Buna ziua,
Locuiesc intr-un bloc compus din 2 scari (20 de apartamente). Pe scara A sunt 6 proprietari care si-au montat CT, si astfel in fiecare iarna ne certam pe plata caldurii pe partile comune.#-o
Acum a aparut o noua problema..
Coloana de apa calda, comuna pt toate cele 10 apartamente, s-a fisurat la nivelul etajului 2 (in dreptul unui apartament debransat). Problema este ca majoritatea si-au astupat ferestrele de vizitare catre aceste tevi, locatarul fiind obligat sa sparga peretele. S-a facut cu chiu si vai acest lucru, s-a inlocuit o bucata de coloana. Acum apare nebunia. Cine plateste reparatia, tinand cont ca coloana de apa calda este parte comuna? Cei debransati nu vor sa plateasca. Este corect?
@dddgab are dreptate - pana una-alta...
Apoi, daca incercam o discutie logica, zicem cam asa: pana la deconectarea unor proprietari de la sistemul centralizat de furnizare a ACM (apa calda menajera) si ET (energie termica) pentru incalzire, toata lumea a ”beneficiat” de serviciile conductelor comune - cele care acum au cedat, insa de folosit le-am folosit, uneori 20-30 de ani. Pai daca ne-am deconectat, asta nu inseamna ca ca dvs. ”deconectatul” puteti renunta la ceva din proprietatea comuna! Asa judeca legea si pentru a va face sa intelegeti va intreb, prin deconectare ati renuntat la tot ce inseamna proprietate comuna? De exemplu, puteti renunta la casa scarii (cota-parte indiviza de proprietate care va apartine), puteti renunta la o parte din hol, puteti renunta la o parte din subsol, de terasa, etc. ? Ce trebuie precizat in lege pentru ca in opinia dvs. aceasta sa fie corecta si completa?
Daca-mi dai o adresa de mail, pot sa va trimit o varianta de propunere de modificare a Legii privind activitatea as. prop., insa ma tem ca si aceasta are prevederi care ”maine” vor fi incomplete si gresite...
Deci de acea teava ati beneficiat cu prisosinta si dvs. proprietarii deconectati, acea conducta are o durata de functionare limitata, apartine tuturor proprietarilor in anumite cote si in consecinta toti trebuie sa contribuie proportional cu cota-parte indiviza de proprietate la repararea acesteea, indiferent ca se folosesc de ea sau nu.
Ar mai fi multe de spus, dar ma tem ca depasim cadrul discutiei, insa esential pentru noi este sa intelegem ca nu putem, legal, sa renuntam la unele parti comune de proprietate iar la unele nu. Acesta este cadrul legilastiv ACUM si am convingerea ca cel putin in aceasta privinta nu se va schimba in viitorul apropiat, insa acest viitor va apartine, sunteti mai tineri, aveti datoria sa indreptati legea... cu stima, Adam Grecu.
Inteleg situatia, insa considerand faptul ca eu nu mai beneficiez de o bucata buna de timp de acea teava, iar eu am platit pentru vechea teava, de ce trebuie sa mai platesc pentru schimbarea ei? Legea ar trebui schimbata!!! Peste 20 de ani poate numai 5 apartamente din 40 vor fi conectate la sistemult centralizat. Toti 40 trebuie sa suporte inca odata schimbarea tevii? Cand m-am debransat eu am platit o taxa de debransare (deloc mica), automat eu am renuntat la acea teava. Inteleg ca asta e legea insa ca multe alte legi in Romania, legea e incomplecta si trebuie schimbata.