avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 757 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general utilizare casa de marcat
Discuție deschisă în Contabilitate în general

utilizare casa de marcat

O societate comerciala cu obiectul principal de activitate cod caen 7022-activitati de consultanta si management in afaceri este obligata sa emita bon fiscal persoanelor fizice?
Daca nu ,de ce si care sunt exceptiile?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: madina71 , utilizator 13:17, 22 Martie 2013
ORDONANŢÃ DE URGENŢÃ nr. 28 din 25 martie 1999 privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale la art. 1 prevede:
(1) Operatorii economici care efectuează livrări de bunuri cu amănuntul, precum şi prestări de servicii direct către populaţie sunt obligaţi să utilizeze aparate de marcat electronice fiscale.
(2) Operatorii economici prevăzuţi la alin. (1), denumiţi în continuare utilizatori, au obligaţia să emită bonuri fiscale cu aparate de marcat electronice fiscale şi să le predea clienţilor. La solicitarea clienţilor, utilizatorii vor elibera acestora şi factură fiscală.
corect ce a spus colegul gigelin...problema este definitia termenului/termenilor. "prestari de servicii direct catre populatie" ...pana la ce limita este interpretabila aceasta definitie?..se refera la servicii prestate in cadru organizat (showroom, magazin) sau daca se organizeaza de exemplu cursuri intr-o sala unde ai si persoane fizice (ma refer catre cine emiti factura fiscala)?
...just este si ce a completat colegul ALEXZUZU....nu am inteles un raspuns obiectiv ci cred ca trebuie sa il deduc eu!
Mentionez ca prestari servicii pentru persoanele fizice ;
-prestari servicii redactare documente/cereri pentru/ catre ANAF,si alte institutii ca ENEL,APA NOVA,DISTRIGAZ,etc., ce regula se aplica?...factura proforma si trimit clientul sa plateasca la banca sau sunt obligat sa ii dau bon fiscal?
...apropo,in ultimele zile au scumpit toti pretul la casele de marcat .
Factura proforme nu se poate inregistra in contabilitatea unei societati. Aceasta se emite doar in scopul de a instiinta clientul asupra sumei datorate pentru serviciile prestate de care beneficiaza.

Conform O.U.G. 28/1999 sunt exceptate de la obligativitatea utilizarii casei de marcat urmatoarele activitati economice :

1. comertul ocazional cu produse agricole efectuat de producatorii agricoli individuali in piete, targuri, oboare sau alte locuri publice autorizate;

2. livrarile de bunuri efectuate prin automatele comerciale;

3. serviciile de parcari auto a caror contravaloare se incaseaza prin automate;

4. jocuri de noroc desfasurate cu mijloace tehnice de joc ce functioneaza pe baza acceptatoarelor de bancnote sau monede;

5. serviciile de alimentatie publica efectuate in mijloace de transport public de calatori;

6. vanzarea de ziare si reviste prin distribuitori specializati;

7. transportul public de calatori pe baza de bilete sau abonamente tiparite si transportul cu metroul;

8. activitatile pentru care incasarile se realizeaza pe baza de bonuri cu valoare fixa tiparite:

- bilete de acces la spectacole, muzee, expozitii, targuri si oboare, gradini zoologice si gradini botanice, biblioteci;

- locuri de parcare pentru autovehicule;

- bilete de participare la jocuri de noroc si altele similare;

9. activitatile de asigurari si ale caselor de pensii;

10. activitatile de intermedieri financiare, inclusiv activitatile auxiliare acestora.

11. activitatile desfasurate ca profesii libere sub toate formele de organizare care nu implica crearea unei societati comerciale;

12. vanzarea obiectelor de cult si serviciile religioase prestate de institutiile de cult;

13. comertul cu amanuntul prin comis-voiajori si comertul prin corespondenta, cu exceptia livrarilor de bunuri la domiciliu efectuate de magazine si unitatile de alimentatie publica, pe baza de comanda;

14. serviciile de instalatii, reparatii si intretinere a bunurilor, efectuate la domiciliul clientului;

15. vanzarea pachetelor de servicii turistice sau de componente ale acestora de catre agentiile de turism;

16. furnizarea de energie electrica, energie termica, gaze naturale si apa;

17. prestarea serviciilor de telefonie fixa si mobila, posta si curier, salubritate, televiziune, inclusiv prin cablu, Internet;

18. efectuarea lucrarilor de constructii, reparatii, amenajari si intretinere de locuinte;

19. serviciile medicale cu plata prestate la domiciliul sau la locul de munca al clientului.

inspectorhr a scris:

O societate comerciala cu obiectul principal de activitate cod caen 7022-activitati de consultanta si management in afaceri este obligata sa emita bon fiscal persoanelor fizice?
Daca nu ,de ce si care sunt exceptiile?
Multumesc.


Pana la urma care este raspunsul, este sau nu obligata sa detina casa de marcat?
Va multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obligativitate bon fiscal g_adry g_adry Este obligatoriu ca o firma ce comercializeaza si instaleaza sisteme de energie regenerabila (sisteme solare apa calda si electricitate) este obligata sa ofere ... (vezi toată discuția)
Incasare cu bon fiscal sau chitanta prestari servicii instalko instalko Buna ziua, in cazul in care o societate presteaza servicii la domiciliul clientului (incalzire centrala, amenajari interioare, instalari aparate aer ... (vezi toată discuția)
Se poate si fara bon fiscal? Faneegean Faneegean Care sunt produsele,pachetele de produse (daca acestea exista,e un lucru important pentru ca s-ar putea sa nu existe ) pentru care un agent de vanzari ... (vezi toată discuția)