avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 600 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Termen pentru succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Termen pentru succesiune

Cat timp de la survenirea decesului unei rude pot sa deschid succesiunea avand calitatea de unic nepot al persoanei decedate ?
in termen de sase luni de la decesul bunicii dvs. daca mai sunt si alti mostenitori va trebuie sa va prezentati toti la notariat pt dezbaterea succesiunii.
Multumesc,dar daca nu mai sint si alti mostenitori termenul de prezentare la notariat ramane 6 luni ? Daca nu ma incadrez in acest termen ?
Nu aveti termen limita pentru dezbaterea succesiunii.
Termenul de 6 luni este un termen de optiune succesorala, adica un termen in interiorul caruia dumneavoastra puteti accepta sau renunta la succesiune.

Acceptarea poate fi facuta si tacit, prin preluare de bunuri din aceasta, mai ales in situatia in care locuiti in casa defunctului.

Eventual, puteti sa dati o declaratie de acceptare a succesiunii in interiorul termenului, ca sa fiti sigur ca nu veti avea probleme, dar subliniez ca nu este obligatoriu sa dezbateti succesiunea in interiorul acestui termen (majoritatea persoanelor sunt "luate prin surprindere" si nu dispun de taxele necesare dezbaterii succesiunii in termenul respectiv).

NB: Este important de stiut, totusi, ca daca dezbateti si finalizati succesiunea in termen de doi ani de zile de la data decesului, sunteti scutit de plata impozitului prevazut de art. 77(1) din Codul fiscal. Acest lucru este valabil doar daca din masa succesorala (averea defunctului) fac parte si bunuri imobile.
Ultima modificare: Luni, 4 Aprilie 2011
Biroul Notarial Ionascu Nicolae, Notar
Buna ziua!
Termenul prevazut de art.700 Cod civ de acceptare a succesiuni este de 6 luni de la data decesului autorului. Insa aceasta acceptare poate fi expresa prin declaratie la notariat, sau poate fi tacita prin acte de administrare, de dispozitie, etc.
Faptul ca nu ati dezbatut succesiunea nu va decade din dreptul de succesor ci faptul ca nu ati acceptat succesiunea in termenul de 6 luni de la data decesului autorului.
Odata acceptata succesiunea, dezbaterea o puteati realiza in orice perioada fara sa existe vreo sanctiune de decadere din dreptul de succesor, ci doar taxele notariale ar fi fost putin mai ridicate

O zi buna!
alenis a scris:

Odata acceptata succesiunea, dezbaterea o puteati realiza in orice perioada fara sa existe vreo sanctiune de decadere din dreptul de succesor, ci doar taxele notariale ar fi fost putin mai ridicate


Cu scuzele de rigoare pentru interventie... afirmatia dezinformeaza putin, pentru ca impozitul despre care vorbeam mai sus se plateste statului, chiar si in cazul in care succesiunea este dezbatuta prin instanta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune ionescu_anamar ionescu_anamar Vreau sa fac succesiunea dupa mama, de la moartea careia a trecut deja un an.La aceasta succesiune ar trebui sa participe sotul ei(s-au casatorit cu un an ... (vezi toată discuția)
Succesiune costy69 costy69 TATAL MEU A DECEDAT DE CURAND ,AS DORII SA STIU DACA ESTE OBLIGATORIE DEZBATEREA SUCCESIUNII.UN ANGAJAT DE LA PRIMARIE IMI SPUNE CA TREBUIE DEZBATUTA ... (vezi toată discuția)
Acceptare succesiune Barzote Barzote Buna ziua, Pot deschide singur acceptarea succesiunii la notar fara ca ceilalti mostenitori sa fie prezenti ? Fac acest lucru deoarece ceilalti nu sunt ... (vezi toată discuția)