avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Rambursare TVA la export marfuri ?
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Rambursare TVA la export marfuri ?

Bunaziua,

Va rog, cineva care s-a mai lovit de situatie si stie: o persoana juridica romana (SRL) inregistrata in scopuri de TVA (platitoare de TVA) face export de marfuri care sunt cu taxare inversa la TVA (deseuri). Firma face NUMAI export, adica cumpara din tara de la alte firme romanesti (care ii taie factura bineinteles) dar vinde numai si numai extern, facturile de venit sunt invoice internationale care sunt facturate evident cu TVA 0.

Firma plateste TVA pentru servicii prestate de comisionari vamali, asigurari, etc. Intrebarea este, ce se intampla cu acest TVA platit ? Firma practic ar trebui sa il deduca cand factureaza cu TVA, sa nu mai plateasca pentru ca are de luat - dar daca nu va factura niciodata cu TVA pentru face numai export ce se intampla? Cum recuperezi TVA.

Rog o clarificare din partea cuiva care cunoaste situatia. va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: xerxes , utilizator 18:43, 4 Aprilie 2011
aveti drept de deducere a tva inscrisa in aceste facturi intrucat exporturile sunt operatiuni scutite cu drept de deducere.
cand soldul sumei negative de tva devine mai mare de 5.000 lei, puteti solicita rambursarea de la bugetul statului, odata cu depunerea decontului de tva, prin bifarea casutei corespunzatoare, pe ultima pagina a formularului 300.
in functie de analiza riscului, rambursarea se poate face cu control anticipat, control ulterior sau cu analiza documentara primara.

mult succes!
Multumesc pentru raspuns.

Deci TVA care il platesti pentru servicii, il recuperezi de la stat dupa ce faci exportul ( cand suma de recuperat depaseste 5000 lei). Este in regula.

mai am o ultima intrebare. marfurile cu taxare inversa (deseurile) la TVA, inseamna ca nici cel care imi vinde mie nu plateste pentru ca factureaza fara TVA, nici eu nu platesc nu?
dvs. ca si cumparator de deseuri din tara inregistrati taxare inversa, prin formula 4426 = 4427, furnizorul dvs. nu plateste tva pentru ca nu inscrie taxa pe factura, iar dvs. nu platiti pentru ca exporturile sunt scutite de tva.
Stiu ca exporturile sunt scutite de TVA, dar daca vanzatorul scrie taxare inversa - asta da de inteles ca eu trebuie sa platesc TVA-ul aferent facturii respective nu ?
Normal, daca fac export nu mai platesc nimica ca nu are rost sa il platesc sa il cer inapoi dupa, dar daca nu as face export? cum functioneaza mai exact aceasta taxare inversa - ca exportator nu platesti deloc sau platesti si o iei inapoi dupa export (taxa tva ma refer)

*** MENTIONEZ CA EXPORTUL NU SE FACE INTR-O TARA DIN UNIUNEA EUROPEANA - SE FACE IN CHINA *** are vreo relevanta? toate exporturile sunt scutite de TVA nu conteaza unde nu ?
Ultima modificare: Luni, 4 Aprilie 2011
cornel_t12, utilizator
da prin taxare inversa dvs. trebuie sa platiti tva dar in acelasi timp inregistrati si autolichidarea taxei pin formula 4426 = 4427, deci taxa dedusa = taxa colectata, deci zero.
in ceea ce priveste exporturile, trebuie sa platiti tva catre furnizorul dvs.din tara (pentru operatiunile pentru care nu se aplica taxare inversa) si pe urma sa-l recuperati de la stat, asa cum v-am explicat in postul anterior.

ce trebuie sa retineti este ca in general persoana obligata la plata taxei este persoana care presteaza un serviciu sau livreaza un bun si trebuie sa plateasca tva catre bugetul de stat, de aici si denumirea de platitor de tva.
sunt si unele exceptii, cum ar fi masurile de simplificare in cazul deseurilor, cand cumparatorul este persoana obligata la plata taxei catre buget, dar nu efectiv, ci prin taxare inversa, cand se autolichideaza taxa.

exporturile sunt scutite, adica transportul marfurilor inafara comunitatii europene.
transportul marfurilor intr-o alta tara din ue reprezinta o livrare intracomunitara, nu un export si poate fi scutita in anumite conditii.
Ultima modificare: Luni, 4 Aprilie 2011
xerxes, utilizator

Alte discuții în legătură

Tva datorat pentru achizitii intracomunitare in beneficiul propriu cristidum cristidum Se datoreaza statului TVA pentru achizitii intracomunitare de bunuri achizitionate in beneficiul propriu (bunuri pentru utilizare in interiorul societatii, nu ... (vezi toată discuția)
Tva taxare inversa narcisal narcisal Va rog, daca ma poate lamuri cineva! In cazul achizitiei de cereale - grau pentru insamantat, operatiune cu taxare inversa, achizitorul ... (vezi toată discuția)
Achizitii intracomunitare si livrari intracomunitare victorn victorn in legatura cu livrarile intracomunitare ;;acestea sunt scutite de plata tva daca:: 1) ... (vezi toată discuția)