Rezolutia procurorului prin care respinge o plangere ca inadmisibila este o rezolutie de neincepere a urmaririi penale, in sensul art 278 ind 1 CPP ?
Se pare ca judecatorii de la Sectia Penala a ICCJ nu considera ca ar fi
E adevarat ca orice persoana trebuie sa aiba access liber la justitie
Dar sa revedem putin care sunt caracteristicile unei plangericonform art. 275-278 , 278^1:
Codul de procedura penala al Romaniei prevede dreptul partilor si a oricarei persoane interesate ale carei interese legitime au fost vatamate prin vreun act sau vreo masura luata in cursul urmaririi penale de a face plangere imptriva acestor acte/masuri care in fond reprezinta manifestarea de vointa a organelor de urmarire penala.
Distingem trei ipoteze in care se poate face plangere :
1. plangere imptriva actelor si masurilor de urmarire penala ale organelor de cercetare penala
2. plangere impotriva actelor si masurilor de urmarire penala ale procurorului
3. plangere in fata instantei impotriva rezolutiei ordonantei de netrimitere in judecata sau impotriva dispozitiei de netrimitere in judecata din cuprinsul rechizitoriului.
Cand se poate face o astfel de plangere ?
Atunci cand partile (ex : parte vatamata , proprietarul unui bun asupra caruia s-a dispus masura confiscarii) considera ca au fost nedreptatite de actul sau masura luata de organul de urmarire penala.
Cine poate face o astfel de plangere ? partile ,partea care se este nemultumita de masura sau de actul dispus de organele de urmarire penala pot face plangere (ex.partea vatamata poate face plangere impotriva rezolutiei de NUP a procurorului – observam ca invinuitul nu ar putea dispune de o asemenea cale deoarece faptul ca in cauza s-a dat o solutie de netrimitere in judecata ,ii este favorabil) orice parte interesata ale carui interese legitime au fost vatamate de actul sau masura procesuala luata de organele de urmarire penala (ex: proprietarul bunului confiscat in urma unei perchezitii la domiciliul inculpatului)
Care este obiectul plangerii ? un act de urmarire penala (ex:ordonanta de scoatere / incetare a urmaririi penale ) o masura de urmariere penala (ex:masura confiscarii speciale)a act / masura dispusa inainte de efectuarea urmaririi penale (ex: rezolutia de NUP)
Observati ca dreptul de a se plange impotriva acestor acte apartine partilor..Pentru ca o persoana sa dobandeasca calitatea de parte, este necesar sa existe un proces penal inceput.
Pentru a se dispune oricare dintre masurile amintite, este necesar sa fie admisa plangerea si sa fie efectuate macar un minim de acte premergatoare urmaririi penale.Sa existe niste acte de cercetare penala.
Cum credeti ca ar putea echivala respingerea unei plangeri( din motive anterioare, preexistente inceperii vreunui act de up-de exemplu plangerea prealabila introdusa tardiv), cu situatia dispunerii neinceperii urmaririi penale, cand pentru a se dispune o astfel de masura, este necesar ca ea sa fie motivata temeinic.Unele motive dintre acelea in care se poate dispune nup se regasesc in art. 10 C. pr. pen.
In orice caz, mi se pare interesant cum ati motivat .Si sper sa si reusiti.
Plangerea mea a fost respinsa ca inadmisibila pe motiv ca este informa in raport cu dispozitiile art 222 al 2 CPP
Cu alte cuvinte, nu contine datele cerute de lege
Problema este ca plangerea mea este in deplina concordanta cu respectivele prevederi legale, dar procurorul , cu rea credinta, a respins-o ca inadmisibila
In motivarea recursului la instanta, eu demonstrez dincolo de orice echivoc ca plangere mea cuprinde toate mentiunile prevazute de art 222 iar respingerea ei ca inadmisibila este in cel mai bun caz o greseala, dar in fapt este o masura abuziva
Raspuns parchet
dodorel62
Am facut o plangere la parchet pentru o persoana,acesta a trimes sesizarea mea la politie pentru cercetare,mi sa luat declaratie la politie si nu am renuntat ... (vezi toată discuția)