure ,parintii sint decedati de 8 ani . Ce am putea face in situatia asta,mai ales caci fratele mai mare sustine caci totul este al lui deoarece are actele dupa toate cele mentionate mai sus si certificatele de deces ale parintilor , si nu a lasat nimic nici unuia dintre noi
VA MULTUMESC
Eu m-am exprimat asa,"mediere" , pentru a fi mai pe intelesul utilizatorului.
nicu12 a scris:

Ce este aceea "mediere" la notariat?


Pai, nu ma intrebati pe mine :) , ci pe colega avvalentina, caci dansei ii apartine "ideea".
Si eu am "intrebat-o" :fight:...dar mesajele mi-au fost sterse.
Probabil ca "meritam", caci sunt destul de ...infioratoare cand ma apuc de criticat ... argumentat cu articole din TRATATELE UE, cu extrase din minuta Comisiei pentru Unificarea practicii judiciare ... si ce mai era prin mesajul acela

Ultima modificare: Joi, 7 Aprilie 2011
romascanu, moderator
avvalentina a scris:

Abia dupa ce incercati medierea la notariat, caci actiunea adresata direct instantei va fi respinsa ca lipsita de interes , si veti pierde taxa de timbru de 3% din valoare bunurilor- Lg. 202/2010, Lg. 36/1995


Drept urmare ,evitarea procedurii notariale fara motiv, duce la respingerea actiunii ca lispsita de interes.


:tooth:
Partea cu actiunea respinsa ca lipsita de interes merita subliniata.

Asaaaaaa ... o luam babeste.
1. Daca cineva doreste sa se dezbata o succesiune in instanta merge la notarul public competent teritorial si contra unei sume de cca 120-130 de lei va obtine o incheiere prin care acesta arata ca nu s-a dezbatut deja succesiunea dupa defunctul X.
2. Lipsa de interes inseamna, avvalentina,ca actiunea nu este susceptibila sa-i aduca nici un profit reclamantului
deoarece prin notiunea de interes se intelege acel element care justifica scopul judecatii, respectiv remediul juridic pe care-l urmareste reclamantul pentru a imbunatati situatia sa.
3. Un picutz de logica elementara ne poate lamuri asupra urmatorului aspect: daca si numai daca pot sa justific un interes pentru a dezbate o succesiune in fata d-lui notar ATUNCI, pentru identitate de ratiune, acelasi interes subzista pentru a dezbate succesiunea in fata instantei de judecata.
4. Stiu, sunt mai antipatic decat Nicoleta Romascanu si nici n-am darul ei de a indulci acidul criticii insa INTERESUL meu pentru avocatnet imi justifica urmatoarea rugaminte: Verificati inainte de a scrie ceva daca ceea ce veti scrie nu cumva se incadreaza in categoria absurdului juridic.
Ultima modificare: Duminică, 10 Aprilie 2011
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat
@ u.b.i.k
" absurdul juridic" asa cum va exprimati, are la baza o hotarare intrata in puterea lucrului judecat .......
In completarea textelor de lege pe care le-am indicat, adaug :
"In.... România, persoana interesatã are la îndemânã procedura succesoralã notarialã, astfel încât, fãrã a face dovada cã s-a adresat notarului public pentru obţinerea certificatului de moştenitor şi cã au existat impedimente de naturã juridicã în realizarea dreptului, nu justificã practic niciun interes juridic în deschiderea unei proceduri judiciare."- --extras jurisprudenta pe care o pot indica doar la cerere.

Ultima modificare: Duminică, 10 Aprilie 2011
avvalentina, utilizator
=D> avvalentina - puterea de lucru judecat exista numai pentru nefericitii care s-au judecat in cauza aceea si
stiati ca ... argumentum ad autoritatem este un fals argument?
... daca o prostie e cuprinsa intr-o hotarare judecatoreasca credeti ca e mai putin prostie, ca e innobilata cumva?
argumentati daca interesul este altceva decat am scris eu mai sus, nu daca cineva care are calitatea de judecator a mai rationat gresit iar d-voastra v-ati luat dupa el, jurisprudenta este un minunat inlocuitor al gandirii ... insa nu este totdeauna cel mai bun.

CARE texte de lege? Ati indicat doua legi destul de vaste fara sa aratati pe ce va bazati iar art. 109 alin ultim in forma modificata prin Lergea nr. 202/2010 arata cat se poate de clar ca daca nu exista incheierea notarului public, actiunea va fi respinsa ca prematur introdusa. UNDE in textul celor doua norme se vorbeste de lipsa de interes?
Ultimul argument: Prematuritatea are un remediu pentru ca dupa ce efectuez procedura prealabila, daca n-a intervenit cumva decaderea ori prescriptia, ma pot adresa din nou instantei, lipsa de interes nu are niciun remediu.
Ultima modificare: Duminică, 10 Aprilie 2011
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat

Alte discuții în legătură

Succesiune .notar sau instanta Mirel1 Mirel1 Suntem 3 frati , tata a murit in 2003 iar mama acum 2 saptamani. Dupa decesul tatalui nu s-a facut nici o succesiune. Cum trebuie procedat acum , mentionez ... (vezi toată discuția)
Schimbare notar ymke ymke Bna seara, In urma decesului sotului, am dezbatut succesiunea doar pt partea de actiuni detinuta la o societate comerciala. Dupa ce am reusit deblocarea ... (vezi toată discuția)
Deschidere procedura succesorala olarasu ileana olarasu ileana Buna ziua! Pentru deschiderea procedurii succesorale,cu mai multi mostenitori, unde este recomandat sa ne adresam, din punct de vedere al valoarii taxelor de ... (vezi toată discuția)